Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Desescalada

Els centres de persones majors i persones amb diversitat funcional reprenen les activitats d'oci i temps lliure amb l'entrada en la fase 3

14/06/2020
- S'activen els serveis de menjador en els centres d'atenció diürna, que s'havien suspés des de la declaració d'estat d'alarma
- Comencen els tallers d'envelliment actiu en grups reduïts i les eixides de cap de setmana en residències de diversitat funcional
- S'activen els serveis de menjador en els centres d'atenció diürna, que s'havien suspés des de la declaració d'estat d'alarma
- Comencen els tallers d'envelliment actiu en grups reduïts i les eixides de cap de setmana en residències de diversitat funcional



L'entrada de la Comunitat Valenciana a la fase 3 de desescalada aquest dilluns, 15 de juny, permetrà als centres residencials de persones majors i persones amb diversitat funcional reprendre les activitats d'oci i temps lliure, suspeses des que es va decretar l'estat d'alarma per la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Segons les resolucions de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que estableixen el pla de transició a la nova normalitat dels diversos recursos i serveis dependents, a partir d'aquesta setmana que ve hi haurà una tendència a la normalització progressiva del funcionament de tots aquests.

Quant als centres d'atenció diürna, es reprén l'activitat del servei de menjador, suspés durant tot aquest període, i s'amplia l'ocupació per a l'atenció presencial respectant les noves condicions marcades per les autoritats sanitàries per a aquesta nova fase i atenent les limitacions d'aforament i distància necessàries.

En el cas dels centres de dia per a persones majors, es faran torns d'un màxim del 50 % de les places autoritzades, que rotaran de manera setmanal. S'estableix que els grups d'atenció siguen sempre els mateixos, així com els i les professionals que els atenen.

Durant aquesta fase, les residències per a persones majors continuaran les activitats en les àrees d'atenció psicològica, activitats de teràpia ocupacional, de rehabilitació, d'animació, així com de prevenció i promoció de la salut, que es van posar en marxa en la fase 2, i s'introdueixen, per primera vegada des que es va declarar la pandèmia, les eixides d'esplai, que podran ser de manera individual i grupal.

Les eixides d'oci educatiu i esplai s'estableixen també per a les residències de persones amb diversitat funcional i per als centres residencials i centres de rehabilitació i integració social per a persones amb trastorn mental greu, que, a partir de dilluns, també podran planificar les eixides de cap de setmana per a residents als seus domicilis familiars.

Per a aquestes eixides als domicilis familiars es tindrà en compte que no es tracte de persones vulnerables amb patologies de risc, ni simptomatologia compatible amb el coronavirus, sempre que es garantisquen les mesures preventives de seguretat i higiene i el centre no tinga casos positius, ni en estudi, de COVID-19.

D'altra banda, quant als CEAM/CIM i llars de convivència per a persones majors, s'introdueix com a novetat en aquesta fase 3 de desescalada la realització de tallers d'envelliment actiu amb grups reduïts de deu persones com a màxim. Aquests centres continuaran l'atenció en el seu horari habitual però exclusivament amb cita prèvia.

Mesures de seguretat i protecció

En la fase 3 de desescalada es continua amb la neteja i la desinfecció diària de les instal·lacions, amb especial atenció a les superfícies de contacte freqüents.

L'accés a les dependències haurà de comportar la desinfecció del calcer i de mesures ortopèdiques, com ara cadires de rodes, caminadors, etc., mitjançant processos o solucions desinfectants, i també s'haurà de prendre la temperatura de la persona usuària, de manera que no es podrà accedir al centre si és superior a 37,5 graus.

La persona usuària haurà de portar mascareta i utilitzar totes les mesures d'higiene i seguretat establides per les autoritats sanitàries.