Sanitat Universal i Salut Pública
Sanidad pública

La Fe implanta un cor mecànic amb una tècnica mínimament invasiva que permet recuperar-se millor

26/08/2020
La Fe implanta un cor mecànic amb una tècnica mínimament invasiva que permet recuperar-se millor
- Fins ara, La Fe ha realitzat dotze implants d'aquest dispositiu, però és la primera vegada que es du a terme amb aquesta tècnica
- Proporciona una supervivència i una qualitat de vida millors al pacient fins que arribe un òrgan per a trasplantament, o bé com a teràpia definitiva
- Fins ara, La Fe ha realitzat dotze implants d'aquest dispositiu, però és la primera vegada que es du a terme amb aquesta tècnica
- Proporciona una supervivència i una qualitat de vida millors al pacient fins que arribe un òrgan per a trasplantament, o bé com a teràpia definitiva



L'Hospital La Fe ha implantat un dispositiu d'assistència ventricular esquerra (VAD) amb la funció d'un cor mecànic a un pacient de 62 anys mitjançant una tècnica mínimament invasiva que ha possibilitat que es recupere ràpidament.

Aquesta intervenció millora la supervivència i la qualitat de vida del malalt mentre espera l'arribada d'un cor per a un trasplantament o bé, en altres pacients, també s'indica com a tractament definitiu quan no es pot trasplantar.

L'operació es va dur a terme durant el mes de juliol per part d'un equip multidisciplinari d'Assistència Mecànica Circulatòria i Trasplantament Cardíac de l'Hospital La Fe de València, compost pels serveis de Cirurgia Cardíaca, Cardiologia, Anestèsia-Reanimació, Medicina Intensiva, Hematologia i l'equip d'infermeria Coordinació VAD.

El pacient patia una insuficiència cardíaca greu que limitava la seua supervivència, la seua mobilitat i la seua qualitat de vida. Va ser intervingut a principi de juliol i en aquests moments està donat d'alta, evoluciona favorablement i es troba en seguiment en Consulta Externa.

Dins de les tècniques quirúrgiques per a l'implant d'aquests dispositius, s'ha emprat la menys invasiva, a través de dues incisions intercostals el més xicotetes possible per a la introducció del dispositiu. Fins ara, aquesta operació s'efectuava amb una cirurgia més oberta, mitjançant talls grans a la zona central del tòrax.

Aquesta tècnica és més complexa, però disminueix la incidència de complicacions en la ferida quirúrgica, redueix la necessitat de transfusió sanguínia en el postoperatori, facilita la recuperació motora del pacient, protegeix millor el ventricle dret i acurta el període d'estada hospitalària.

Així, després de la intervenció el pacient va romandre una setmana a la sala d'hospitalització enfront de la mitjana de tres setmanes que era l'habitual en les anteriors operacions d'aquest tipus dutes a terme en La Fe.

Dotze dispositius implantats fins ara

La Fe ha implantat des de 2014 fins a l'actualitat dotze dispositius d'assistència ventricular en pacients amb problemes cardíacs.

El dispositiu d'assistència ventricular-VAD és un aparell xicotet que consisteix en una bomba centrífuga el rotor de la qual es manté i gira mitjançant levitació magnètica. La canonada d'entrada a la bomba s'implanta a la part esquerra del cor i la d'eixida es connecta a l'aorta. Aquest mecanisme du a terme les funcions de bombament de la sang en pacients l'activitat cardíaca dels quals està molt deteriorada.

El cor mecànic està, alhora, connectat mitjançant un cable que ix per l'abdomen fins a un dispositiu xicotet que el pacient ha de portar amb ell sempre i que funciona amb bateries recarregables. Aquest aparell és el que fa funcionar la bomba i permet fer el seguiment i el control del malalt una vegada està al seu domicili.

Per a un seguiment adequat, La Fe compta amb personal específic d'assistència que atén els pacients als quals s'implanta el cor mecànic, amb la finalitat de supervisar el seu tractament i estat.

A Espanya es fan intervencions d'aquest tipus en altres centres, encara que La Fe va ser el primer hospital públic nacional que va implantar el març de 2014 aquest model de dispositiu.

Aquest implant s'indica per a pacients amb insuficiència cardíaca molt greu pendents de trasplantar fins que es troba un donant i també en pacients als qui no se'ls pot trasplantar i se'ls col·loca com a teràpia definitiva.

Galeria d'imatges