Educació, Cultura i Esport
Educación

Ximo Puig destaca que el nou pla de la Formació Professional ha assolit el 14 % de tots els fons estatals i incorpora cicles formatius en biofarmàcia, robòtica o aeronàutica

29/07/2020
Ximo Puig destaca que el nou pla de la Formació Professional ha assolit el 14 % de tots els fons estatals i incorpora cicles formatius en ...
- El president destaca que la Comunitat Valenciana és la segona que més recursos ha assolit gràcies a la qualitat dels projectes presentats i que només el pròxim curs tindrà una assignació de 37 milions d'euros
- El pla valencià oferirà 8.338 places més per al pròxim curs i s'acreditarà la competència professional a 21.000 persones, la qual cosa "permetrà millorar-ne l'ocupabilitat", ha destacat el conseller Vicent Marzà
- El programa preveu formar 3.000 professors i professores en digitalització aplicada als sectors productius per a enfortir el teixit empresarial valencià
- El president destaca que la Comunitat Valenciana és la segona que més recursos ha assolit gràcies a la qualitat dels projectes presentats i que només el pròxim curs tindrà una assignació de 37 milions d'euros
- El pla valencià oferirà 8.338 places més per al pròxim curs i s'acreditarà la competència professional a 21.000 persones, la qual cosa "permetrà millorar-ne l'ocupabilitat", ha destacat el conseller Vicent Marzà
- El programa preveu formar 3.000 professors i professores en digitalització aplicada als sectors productius per a enfortir el teixit empresarial valencià

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat durant la presentació del Pla de la Formació Professional valenciana que es tracta "d'un pla especialment rellevant, perquè la Generalitat ha pogut tindre el 14 % del conjunt dels fons que s'administraran per part de l'Estat a les comunitats autònomes".

Ximo Puig ha insistit en el fet que aquesta iniciativa significarà "un creixement exponencial de l'oferta de cicles de Formació Professional i, sobretot, el trànsit de la requalificació i la certificació d'un treball que han fet molts treballadors i que ara es pot completar i tindre un títol de formació reglada".

El titular del Consell ha recordat que el 48 % del mercat valencià no té la qualificació, per la qual cosa ha indicat que "hem d'avançar perquè tots els treballadors i treballadores valencianes tinguen aquesta oportunitat de requalificació i de millorar la seua posició en el mercat de treball".

"És una gran oportunitat per a modernitzar tot el sector productiu. D'una banda, és l'oportunitat per a moltes persones que, en aquest moment, tenen dificultats en el seu propi sector productiu i ara, a través d'aquesta formació professional, es farà un pas cap avant", hi ha afegit Puig.

En l'acte també han estat presents el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional, Miquel Soler, i el director general de Formació Professional, Manuel Gomicia, que han compartit amb el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro; el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez, i el secretari general de CCOO-PV, Arturo León, el Pla de la Formació Professional valenciana per al creixement econòmic i l'ocupabilitat al nostre territori.

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha recalcat que el Pla de la Formació Professional, que es posarà en marxa al setembre, aspira "a millorar els índexs d'ocupabilitat dels nostres treballadors i treballadores i les seues condicions de treball, perquè el conjunt del sistema productiu tinga persones capacitades i formades per a adaptar-se a aquesta transformació que necessitem per a generar més llocs de treball i de més qualitat".

"Per a dur-ho a terme ?ha recalcat Vicent Marzà?, hem pogut mobilitzar 37 milions d'euros de manera extraordinària només per a aquest pròxim curs, que aniran a parar a cinc eixos formatius especials relacionats amb la Formació Professional".

Per la seua banda, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha indicat que aquest pla era indispensable "perquè la Formació Professional és necessària, i més en aquests temps, també per al model productiu que tenim a la Comunitat. La Conselleria ha pogut portar-hi fons i necessitem dignificar la Formació Professional".

El secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez, ha valorat el Pla perquè, segons la seua opinió, "és un primer pas en l'objectiu que compartim de reconstrucció, que va dirigit al coneixement, a la ciència i a la capacitació dels treballadors i dels empresaris per a fer que la nostra economia siga més productiva, i amb més coneixement en les noves tecnologies".

Per la seua banda, el secretari general de CCOO-PV, Arturo León, ha manifestat que la Comunitat Valenciana "ix molt ben parada pel que fa al repartiment de fons d'àmbit estatal, i això indica l'interés per refermar la Formació Professional com una manera fonamental d'aprofundir en el canvi del model productiu".

Aquest pla és una aposta conjunta i coordinada entre el Ministeri d'Educació i Formació Professional i la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, que situa l'FP com a eina de reconstrucció econòmica i social, com un element important per a enfortir el teixit productiu valencià en l'actual context provocat per la COVID-19 i per a promoure de manera decidida la formació de personal qualificat amb una alta ocupabilitat.

Cinc línies d'actuació

Aquest pla de modernització de l'FP valenciana té un calendari d'actuació pluriennal de quatre anys i compta amb una dotació econòmica específica per a la Formació Professional valenciana per al pròxim curs escolar de 37 milions d'euros amb cinc línies d'actuació: el foment de les acreditacions professionals; l'increment de l'oferta de l'FP valenciana; la formació del professorat en digitalització aplicada als sectors productius; la creació d'aules d'emprenedoria en FP, i la conversió d'aules en espais de tecnologia aplicada en centres d'FP.

El pla promou l'oferta de places d'avaluació i acreditació de competències professionals en la població valenciana. Es tracta de fomentar el reconeixement formal de les competències professionals que adquireix la població valenciana a través de la seua experiència laboral, però que en aquests moments no compta amb una qualificació.

La importància de fomentar l'acreditació professional radica en el fet que durant els pròxims anys serà un requisit per a accedir a la majoria de llocs de treball en el context europeu.

En aquest sentit, Educació treballarà en coordinació amb la CEV, les associacions empresarials i els sindicats per a arribar al màxim nombre de col·lectius professionals, en una línia de treball amb una previsió de quatre anys, per a acreditar el 40 % de la població activa valenciana que no té reconeguda la seua competència professional i per a afavorir-ne també la formació permanent.

Per això, es pretén que 21.000 persones obtinguen una qualificació de la professió que ja exerceixen sense tindre cap títol. Són persones fonamentalment vinculades als àmbits laborals de la seguretat i les emergències, l'atenció a les persones, el sector industrial i del manteniment, el sector agrícola i ramader i el sector del turisme i la restauració. Es tracta d'una línia de treball en la qual s'implicaran més de 200 centres educatius i al voltant de 2.000 professors i professores d'FP.

Ampliació de l'oferta de l'FP valenciana

Quant a l'ampliació de l'oferta de l'FP valenciana, per al pròxim curs se sumen als 48 cicles formatius nous, i els 5 cursos d'especialització ja anunciats, 129 cicles formatius més, extraordinaris presencials, semipresencials i d'especialització, 14 parcials i 6 programes de qualificació bàsica vinculats a les famílies professionals dels sectors de la nova tecnologia avançada de la informació; màquines automatitzades i robòtica; equips aeronàutics; equips de transport ferroviari modern; vehicles basats en energia i equips nous; maquinària agrícola; nous materials industrials; biofarmàcia i productes mèdics avançats; fabricants i distribuïdors de la cadena de consum, hostaleria i turisme, i serveis socioculturals lligats a l'atenció a persones.

Aquest augment de cicles de Formació Professional per al pròxim curs suposa l'ampliació de l'oferta de places en 8.338, per a les quals s'obrirà un període d'admissió extraordinari al setembre.

Pel que fa a la formació del professorat en la digitalització aplicada als sectors productius, és una línia pensada per a dos cursos consecutius i formarà el 50 % del professorat d'FP, i el pròxim curs oferirà ja 3.000 places de formació per a docents de totes les famílies de l'FP valenciana.

Aules d'emprenedoria

Pel que fa a la creació d'aules d'emprenedoria, tenen com a objectiu canalitzar les iniciatives emprenedores de l'alumnat d'FP mitjançant un sistema d'orientació, guia i tutela de les idees que aporten. Per a aquesta finalitat es té programat crear 52 aules d'aquestes característiques en centres d'FP interessats a establir aquest projecte. Aquesta línia de treball implicarà prop de 1.000 docents i 5.000 alumnes.

Finalment, es crearan 22 aules de tecnologia aplicada en centres d'FP que estaran dissenyades pels equips de professorat, que implementaran metodologies d'aprenentatge innovadores i actives en un programa experimental que servirà de base d'un nou model d'ensenyança i aprenentatge de l'FP.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El president destaca que la Comunitat Valenciana és la segona que més recursos ha assolit gràcies a la qualitat dels projectes presentats i que només el pròxim curs tindrà una assignació de 37 milions d'euros

Talls de veu relacionats

- Declaracions del President de la Generalitat, Ximo Puig