Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

Barceló: "Tots els recursos sanitaris s'han anat adaptant a les necessitats assistencials de cada moment durant la pandèmia"

16/06/2020
Barceló: 'Tots els recursos sanitaris s'han anat adaptant a les necessitats assistencials de cada moment durant la pandèmia'
- L'hospital de campanya d'Alacant realitza un seguiment a més de 240 pacients que han superat la COVID-19 per a detectar possibles seqüeles
- Augmenta de manera progressiva l'activitat quirúrgica de l'Hospital General Universitari d'Alacant i les consultes externes presencials
- L'hospital de campanya d'Alacant realitza un seguiment a més de 240 pacients que han superat la COVID-19 per a detectar possibles seqüeles
- Augmenta de manera progressiva l'activitat quirúrgica de l'Hospital General Universitari d'Alacant i les consultes externes presencials



La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha visitat el Centre de Salut Pública d'Alacant i, posteriorment, ha fet un recorregut per l'hospital de campanya de l'Hospital General Universitari d'Alacant, així com l'hospital polivalent i la Unitat de Cures Intermèdies Quirúrgiques (REA 3) d'aquest centre.

Durant la seua visita, la consellera ha agraït a tot el personal sanitari i de Salut Pública el temps i l'esforç que han dedicat durant aquests mesos en la seua lluita contra la pandèmia. "Tant el personal de Salut Pública com els professionals, sanitaris i no sanitaris, d'aquest centre hospitalari heu desenvolupat un treball impecable, del qual tots els ciutadans estarem sempre agraïts", ha indicat.

Segons Barceló, "els recursos assistencials s'han anat adaptant a les necessitats de cada moment, i això requereix un gran esforç de gestió i assistencial". En aquest sentit, actualment l'hospital de campanya, ubicat al costat del General d'Alacant, està desenvolupant un seguiment a més de 240 pacients que han superat el coronavirus per a veure les possibles seqüeles a llarg termini.

Aquesta prestació és multidisciplinària i està coordinada per l'Equip COVID-19, en la qual col·laboren el Servei de Pneumologia, la Unitat de Malalties Infeccioses (UEI) i el Servei de Medicina Interna de l'Hospital General Universitari d'Alacant.

Des del 25 de maig passat, moment en què es van habilitar dues consultes en l'hospital de campanya, s'ha fet una revisió a més de 200 pacients, un 80 % dels quals havien estat ingressats i el restant 20 % són afectats que han cursat la malaltia de manera lleu.

L'objectiu d'aquesta consulta és realitzar una valoració global de pacients que han superat la infecció. Per a fer-ho, s'està citant els i les pacients després de transcórrer, aproximadament, huit setmanes de l'alta, de manera que els símptomes més immediats hagen remés, i així poder analitzar quins persisteixen en el temps. La finalitat és estudiar l'evolució dels símptomes, a fi de poder extraure conclusions i oferir el millor tractament de manera primerenca a aquests pacients.

Fins ara, els i les especialistes observen que els símptomes persistents que es donen amb més freqüència després d'haver superat la malaltia són de caràcter respiratori (com l'astènia o la dispnea d'esforç, que és la falta d'aire provocada per l'exercici físic i que desapareix amb el repòs), així com la pèrdua de pes i la cefalea.

D'altra banda, a l'hospital de campanya d'Alacant s'està duent a terme també la tercera i última fase de l'estudi de seroprevalença del Ministeri de Sanitat, que en una primera ronda va donar com a resultat un 2,5 % de seroprevalença, la qual cosa fa que siga la segona província de la Comunitat amb més índex. Així mateix, en una segona ronda, després d'haver fet un nombre més gran de proves, el resultat de seroprevalença ascendia al 3,3 %.

Una altra de les actuacions que s'està duent a terme a l'hospital de campanya és l'obtenció de mostres per a fer proves de PCR a pacients quirúrgics o amb tractaments immunosupressors. A més, exerceix de suport per als equips d'Atenció Primària del Departament, i s'estan duent a terme extraccions de sang a pacients que acudeixen sense cita prèvia per al laboratori d'anàlisis clíniques.

Volta a la nova normalitat

La consellera de Sanitat ha recordat que "estem ja en fase 3 del procés de desescalada, i ara més que mai és necessària la prudència i la responsabilitat de tots per a continuar avançant. Estem preparats per a un retorn a la normalitat i, per això, hem de continuar prenent totes les precaucions necessàries".

En aquest sentit, Barceló ha assenyalat que "en el Departament de Salut d'Alacant, de la mateixa manera que en la resta de la Comunitat, s'està reprenent l'activitat assistencial de manera progressiva".

Segons ha indicat la consellera, "fins ara, a la província d'Alacant, el nombre de casos confirmats amb PCR representa el 34,5 % del total de la Comunitat Valenciana, 3.941 persones confirmades amb PCR. Així mateix, 49.881 persones s'han sotmés a la prova de PCR, el 93 % de les quals ha donat negatiu i únicament el 7 % ha sigut positiu".

Així, quant a activitat quirúrgica, s'han designat àrees específiques d'atenció amb circuits diferenciats de pacients COVID-19 i no-COVID-19. Actualment s'ha incrementat l'activitat i s'estan duent a terme 18 i 20 sessions quirúrgiques diàries.

D'altra banda, quant a les consultes externes s'està incorporant progressivament l'atenció presencial, tenint en compte les característiques de cada servei i garantint en tot moment les mesures de seguretat.

Finalment, la consellera de Sanitat ha visitat les obres que s'han desenvolupat a l'hospital polivalent i la Unitat de Cures Intermèdies Quirúrgiques (REA 3) de l'Hospital General Universitari d'Alacant, unes obres que s'han dut a terme després de l'incendi que va haver-hi el 16 de setembre passat.

Per a la reforma d'aquest espai, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha invertit més d'1,3 milions d'euros, cosa que ha permés fer una reordenació de l'espai i ampliar, un màxim de 15, els llits destinats per a pacients crítics.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Sanitat, Ana Barceló