Sanitat Universal i Salut Pública
Nuevas tecnologías

L'Hospital General d'Alacant, primer centre espanyol que utilitza un nou endoscopi d'un sol ús per a tractar malalties de la via biliar

20/09/2020
L'Hospital General d'Alacant, primer centre espanyol que utilitza un nou endoscopi d'un sol ús per a tractar malalties de la via biliar
- Aquest dispositiu d'un sol ús manté la mateixa qualitat d'imatge i eficiència que els duodenoscopis reutilitzables convencionals
- L'ús en pacients d'alt risc incrementarà la seguretat d'aquests procediments digestius
- Aquest dispositiu d'un sol ús manté la mateixa qualitat d'imatge i eficiència que els duodenoscopis reutilitzables convencionals
- L'ús en pacients d'alt risc incrementarà la seguretat d'aquests procediments digestius



La Unitat d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital General Universitari d'Alacant, pionera en la introducció de noves tecnologies, ha utilitzat amb èxit, per primera vegada a Espanya, un duodenoscopi d'un sol ús, per a tractar i diagnosticar malalties de la via biliar, com ara càlculs, estenosis inflamatòries (cicatrius), pèrdues biliars després de cirurgia o traumatismes de la via biliar i obstruccions produïdes per tumors.

El duodenoscopi és un endoscopi de característiques especials que s'utilitza per a tractar la patologia de la via biliar en una tècnica endoscòpica coneguda com a CPRE (colangiopancreaticografia retrògrada endoscòpica).

"Les particularitats d'aquests endoscopis, que habitualment són reutilitzables, fan que netejar-los i desinfectar-los siga més complicat, fet que ha motivat la cerca de solucions que minimitzen les possibilitats d'infecció per microorganismes. Entre aquestes solucions s'ha plantejat l'opció d'utilitzar duodenoscopis d'un sol ús", ha subratllat el cap de la Unitat d'Endoscòpia Digestiva, el doctor José Ramón Aparicio.

D'aquesta manera, l'Hospital General ha tingut l'oportunitat de ser el primer centre espanyol que utilitza un model de duodenoscopi d'un sol ús. Es tracta del primer i l'únic d'un sol ús que existeix fins al moment i que, per tant, evita el procés de desinfecció i permet als professionals sanitaris utilitzar un nou dispositiu estèril per a cada procediment.

La doctora Belén Martínez ha sigut l'encarregada d'utilitzar aquest nou duodenoscopi per primera vegada en una CPRE d'un pacient d'alt risc. "Durant l'exploració se t'oblida que és un endoscopi d'un sol ús, ja que manté una qualitat d'imatge i una estabilitat excel·lents, a més que permet un maneig de material adequat per a tractar lesions", ha assenyalat.

Aquesta eina s'utilitzarà en un determinat grup de pacients d'alt risc, com és el cas de pacients amb immunodepressió, "per exemple, sotmesos recentment a un trasplantament hepàtic, en tractament oncològic actiu o amb malalties hematològiques, en què la introducció d'un germen exogen podria ser perjudicial", ha indicat el responsable de la Unitat.

Un altre grup de pacients en què podria tindre utilitat és el dels qui presenten una infecció o colonització per gèrmens multiresistents a antibiòtics, com és el cas de pacients amb estades prolongades a l'UCI o en reanimació, amb la finalitat d'evitar el contrari, la transmissió de la infecció d'aquest pacient a uns altres.

"La implantació d'aquesta nova tecnologia a l'Hospital d'Alacant és, en definitiva, una aposta per garantir la seguretat dels pacients", ha ressaltat el doctor Aparicio.

En aquest sentit, "la pandèmia de COVID-19 ha representat un motiu de preocupació en les unitats d'endoscòpies", tal com ha reconegut el doctor Aparicio. Els procediments endoscòpics requereixen que el personal sanitari extreme les precaucions, ja que generen aerosols, un dels mecanismes de més risc de transmissió del coronavirus.

Per això, la utilització de duodenoscopis d'un sol ús en pacients amb COVID-19 aporta més seguretat per al personal sanitari, ja que s'eliminen en els poals de residus immediatament després de finalitzar l'exploració.

Al voltant de 450 CPRE per any

La Unitat d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital General Universitari d'Alacant, adscrita al Servei de Medicina Digestiva, practica cada any al voltant de 10.000 procediments, dels quals vora 450 són de CPRE, una tècnica mínimament invasiva mitjançant la qual el facultatiu o la facultativa pot examinar els conductes biliars i pancreàtics per a estudiar i tractar determinades patologies.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del cap de la Unitat d'Endoscòpia Digestiva, el doctor José Ramón Aparicio