Sanitat Universal i Salut Pública
Investigación

Isabial estudia un marcador capaç de predir la gravetat de la infecció per coronavirus

24/05/2020
Isabial estudia un marcador capaç de predir la gravetat de la infecció per coronavirus
- El Servei de Microbiologia analitzarà el paper del microbioma i el viroma en l'agreujament de la COVID-19
- Amb això, es preveu crear un 'kit' ràpid per a detectar de manera precoç els pacients que poden evolucionar cap a una malaltia greu
- El Servei de Microbiologia analitzarà el paper del microbioma i el viroma en l'agreujament de la COVID-19
- Amb això, es preveu crear un 'kit' ràpid per a detectar de manera precoç els pacients que poden evolucionar cap a una malaltia greu



Un projecte de l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant (Isabial) acaba d'obtindre una ajuda de 168.050 euros, concedida pel Fons COVID-19 llançat per l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) per a finançar projectes d'investigació entorn del nou coronavirus.

Aquesta investigació, el número d'expedient de la qual és COV20/00236, es troba entre els més de 100 projectes que han sigut aprovats per l'ISCIII fins hui i, concretament, entre les 48 concessions de la Convocatòria d'expressions d'interés per al finançament de projectes d'investigació sobre el SARS-CoV-2 i la COVID-19.

Està liderada pel Servei de Microbiologia de l'Hospital General Universitari d'Alacant, a través d'Isabial, en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx.

Hi intervindran persones expertes en microbiologia, biologia molecular i bioinformàtica, i comptarà amb el suport del Servei de Medicina Preventiva i la Unitat de Malalties Infeccioses (UMI).

L'objectiu principal del treball, titulat 'Estudio del Microbioma y Viroma asociados a la enfermedad COVID-19', és determinar un marcador que puga predir la gravetat de la infecció.

La hipòtesi de la qual parteix és que la interacció entre virus i bacteris amb el SARS-CoV-2 es dona de diferents maneres en pacients lleus i greus. Per això, "s'estudiarà el microbioma i el viroma (bacteris i virus presents en la mucosa respiratòria) associats a la malaltia COVID-19, mitjançant l'ús de les tècniques de seqüenciació massiva (NGS), per a identificar de quina manera contribueixen a l'agreujament de la malaltia i això pot obrir noves possibilitats en el pronòstic i tractament d'aquests pacients", ha explicat el cap del Servei de Microbiologia, Juan Carlos Rodríguez.

Amb això, es podria generar un mètode de pronòstic senzill (un 'kit' ràpid), amb el qual es detectaria de manera primerenca els pacients que poden evolucionar a un procés greu.

"Disposar d'aquesta informació suposaria una gran ajuda per al facultatiu, qui podria oferir de manera precoç un millor tractament a aquests pacients, al mateix temps que permetria una millor planificació dels recursos", ha apuntat Rodríguez.

Així mateix, el cap de Microbiologia ha destacat que aquest mètode servirà de complement a les dades clíniques i estarà integrat en l'estudi general del pacient.

1.000 mostres de la província

El projecte té una duració d'un any, encara que s'espera disposar de resultats preliminars en uns tres mesos. S'estudiaran al voltant de 1.000 mostres, entre les quals han sigut processades per a la detecció del virus SARS-CoV-2 a la província d'Alacant.

Corresponen a pacients de diferent gravetat, a més de persones sanes, que han tingut un control negatiu. Aquestes mostres procedeixen de la Col·lecció COVID-19 del Biobanc d'Isabial.

En aquest punt, cal destacar que el Servei de Microbiologia ha sigut aquests mesos el laboratori de referència per als departaments de la província, exceptuant el Departament d'Elx, per a la realització de les proves de COVID- 19.

Així mateix, el Servei de Microbiologia disposa, des de fa uns anys, d'una línia d'investigació en seqüenciació massiva; per exemple, en bacteris multiresistents, en l'estudi del microbioma de pacients amb transferència de microbiota fecal en la detecció del viroma en hepatitis agudes, per la qual cosa s'està traslladant aquest coneixement a la lluita contra la COVID-19.

A més, això és possible perquè disposa de l'última tecnologia en seqüenciació massiva o tecnologia NGS, una tècnica que encara no està estesa en els laboratoris de Microbiologia de la província d'Alacant.

Galeria d'imatges