Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Crisis coronavirus

El Consell aposta per una recuperació social post-COVID que atenga els col·lectius més afectats per la pandèmia

26/05/2020
- Oltra i Martínez Dalmau s'han reunit per a concretar els 5 milions que rebran 169 ajuntaments i mancomunitats per a ajudes a l'habitatge
- Els dos aposten per l'habitatge i les polítiques socials com les millors fórmules de protecció enfront de la desigualtat social
- Oltra i Martínez Dalmau s'han reunit per a concretar els 5 milions que rebran 169 ajuntaments i mancomunitats per a ajudes a l'habitatge
- Els dos aposten per l'habitatge i les polítiques socials com les millors fórmules de protecció enfront de la desigualtat social



La posada en marxa d'un pla de recuperació social que dedique una atenció especial a aquells col·lectius que s'han vist més afectats per les conseqüències de la pandèmia sanitària ocasionada per la COVID-19, en partir d'una vulnerabilitat prèvia, serà un objectiu prioritari per al Consell.

Així ho han manifestat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, que s'han reunit per a concretar alguns dels aspectes que desenvolupa el decret que regula les ajudes del Consell en matèria d'habitatge, destinades a persones afectades per la COVID-19, que hauran de gestionar i adjudicar les entitats locals.

Els dos han destacat que mesures com aquesta ?que compta amb un pressupost de 5 milions d'euros per a ajudes a l'habitatge als col·lectius amb més vulnerabilitat, com ho són persones sense llar, dones víctimes de violència de gènere, persones majors o amb diversitat funcional? "formen part d'aquest pla perquè l'impacte social es puga esmorteir".

L'objectiu, ha insistit la vicepresidenta, és que en la recuperació "es procure que, per a aquells col·lectius per als quals ha sigut més dolorós l'impacte social d'aquesta pandèmia, es posen en marxa polítiques que s'emmarquen dins del lema de rescatar persones, que caracteritza el Consell del Botànic".

Tant Oltra com Dalmau han valorat el treball conjunt de les dues conselleries, que ha permés l'aprovació d'un decret que té en compte criteris de vulnerabilitat social a l'hora de crear ajudes que poden arribar als 600 euros, i que estan destinades fonamentalment als col·lectius que més estan patint perquè partien d'una situació de vulnerabilitat prèvia.

El vicepresident segon ha destacat la importància d'aquest treball conjunt per a "la nova etapa de reconstrucció", i ha defensat que tant els serveis socials com l'habitatge "són les dues primeres barreres de protecció enfront de la desigualtat social".

"Des de la Conselleria d'Habitatge ens hem compromés des del primer dia a declarar el territori valencià lliure de desnonaments sense alternativa residencial, i en aquesta perspectiva continuem treballant per a oferir alternatives", ha manifestat Dalmau, que ha insistit que, si alguna cosa ha posat de manifest el confinament, és que "tindre un sostre és indispensable".

Així, ha assenyalat que el decret elaborat per les dues conselleries és molt important "per a protegir les persones i els col·lectius més vulnerables i els que s'han quedat fora d'altres ajudes enfront de les conseqüències econòmiques i socials de la COVID-19".

Decret d'ajudes

El decret estableix la concessió directa d'ajudes per a habitatges amb l'objectiu de pal·liar l'impacte que està tenint entre les persones més vulnerables la situació excepcional d'emergència sanitària que hi ha al país.

La vicepresidenta ha explicat que les entitats locals són les que millor coneixen les necessitats dels seus veïns i veïnes i, per tant, és "imprescindible" la participació dels serveis socials d'atenció primària en la gestió i la implantació de programes d'aquesta classe, ja que poden "diagnosticar i valorar l'atenció i la satisfacció immediata de les necessitats que, en matèria d'habitatge, tenen les persones que es troben en una situació econòmica i social d'extrema gravetat".

Es tracta d'ajudes de concessió directa de caràcter excepcional i singularitzat articulades amb l'objectiu de facilitar una solució residencial immediata a les persones víctimes de violència de gènere, les persones que hagen patit desdonament del seu habitatge habitual, les persones sense llar i altres especialment vulnerables afectades directament o indirectament per la COVID-19.

Un total de 140 ajuntaments i 29 mancomunitats de la Comunitat Valenciana s'encarregaran de gestionar les ajudes de 5 milions d'euros i destinar-les per a ajudar aquests col·lectius i posar a la seua disposició un allotjament de titularitat pública de manera immediata, o concedir ajudes directes per al pagament de lloguer o el preu de l'ocupació d'immobles on habitualment resideixen les persones beneficiàries.

Les ajudes per a lloguer podran arribar al 100 % de la renda establida amb un límit de 600 euros al mes, que podrà ampliar-se a un màxim de 900 euros en supòsits degudament justificats. A més, es concediran ajudes per a costos de manteniment, comunitat i subministraments bàsics, que podran arribar a 200 euros mensuals.

Aquestes ajudes es concediran en un primer moment per un termini d'un any, prorrogable anualment, fins a assolir el límit de 5 anys.

A més de les víctimes de violència de gènere, de desdonament o llançament de l'habitatge habitual i les persones sense llar, els serveis socials d'atenció primària dels ajuntaments seran els encarregats de valorar i aconsellar la concessió d'aquestes ajudes també a persones especialment vulnerables, com ara persones amb problemes de salut mental, diversitat funcional, joves extutelats per la Generalitat, persones majors, migrants o sol·licitants d'asil, entre altres.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra