Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

Martínez Dalmau presenta a Alcoi el projecte pilot de contractació pública ecològica d'habitatge

20/07/2020
- La Vicepresidència i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica promou la innovació aplicada en la construcció de set habitatges
- El vicepresident i l'alcalde Alcoi posen en comú la iniciativa que té per objecte fomentar la transició ecològica de l'entorn construït
- La Vicepresidència i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica promou la innovació aplicada en la construcció de set habitatges
- El vicepresident i l'alcalde Alcoi posen en comú la iniciativa que té per objecte fomentar la transició ecològica de l'entorn construït


El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, han mantingut una reunió de treball per a abordar el pla per a la contractació pública ecològica d'habitatge i, en concret, el projecte pilot que es desenvoluparà a Alcoi. Es tracta de la construcció de set habitatges mitjançant l'aplicació dels criteris d'innovació ecològica.

La iniciativa, segons ha manifestat Martínez Dalmau, segueix "el foment de la transició ecològica de l'entorn construït, així com l'impuls a la innovació com a mecanisme fonamental per a abordar els reptes als quals ens enfrontem i garantir el respecte al medi ambient, el benestar social i un creixement equilibrat que responga a les necessitats de la ciutadania, sense comprometre la qualitat de vida de generacions futures".

El vicepresident s'ha referit a l'escenari actual marcat per l'emergència climàtica ?declarada institucionalment el setembre de 2019? i a la necessària reconstrucció post-COVID-19, que "exigeix un canvi de paradigma cap a un model sostenible en el qual prevalga la circularitat i l'ús eficient dels recursos es torne més imprescindible, si fora possible".

Per a Martínez Dalmau, la transició verda és "clau en els espais que les persones habitem i en els que ens relacionem, especialment considerant l'estreta vinculació que hi ha entre el foment de la qualitat de l'arquitectura i el benestar de les persones". Per això, "l''Agenda 2030' posa en el centre les persones, el planeta, la prosperitat i la pau".

Dalmau ha recordat que, sota el lema 'No deixar ningú arrere', entre els 17 objectius hi ha una decidida aposta per uns assentaments humans que siguen segurs i sostenibles. A més, insta a adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

Martínez Dalmau ha explicat que el confinament ha accentuat la necessitat de disposar d'habitatges amb capacitat de sobreposar-se a les adversitats, concebuts per a satisfer la funció original que tenen com a refugi. Així, ha destacat que "la generació d'habitatges resilients, inclusius, segurs i confortables és una qüestió crucial per a fomentar el benestar social, especialment considerant la inadaptació palesa del parc existent a aquests criteris, tal com posa de manifest l''Estudi de les necessitats i demanda de l'habitatge a la Comunitat Valenciana 2017-2020'".

En la visita a Alcoi, ha estat acompanyat per la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Ambiental, Laura Soto; la directora general d'Innovació Ecològica per a la Construcció, Nuria Matarredona, i la subdirectora de Gestió i el director general de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), Pura Peris i Alberto Aznar, respectivament.

El projecte es desenvoluparà en una parcel·la de la Generalitat

L'emplaçament seleccionat per a desenvolupar el projecte és una parcel·la de titularitat d'EVha situada al centre històric d'Alcoi. Compta amb una superfície de 156,62 metres quadrats i l'edificabilitat és aproximadament de 731 metres quadrats, construïts en quatre plantes que permetrien crear prop de set habitatges, que es destinaran a lloguer assequible.

La selecció d'emplaçaments per a aquesta primera fase de construcció del projecte pilot s'ha basat en criteris com ara la viabilitat tècnica i administrativa, i s'ha fet prevaldre els emplaçaments propietat de la Generalitat, la demanda residencial del municipi, la consolidació del teixit urbà i la replicabilitat de les propostes, amb la promoció de la funció exemplaritzant de l'Administració.

El projecte es redactarà, segons ha assegurat Matarredona, amb la premissa d'una imprescindible sostenibilitat ambiental, econòmica i social; la incorporació de les mesures actives que permeten un ús eficient dels recursos; les mesures passives de disseny bioclimàtic que responguen adequadament a l'entorn, i els principis de l'economia circular. També s'afavorirà un ús flexible dels espais, una adequada gestió dels residus i una minimització de l'impacte del projecte al llarg del seu cicle de vida complet, des del disseny fins a la renovació d'aquest, la rehabilitació o la desconstrucció, passant-ne per l'execució, l'ús i el manteniment. Tot això reflectint els principis de la biohabitabilitat i l'arquitectura saludable i fomentant l'ecodisseny i la industrialització dels processos constructius.

La proposta també haurà d'incorporar les tecnologies emergents d'acord amb els ideals de la construcció 4.0, i considerar la imprescindible hipocarbonització de l'entorn construït i la necessària transformació dels espais que habitem en llocs que promoguen la igualtat i el benestar.

Els projectes proposats fomentaran la investigació aplicada i la transferència tecnològica, incloent-hi solucions innovadores, i hauran de plantejar sistemes d'avaluació i fonts de verificació que oferisquen la informació necessària per a testar la replicabilitat de les solucions proposades.

La Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció, en col·laboració amb EVha, promou el suport a projectes i obres tant de nova planta com de rehabilitació d'habitatge, que fomenten la incorporació de mesures sostenibles ambientalment, econòmica i social, que potencien la transferència tecnològica i la innovació aplicada com a valor afegit, que promoguen nous models residencials inclusius i que integren els principis de l'economia circular, la biohabitabilitat i la sostenibilitat.

Conscients de la complexitat del repte que es planteja, s'ha establit un concurs d'arquitectura dividit en dues fases, que comptarà amb intervenció d'un jurat d'experts, d'acord amb la Llei 9/2017 de contractes del sector públic, que es publicarà pròximament.

Mitjançant aquest procediment es podrà adjudicar el contracte de serveis de redacció de projecte i direcció d'obra a l'equip de professionals ad hoc per a dissenyar i dirigir l'execució de la construcció d'edificacions d'habitatge públic concordes al context de necessària transició ecològica.

Ampliació del parc públic d'habitatge

Aquesta iniciativa respon al pla 'Hàbitat 20-30', concebut com a estratègia operativa de la Generalitat per a garantir la funció social de l'habitatge en la Comunitat, i que pretén l'increment del parc públic d'habitatges per a atendre l'apressant emergència residencial així com la reacció d'una impostergable intervenció del parc existent per a adaptar-lo a les necessitats que les unitats de convivència actuals requereixen.

Per aquest motiu la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció impulsa la contractació pública ecològica d'habitatge per a contribuir a l'ampliació del parc públic de la Generalitat sota els criteris d'una transició verda. Aquesta iniciativa s'estableix en el marc de la 'Guia verda de mesures mediambientals per a la contractació pública d'edificació' en la Generalitat.

Per a dur-ho a terme, segons ha insistit Nuria Matarredona, "l'impuls de demostradors és essencial per a afavorir la transició ecològica en matèria d'hàbitat. Repensar els espais que habitem i promoure entorns més amables amb les persones i el medi ambient és fonamental".