Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Conciliación

Oltra: "Garantir la conciliació familiar està sent una prioritat en el disseny de la desescalada dels Serveis Socials"

31/05/2020
- La Conselleria ha elaborat instruccions en què s'ha tingut en compte la suspensió d'activitat als centres educatius
- Es prioritzarà l'adaptació dels torns a les necessitats de conciliació i es realitzarà part de la jornada telemàticament
- La Conselleria ha elaborat instruccions en què s'ha tingut en compte la suspensió d'activitat als centres educatius
- Es prioritzarà l'adaptació dels torns a les necessitats de conciliació i es realitzarà part de la jornada telemàticament



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que, en un moment com l'actual, en el qual la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 ha afectat també l'estructura de l'atenció de familiars, des del seu departament s'està treballant perquè en la desescalada dels Serveis Socials es garantisca la conciliació familiar.

Oltra ha insistit en el fet que "garantir la conciliació familiar està sent una prioritat en el disseny de la desescalada" de tots aquells serveis i recursos relacionats amb els Serveis Socials, de manera que les diverses resolucions emeses per a l'eixida de l'estat d'alarma inclouen apartats que faciliten la compatibilitat entre la vida laboral i la familiar.

"Som conscients que la reincorporació als llocs de treball comporta un problema per a la conciliació familiar, ja que els centres educatius es troben tancats i els que tenen a càrrec seu xiquets o xiquetes, així com persones dependents, es troben amb problemes perquè no saben què fer o amb qui deixar-los per a atendre'ls", ha declarat.

La vicepresidenta ha recordat que la "societat de l'atenció" ha sigut sempre una prioritat en les accions impulsades des de la Vicepresidència, que l'ha posat en pràctica amb el reconeixement, per exemple, d'aquelles persones, majoritàriament dones, que es dediquen a l'atenció de les persones en situació de dependència.

La Conselleria d'Igualtat, ha recordat Mónica Oltra, va liderar un acord amb els departaments d'Educació i Economia perquè les persones que cuiden familiars dependents tinguen la possibilitat d'obtindre un certificat de qualificació personal en atenció sociosanitària que reconega la seua experiència i els proporcione eixides laborals.

"El nostre objectiu és que la conciliació siga una qüestió compartida", ha manifestat Oltra, que ha recordat que aquesta serà una de les premisses sobre les quals es construïsca la nova llei d'igualtat que el seu departament impulsarà aquesta legislatura, i en la qual es desenvoluparan "polítiques de reconeixement de drets, de foment de la paritat i vinculades a les masculinitats igualitàries".

Mesures de conciliació

Els plans de la Conselleria per a la desescalada inclouen mesures organitzatives i de funcionament necessàries per a la transició entre les fases de la desescalada, que tracten que hi haja la quantitat mínima de dificultats en la reincorporació del personal de cada recurs i també de mantindre els permisos per atenció de familiar a càrrec en tots els supòsits establits a l'inici de l'estat d'alarma, fins a la fase de nova normalitat al treball presencial.

La vicepresidenta ha assenyalat que, a més dels permisos, s'ha establit que en el cas del personal dependent de la Conselleria, les persones que tinguen a càrrec seu xiquets o xiquetes menors de 14 anys, o persones en situació de dependència, podran incorporar-se en darrer lloc al final de la desescalada i s'habilitaran els mitjans necessaris perquè s'acullen a una modalitat de treball no presencial, en els casos que ho desitgen.

Per a aquelles persones que opten per incorporar-s'hi, s'afavoreix l'accés al treball en horaris escalonats i amb flexibilitat en les entrades i les eixides i, a més, també es preveu que tant en la Conselleria com en els Serveis Socials d'atenció primària, s'amplie l'horari d'obertura.

Aquesta mesura, ha explicat la vicepresidenta, a més de permetre que es garantisquen les mesures d'higiene i seguretat i que s'amplien els horaris d'atenció al públic, també està pensada per a adaptar els torns de treball a les necessitats de conciliació de les treballadores i treballadors.

Així, en el cas dels centres de Serveis Socials d'atenció primària s'ha establit que l'atenció al públic podrà organitzar-se en l'horari des de les 8.00 fins a les 20.00 hores; en el cas de la Conselleria, aquest horari serà des de les 7.30 hores fins a les 20.30 hores.

Així mateix, i per a afavorir aquesta conciliació, s'avaluarà també la possibilitat que els i les professionals que ho requerisquen puguen desenvolupar part de la jornada des del seu domicili quan es tracte de tramitacions administratives que es puguen fer de manera telemàtica.

Igualment, en els centres i els recursos destinats a persones amb diversitat funcional i salut mental, es prioritzarà que els horaris d'atenció s'organitzen, sempre que siga possible, adaptant-se a les necessitats de conciliació del personal.