Sanitat Universal i Salut Pública

El Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Clínic demana extremar les mesures d'higiene d'ulls de manera especial durant la pandèmia

26/07/2020
- Els especialistes recomanen augmentar encara més la precaució enguany, ja que el coronavirus també es pot transmetre a través dels ulls
- Un mal ús de les lents de contacte pot provocar, a més, infeccions en la còrnia, com ara la queratitis bacteriana
- Els especialistes recomanen augmentar encara més la precaució enguany, ja que el coronavirus també es pot transmetre a través dels ulls
- Un mal ús de les lents de contacte pot provocar, a més, infeccions en la còrnia, com ara la queratitis bacteriana



El Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Clínic Universitari de València aconsella extremar les mesures d'higiene d'ulls, especialment durant aquests mesos d'estiu i en aquelles persones que usen lents de contacte.

De la mateixa manera, han explicat la necessitat de ser especialment cauts en l'atenció dels ulls durant el temps que dure la pandèmia, ja que el coronavirus es pot transmetre si les gotetes respiratòries que contenen el virus entren en contacte amb els ulls.

"Cada any atenem en el Servei d'Urgències de l'Hospital Clínic al voltant de 40 urgències relacionades amb un mal ús de les lents de contacte. Es tracta d'infeccions totalment prevenibles si s'extremen les mesures d'higiene", ha explicat Antonio Duch, cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Clínic Universitari de València.

"De manera inconscient usem malament les lents de contacte. Prendre el bany amb aquestes posades, no desinfectar-les correctament o no llevar-se-les per a dormir és un hàbit molt estés en aquests mesos, que pot provocar casos greus d'infecció amb repercussions greus per a la vista", hi ha afegit.

"Enguany, a més, insistim especialment en la necessitat de ser molt cauts amb els ulls i evitar sempre tocar-los amb les mans, ja que pot ser una via de transmissió del coronavirus". D'aquesta manera, les persones expertes aconsellen extremar la desinfecció de mans quan es col·loquen les lents de contacte i evitar sempre tocar-se els ulls.

En aquest sentit, acaba de publicar-se un document sobre recomanacions per a l'atenció oftalmològica durant la pandèmia per COVID-19. Aquest document està avalat per totes les societats oftalmològiques espanyoles. Es pot consultar íntegrament en aquest enllaç: consulteu ací.

En el grup de treball del desenvolupament del document han participat activament membres del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Clínic Universitari de València. En el document, pel que fa al maneig de les lents de contacte, es recomana evitar que tot aquell material relacionat amb l'ús i el manteniment de les lents (portalents, solucions, etc.) es puga contaminar, per això s'aconsella desinfectar aquestes superfícies.

Quant a la inserció i extracció de les lents de contacte, així com en la manipulació d'aquestes i del portalents, s'haurà de fer una rentada de mans prèvia i posterior segons les indicacions de l'OMS, amb la finalitat d'impedir la contaminació bidireccional.

En el cas de les lents de contacte blanes d'ús diari, s'han d'extremar les precaucions de la rentada de mans, i aquestes lents s'eliminaran en els contenidors d'aïllament per a rebutjos microbiològics i plàstics.

En cas que s'utilitzen lents de contacte que no són d'un sol ús, se seguiran les mesures de desinfecció mitjançant els sistemes de peròxid d'hidrogen al 3 % d'un sol pas, seguint les recomanacions del laboratori que els elabore.

"Aquest estiu, i de manera especial, cal seguir estrictament aquestes recomanacions per a previndre el coronavirus, però no hem d'oblidar-nos que les complicacions habituals en portadors de lents de contacte poden continuar ocorrent, fonamentalment les infeccions bacterianes", ha explicat Antonio Duch.

Queratitis bacteriana, infecció que augmenta a l'estiu

La queratitis bacteriana és una de les infeccions que solen incrementar-se en els mesos estivals precisament com a conseqüència del mal ús de les lents de contacte. Es tracta d'una infecció de la còrnia provocada per bacteris que pot ser greu si no es tracta de manera primerenca.

Dels casos de queratitis per abús de lents de contacte, al voltant del 24 % presenten sobreinfecció bacteriana. "Si la infecció afecta la part central de la còrnia, quan aquesta es cure ho farà deixant com a seqüela una disminució en la visió", ha recalcat Antonio Duch.

Els especialistes han informat, a més, que cal prestar una especial atenció a una classe d'infecció molt relacionada amb les lents de contacte en prendre el bany en rius o en piscines particulars sense bon tractament de l'aigua. "Aquesta classe d'infeccions són provocades per amebes, en concret l'acantameba, una classe d'infecció corneal que és extremadament greu i de molt difícil tractament", ha matisat.