Sanitat Universal i Salut Pública

Salut Pública conclou l'existència d'un brot amb set casos actius a Rafelbunyol

24/06/2020
- L'estudi de tres casos d'un mateix nucli familiar va portar a fer un seguiment en l'empresa on treballen
- S'han realitzat 349 proves PCR, que s'ampliaran a 100 més, i aquest dimecres s'han confirmat quatre casos actius més en treballadors
- L'estudi de tres casos d'un mateix nucli familiar va portar a fer un seguiment en l'empresa on treballen
- S'han realitzat 349 proves PCR, que s'ampliaran a 100 més, i aquest dimecres s'han confirmat quatre casos actius més en treballadors



La Conselleria de Sanitat, per mitjà de Salut Pública, va iniciar una investigació de tres casos, membres d'un mateix nucli familiar, que presentaven infecció activa per coronavirus. Aquesta investigació va portar a estudiar possibles contactes en l'empresa on treballen. En concret, s'han realitzat proves PCR a 349 treballadors d'aquesta empresa, situada a Rafelbunyol.

Després de l'estudi i les comprovacions exhaustives de cada mostra, Salut Pública ha pogut comprovar que, d'aquestes proves, 345 han donat un resultat negatiu i, aquest mateix dimecres, s'ha sabut que hi ha quatre casos més amb infecció activa, raó per la qual ha confirmat que hi ha un brot epidèmic amb un total de set casos, inclosos els tres membres de la unitat familiar, per la qual es va iniciar l'estudi i el seguiment.

Salut Pública continuarà investigant alguns d'aquests casos per a confirmar la seua capacitat de transmissió. També es preveu realitzar PCR a uns 100 treballadors més de la mateixa empresa. Les primeres estimacions epidemiològiques mostren un índex de transmissió baix, però es considera oportú continuar realitzant PCR a fi de poder descartar més casos en la mateixa àrea de treball.

Tant a l'empresa com al servei de prevenció de riscos laborals d'aquesta se'ls han reiterat les indicacions següents, juntament amb l'estratègia de prevenció del Ministeri:

- Davant d'un cas sospitós nou, s'ha de realitzar una PCR en les primeres 24 hores. Es considera cas sospitós, qualsevol persona amb un quadro clínic d'infecció respiratòria aguda d'aparició sobtada i de qualsevol gravetat, que cursa, entre altres, amb febra, tos o sensació de falta d'aire. Alguns altres símptomes com l'odinofàgia, l'anòsmia, l'agèusia, els dolors musculars, les diarrees, el dolor toràcic o les cefalees, entre altres, també poden considerar-se símptomes de sospita d'infecció per SARS-CoV-2.

- Tots els casos sospitosos han de mantindre's en aïllament a l'espera del resultat de la PCR i, a banda, s'iniciarà la busca dels seus contactes més estrets.

- Per a la reincorporació al seu lloc de treball, cal haver realitzat una PCR, a més de la resolució dels símptomes almenys tres dies abans i amb un mínim de deu dies des que aquests començaren.

- És important que, quan un treballador o treballadora tinga simptomatologia, no acudisca a treballar i que ho notifique al seu centre d'atenció primària o al seu servei de prevenció.

-Les persones en aïllament per contacte estret han de complir el període d'aïllament estipulat pel protocol del Ministeri de Sanitat i no podran acudir al treball fins que el seu centre d'atenció primària o el seu servei de prevenció alcen l'aïllament.

- En cap cas podran anar a treballar les persones que estiguen esperant el resultat de les proves.