Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Políticas Inclusivas

Igualtat finança amb 9,7 milions d'euros el desplegament de programes d'inserció sociolaboral dirigits a persones en situació de vulnerabilitat

19/09/2020
- Les ajudes s'han destinat a 36 entitats locals i 81 entitats del tercer sector d'acció social que despleguen aquest tipus de programes
- Es financen actuacions orientades a potenciar capacitats, disminuir obstacles personals i afavorir l'autonomia
- Les ajudes s'han destinat a 36 entitats locals i 81 entitats del tercer sector d'acció social que despleguen aquest tipus de programes
- Es financen actuacions orientades a potenciar capacitats, disminuir obstacles personals i afavorir l'autonomia



La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives finança amb més de 9 milions d'euros el desplegament de programes dirigits a persones en situació de risc o d'exclusió social desenvolupats des d'ajuntaments o entitats del tercer sector, segons ha explicat la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia.

Concretament, s'han destinat 9.160.714 euros a 36 entitats locals i a 81 entitats del tercer sector, 33 d'aquestes destinades a persones amb diversitat funcional, per a posar en marxa aquesta mena d'actuacions.

La secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials ha recordat que aquests fons, als quals es va tindre accés per primera vegada durant la legislatura passada, permeten, "a més de dinamitzar l'economia i impulsar la creació de nous llocs de treball, contribuir al benestar de les persones, un dels mandats directes de l'acord del Botànic".

En aquest sentit, ha explicat que aquests projectes finançats porten aparellada la posada en marxa i el desenvolupament d'"itineraris integrats per a la inserció sociolaboral de persones que estan en una situació d'especial vulnerabilitat".

Gavidia ha destacat la importància afegida que aquestes ajudes tenen, especialment en un moment com l'actual, amb les conseqüències que està tenint la pandèmia per COVID-19 per a les persones més vulnerables, i s'ha mostrat convençuda que posar en marxa aquests programes ajuda persones que pateixen una situació especial exclusió, "com ocorre en sectors com la diversitat funcional, les persones amb problemes de salut mental o les dones víctimes de violència de gènere, entre d'altres".

Els projectes subvencionats en aquesta línia s'emmarquen dins del Programa operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020 de la Comunitat Valenciana, cofinançat per l'Administració europea i l'autonòmica, i que serveixen per a "dinamitzar l'economia i impulsar la creació de nous llocs de treball", ha indicat Gavidia.

Tal com estableix la convocatòria, les entitats que accedeixen a aquestes ajudes han de destinar part d'aquests fons a noves contractacions per a aquestes tasques, amb perfils professionals relacionats amb l'orientació laboral, fet que suposa "crear nous llocs de treball en l'àmbit municipal", ha indicat Gavidia.

En aquest sentit, la secretària autonòmica ha destacat l'aposta de la Conselleria per ajudar els col·lectius socialment més exclosos, en aquest cas, "a través d'actuacions que potencien la inclusió activa de les persones que per la seua situació personal o social estan en desavantatge per a accedir al mercat laboral en igualtat de condicions".

Concretament, les 81 entitats d'acció social han aconseguit una subvenció de 53.571,43 euros cadascuna, i s'han fixat en 133.928,56 euros les ajudes a cadascuna de les entitats locals beneficiàries.

La secretària autonòmica ha destacat, a més, l'increment respecte de l'any passat del nombre d'entitats beneficiàries, ja que es van concedir subvencions per al desenvolupament d'itineraris integrats a 34 entitats locals i 38 del tercer sector d'acció social, davant de les 117 entitats beneficiàries d'enguany.

Accions del programa

El programa conté unes fases d'itinerari que les entitats locals i d'acció social han de desenvolupar i executar. Així, l'itinerari inclou una fase d'acolliment i diagnòstic sociolaboral individualitzat que serveix per a valorar l'historial professional i formatiu de la persona, alhora que en detecta les necessitats, les mancances i altres factors relacionats amb l'accés a l'ocupació, que permeten al professional que es fa càrrec del programa establir un nivell i un perfil d'ocupabilitat.

La segona fase seria de disseny i desenvolupament de l'itinerari individualitzat d'inserció sociolaboral, que comprén accions d'atenció social, d'orientació i intermediació laboral, de prospecció i de suport a l'ocupació. En aquesta fase també es treballa el desenvolupament de competències digitals i d'habilitats tècniques, socials i ètiques relatives a l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) per a localitzar, organitzar, entendre, avaluar i analitzar informació.

Finalment, hi hauria una fase d'acompanyament en què es potencia l'empoderament de la persona participant perquè s'implique en el disseny i l'avaluació de les diferents fases de l'itinerari, i en el cas de persones que hagen aconseguit un nivell competencial adequat en el desenvolupament d'inserció sociolaboral, també es desenvoluparien pràctiques d'aprenentatge i inserció en empreses.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia