Sanitat Universal i Salut Pública
Técnica pionera

L'Hospital General Universitari d'Elx consolida una tècnica pionera a la Comunitat Valenciana per a fer ressonàncies a bebés

08/08/2020
- La tècnica consisteix a utilitzar un matalàs de buit que permet fer ressonàncies a bebés de fins a 3 mesos i un pes superior a 2 quilos sense que calga sedació
- El Servei de Neonatologia va posar en marxa aquest mètode fa un any amb molt bons resultats i ja s'han beneficiat prop d'una vintena de bebés
- La tècnica consisteix a utilitzar un matalàs de buit que permet fer ressonàncies a bebés de fins a 3 mesos i un pes superior a 2 quilos sense que calga sedació
- El Servei de Neonatologia va posar en marxa aquest mètode fa un any amb molt bons resultats i ja s'han beneficiat prop d'una vintena de bebés



El Servei de Neonatologia de l'Hospital General Universitari d'Elx utilitza una tècnica pionera a la Comunitat Valenciana per a fer ressonàncies a bebés de la qual ja s'han beneficiat prop de 20 menors.

La tècnica, que ja funciona a l'hospital des de fa un any, consisteix en la utilització d'un matalàs especial, denominat matalàs de buit, en el qual se situa el bebé, que permet que no calga la sedació per a fer-li una ressonància magnètica.
Segons Aurelia Carbonell, infermera del Servei de Neonatologia, "vam conéixer l'existència de la tècnica en un curs formatiu sobre cures centrades en el neurodesenvolupament, celebrat a l'Hospital 12 de Octubre de Madrid, al qual vam assistir diverses infermeres de Neonatologia".

"Quan vam veure els bons resultats que presentava la utilització d'aquest matalàs de buit i la bona relació cost-benefici, vam parlar amb els pediatres de la Unitat i amb el cap de servei de Pediatria, el doctor José Pastor, i el cap de secció de Neonatologia, el doctor José Luis Quiles, i van decidir adquirir un d'aquests matalassos per al centre il·licità", explica Carbonell.

Matalàs de buit

Segons els especialistes quan cal fer una ressonància a bebés molt xicotets és freqüent que es moguen, per la qual cosa aquest tipus de proves s'han de fer amb sedació, cosa que pot comportar alguns riscos. A més, quan s'utilitza una sedació lleugera és comú que el bebé es moga en algun moment de la prova, per la qual cosa cal parar-la fins que torne a estar sedat i es puga continuar.

Gràcies a aquest matalàs, els bebés queden embolicats d'una manera molt confortable i al mateix temps el material del matalàs limita els seus moviments, per la qual cosa desapareix la necessitat de sedar els xiquets i xiquetes.

Metodologia

En col·laboració amb la Unitat de Ressonàncies de l'hospital il·licità, se citen les ressonàncies dels bebés a les hores de les seues preses de llet, ja que després solen quedar adormits. Es prepara el bebé al Servei de Neonatologia, s'utilitza l'estat posprandial del lactant (tècnica menjar i dormir), s'instal·la en el matalàs, es monitora i es procedeix a traslladar-lo al Servei de Ressonàncies.

Entre els avantatges de la tècnica, a més d'evitar la sedació, destaca que s'agilita molt la realització de la prova, ja que en assegurar que els bebés no es mouen, no hi ha distorsions en la imatge i es pot realitzar de manera continuada, sense necessitat de parar cada poc temps per a veure si el bebé s'ha mogut. Per això, és també molt més segura.
Un altre dels avantatges és que en agilitar la prova també s'agilita el diagnòstic i s'afavoreix així el diagnòstic precoç i, si la ressonància ix bé, el bebé se'n pot anar a casa abans.

Les ressonàncies magnètiques en bebés estan indicades davant de la sospita principalment de patologies com l'asfíxia perinatal, encefalopaties, hipòxia, isquèmies, hemorràgies intracranials, dilatació dels ventricles cerebrals, etc.

Galeria d'imatges