Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

El Consell aprova el decret llei pel qual es declara com a servei públic de titularitat autonòmica la selecció i classificació d'envasos lleugers

07/08/2020
- La norma consolida una base sòlida de gestió pública del servei de classificació d'envasos
- La norma consolida una base sòlida de gestió pública del servei de classificació d'envasos


El Ple del Consell ha aprovat el decret llei pel qual es declara com a servei públic de titularitat autonòmica la selecció i classificació d'envasos lleugers, a proposta de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

El primer article del text consolida una base sòlida per a la gestió pública del servei de selecció i classificació d'envasos lleugers i residus d'envasos recollits en la via pública i ecoparcs, sense perjudici de la possibilitat d'establir fórmules de col·laboració publicoprivada de conformitat amb el que es preveu en la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

El segon i tercer articles reconeixen la possibilitat que, sobre la base del model de gestió pública de l'article primer, algunes línies de classificació d'envasos d'altres entitats locals de la Comunitat Valenciana col·laboren en la gestió d'envasos lleugers i residus d'envasos en els seus àmbits territorials i pròxims, quan el model ho requerisca, de manera que totes les activitats integrades estaran dins del nou servei públic autonòmic.

El decret llei, en la pràctica, acomoda la situació jurídica de VAERSA d'acord amb les recomanacions del Consell Jurídic Consultiu, a més de ser una norma necessària per a assegurar la prestació del servei si atenem l'increment de fins a un 20 % dels envasos lleugers que ha provocat la crisi sanitària.

A més, consolida i pretén establir les bases de la classificació d'alumini, acer i plàstics lleugers a la Comunitat Valenciana (envasos de monodosi inferiors a 33 cl), sobre els quals la iniciativa privada no ha mostrat interés en els més de 20 anys de sistema nacional de gestió d'envasos i per als quals VAERSA ha desenvolupat una nova línia de classificació d'alumini i acer lleugers, en primera instància, pionera a Espanya.

Així mateix, la norma pretén preparar el model de classificació d'envasos per als creixements addicionals de reciclatge fruit dels importants increments d'instal·lació de contenidors que es preveuen a la Comunitat en les pròximes setmanes i mesos (per exemple, increments de València de 1.200 unitats i de Castelló de la Plana i Alacant de 200 unitats per a aquest 2020).

L'expedient compta amb informes tècnics dels consorcis de residus de la Comunitat -que han sigut consultats en el procés d'audiència- i l'aportació general de les respostes formulades és la de mostrar la seua conformitat a col·laborar en el model segons determine la Generalitat.

Així mateix, compta amb l'informe favorable unànime de la comissió mixta de la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i, segons s'ha indicat, compta amb un informe del CJC, que, entre altres, considera l'aplicació del decret llei per a qualsevol actuació que en matèria de millora de l'adequació del règim jurídic de VAERSA, en relació amb la normativa aplicable per als serveis que desenvolupa, siga procedent.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà