Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Políticas inclusivas

Els centres d'acollida temporal impulsats per Igualtat han atés 237 persones durant la pandèmia

01/08/2020
- La Conselleria va posar en marxa aquests espais per a atendre situacions de vulnerabilitat que requerien una atenció específica
- De la totalitat dels ingressos, 120 han correspost a homes i 117 a dones
- La Conselleria va posar en marxa aquests espais per a atendre situacions de vulnerabilitat que requerien una atenció específica
- De la totalitat dels ingressos, 120 han correspost a homes i 117 a dones



Els centres d'acollida temporal d'emergència (CATE) impulsats per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb motiu de la pandèmia per COVID-19 han atés un total de 237 persones des que es van posar en marxa el mes d'abril passat en diversos punts de la Comunitat Valenciana.

Així ho ha explicat la directora general d'Acció Comunitària i Barris Inclusius, María José Cortell, qui ha explicat que aquests centres han atés perfils molt diversos que anaven des de persones sense llar fins a altres a qui les seues famílies o els entorns comunitaris, als quals que acudien ordinàriament, no podien garantir l'atenció que requerien en aquests moments de crisi sanitària.

Cortell ha assenyalat que la Conselleria va adoptar la decisió de crear aquests centres davant de "les noves situacions de vulnerabilitat específiques", que ha causat la pandèmia, i que requereixen "una atenció social o sociosanitària que no pot ser prestada amb els recursos ordinaris del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials".

Els serveis socials d'atenció primària, juntament amb les diverses direccions territorials o direccions generals de la Conselleria i amb les entitats d'iniciativa social o empreses de l'àmbit sociosanitari han sigut les encarregades de remetre a la Direcció General d'Acció Comunitària i Barris Inclusius els casos possibles, que s'han valorat a través d'una comissió encarregada de fer l'assignació i el seguiment.

En total, s'han atés 237 casos, dels quals 120 corresponen a homes i 117 a dones. Pel rang d'edat, 182 tenien entre 16 i 64 anys i 55 tenien 65 anys o més.

Els diversos CATE van començar a funcionar en la majoria dels casos a mitjan mes d'abril, i estaven distribuïts per diversos punts de la Comunitat Valenciana. En concret, n'hi havia 2 a la província d'Alacant, 3 a la de València i 1 a la de Castelló.

Els centres d'Alacant disposaven d'un centenar de places, per les quals han passat 141 persones; a València, la capacitat ascendia a 86 places, que han albergat en algun moment de la pandèmia 81 persones; i a Castelló hi havia 15 places, que coincideixen amb el nombre de persones que han hagut de fer ús d'aquestes instal·lacions.

Cortell ha incidit en la necessitat que havia d'habilitar temporalment aquests immobles "com a centres d'emergència social i sociosanitària durant el temps que duren les conseqüències de la pandèmia causada per la COVID-19 en les persones usuàries derivades a aquests recursos".

En aquest sentit, ha volgut destacar la rapidesa amb què es va haver de treballar des de la Conselleria perquè aquests recursos, que inicialment tenien una finalitat distinta i que recuperaran una vegada finalitze la situació d'emergència, estigueren preparats i equipats per a atendre aquelles persones que es trobaven en una situació d'extrema vulnerabilitat.

La directora general d'Acció Comunitària i Barris Inclusius ha explicat que a més de proporcionar-los un lloc on viure, durant aquest temps "s'ha fet un treball important amb aquelles persones que es trobaven en una situació especialment vulnerable, perquè en eixir dels CATE tinguen una perspectiva millor".

Així, se'ls ha ajudat en la tramitació de la renda valenciana d'inclusió, en aquells casos en què complien els requisits per a sol·licitar-la però no ho havien fet, o se'ls ha assessorat en les diferents ajudes o prestacions que poden facilitar-los la vida en el dia a dia.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la directora general d'Acció Comunitària i Barris Inclusius, María José Cortell