President
I+D+i

Ximo Puig posa en marxa l'Aliança de Tecnologies Innovadores com a eina publicoprivada per a accelerar la digitalització de les empreses valencianes

30/06/2020
Ximo Puig posa en marxa l'Aliança de Tecnologies Innovadores com a eina publicoprivada per a accelerar la digitalització de les empreses valencianes
- El president defensa "el paper central de la ciència" per a avançar en la solució de la situació que ha ocasionat la pandèmia i per a "generar seguretat en el futur"
- La Generalitat, a través de la Conselleria d'Innovació i l'AVI, les universitats, el CSIC, Redit i la CEV subscriuen la declaració d'intencions per a crear 'Inndromeda', el nou instrument per a garantir que el teixit empresarial tinga accés a les tecnologies de la nova economia
- La consellera Carolina Pascual indica que l'Aliança "ajudarà les pimes a aplicar la innovació" i posarà a la seua disposició demostradors tecnològics i bancs de proves
- El president defensa "el paper central de la ciència" per a avançar en la solució de la situació que ha ocasionat la pandèmia i per a "generar seguretat en el futur"
- La Generalitat, a través de la Conselleria d'Innovació i l'AVI, les universitats, el CSIC, Redit i la CEV subscriuen la declaració d'intencions per a crear 'Inndromeda', el nou instrument per a garantir que el teixit empresarial tinga accés a les tecnologies de la nova economia
- La consellera Carolina Pascual indica que l'Aliança "ajudarà les pimes a aplicar la innovació" i posarà a la seua disposició demostradors tecnològics i bancs de proves

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat "el paper central de la ciència" per a avançar en la solució de la situació que ha ocasionat la pandèmia i per a "generar seguretat en el futur", durant l'acte de signatura de la declaració d'intencions per a la posada en marxa de l'Aliança de Tecnologies Innovadores com a eina publicoprivada que ajudarà a accelerar la digitalització de les empreses valencianes.

El màxim responsable del Consell ha definit el moment actual com "crucial" i ha recordat la necessitat "d'aprendre les lliçons" derivades de la crisi sanitària que ha ocasionat la COVID-19. "La primera lliçó ?ha emfatitzat el president? és la necessitat de reforçar la ciència", que s'afig, segons la seua opinió, a les de "vigoritzar el Sistema Públic de Salut i, en el pla econòmic, a la reformulació del sistema productiu".

A l'acte de la signatura de l'Aliança de Tecnologies Innovadores han assistit la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; la presidenta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Menéndez; el vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), Andrés García Reche; el president de la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit), Fernando Saludes; els rectors i rectores de les universitats públiques valencianes; el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, i el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez.

Segons el cap de l'executiu autonòmic, amb l'Aliança de Tecnologies Innovadores "s'acceleren processos que ja estaven en marxa" en el context actual, com ho són l'aplicació de la intel·ligència artificial, la incorporació de la digitalització, la lluita contra l'envelliment o les transicions ecològica i energètica.

En aquest sentit, el president ha destacat la intel·ligència i el talent com a "factors fonamentals del creixement d'un país" i ha agraït als agents del sistema innovador de la Comunitat Valenciana "el seu compromís amb la ciència" a través de la signatura de l'Aliança.

Innovació en el teixit empresarial

El president de la Generalitat, que ha explicat que la Comunitat Valenciana té un sistema econòmic basat en microempreses i pimes, "que representen més del 95 % del nostre teixit empresarial", ha insistit en la necessitat d'augmentar la cooperació i l'associació entre aquestes, "per a tindre la fortalesa que els permeta incorporar els processos d'innovació".

En aquest sentit, el màxim responsable del Consell ha recordat "l'enorme treball que van iniciar fa 30 anys" els instituts tecnològics, als quals ha definit com "una operació d'èxit, gràcies a la col·laboració publicoprivada" i la seua configuració com "una aliança efectiva entre investigació i indústria".

Carolina Pascual ha indicat que l'Aliança "ajudarà les pimes a aplicar la innovació, ja que posarà a la seua disposició demostradors tecnològics i bancs de proves en els quals provar les tecnologies recomanades abans de dur a terme cap mena d'inversió".

A més, ha explicat que oferirà també formació especialitzada en competències digitals del seu personal i suport en la recerca de finançament.

Carolina Pascual ha defensat que "la col·laboració entre empresariat, investigadors i ecosistema innovador i l'Administració és fonamental per a un canvi de model cap a la societat del coneixement".
'Inndromeda'

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), les cinc universitats públiques, els centres del CSIC i la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit) s'han compromés a promoure la creació de l'Aliança de Tecnologies Innovadores a fi de garantir que el teixit empresarial tinga accés a les tecnologies disruptives que protagonitzen la nova economia, per a proporcionar-hi, així, les competències necessàries per a obtindre avantatges competitius de la seua aplicació.

Aquest exemple de col·laboració publicoprivada, batejat com a 'Inndromeda', es plasmarà en les pròximes setmanes en la constitució d'una associació sense ànim de lucre, que aglutinarà tot el coneixement i les infraestructures disponibles entorn de les disciplines pròpies de la digitalització, així com altres àmbits cientificotecnològics amb un gran impacte en el sistema productiu, com és el cas de la robòtica, la nanotecnologia, la biotecnologia o la intel·ligència artificial.

Accés a les tecnologies innovadores

L'Aliança oferirà assessorament a tota classe d'empreses, independentment de la dimensió i el sector d'activitat que tinguen, per a definir i trobar les solucions tecnològiques que millor s'adapten a les seues necessitats. A més, facilitarà l'accés a una xarxa d'infraestructures i espais demostratius i experimentals en què podran observar aquestes tecnologies en funcionament, valorar l'impacte real en els seus productes, processos i organització, així com executar projectes pilot i assajos de manera prèvia a l'adaptació i l'adquisició d'aquests.

De la mateixa manera, impulsarà també activitats de formació amb un grau elevat d'especialització, a fi de dotar les empreses i les plantilles d'aquestes de les competències necessàries per a afrontar la revolució tecnològica i incorporar les tecnologies habilitadores en totes les esferes de la seua organització.

L'oferta de serveis d'aquesta iniciativa inclourà accions de suport a la inversió i facilitarà l'accés a inversors, així com de 'networking' empresarial, a fi de posar en contacte les empreses de la mateixa cadena de valor amb innovadors o clients que vulguen testar la solució.

Un 'hub' de referència per a la transformació digital

L'objectiu és que 'Inndromeda' esdevinga, a més, l'European Digital Innovation Hub (DIH) de referència en la transformació del model productiu, una figura que promou Brussel·les i que, en la pràctica, representa una "finestreta única" a través de la qual les empreses poden accedir a la informació, els serveis, i les instal·lacions necessàries per a afrontar amb èxit els seus processos de transformació digital. De fet, l'Aliança ja prepara la candidatura per a formar part de la xarxa europea de DIH, la qual cosa suposarà l'obtenció de sinergies amb altres 'hubs' europeus i l'accés a un significatiu finançament addicional en el pròxim programa marc 2021-2027.

La iniciativa, que ha promogut l'AVI, s'alinea amb l'estratègia de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital per a potenciar la transformació del model productiu mitjançant la incorporació de coneixement i tecnologia d'avantguarda. D'aquesta manera, es pretén millorar la competitivitat de les empreses i promoure l'extensió del teixit productiu cap a noves activitats d'alt valor afegit.

Per al vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche, la signatura d'aquesta declaració d'intencions "suposa la culminació d'un procés de consens i cooperació que va arrancar fa dos anys a fi d'ajudar les nostres empreses i sectors a enfrontar-se amb solvència a la revolució 4.0".

Des que es va crear, l'Agència Valenciana de la Innovació ha donat suport a l'exercici d'activitats de diversa índole que permeten, ara, la posada en marxa d'aquesta aliança. En una primera fase, s'han identificat els centres de competències en l'àmbit de les tecnologies habilitadores en el conjunt del sistema valencià d'innovació per a catalogar, a continuació, tant les capacitats formatives com les infraestructures amb què compten la Xarxa d'Instituts Tecnològics (Redit), les universitats i els centres i instituts d'investigació de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, també s'ha creat un centre de dades per a l'experimentació amb tecnologies de dades massives, computació d'alt rendiment i intel·ligència artificial.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Ha indicado que la Alianza "ayudará a las pymes a aplicar la innovación, ya que pondrá a su disposición demostradores tecnológicos y bancos de pruebas donde probar las tecnologías recomendadas antes de realizar ningún tipo de inversión".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defendido "el papel central de la ciencia" para avanzar en la solución de la situación causada por la pandemia y para "generar seguridad en el futuro", durante el acto de firma de la declaración de intenciones para la puesta en marcha de la Alianza de Tecnologías Innovadoras como herramienta público-privada que ayudará a acelerar la digitalización de las empresas valencianas.

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig