Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Investigación

La Conselleria d'Habitatge participa en la trobada que dona inici al projecte europeu d'innovació en eficiència energètica 'Save the Homes'

21/09/2020
- Socis d'Eslovènia, Bèlgica, els Països Baixos, Alemanya i Espanya comparteixen experiències en una aposta per la simplificació del procediment de renovació energètica
- En la iniciativa s'han exposat bones pràctiques a la Comunitat Valenciana com ara la xarxa Xaloc
- Socis d'Eslovènia, Bèlgica, els Països Baixos, Alemanya i Espanya comparteixen experiències en una aposta per la simplificació del procediment de renovació energètica
- En la iniciativa s'han exposat bones pràctiques a la Comunitat Valenciana com ara la xarxa Xaloc



La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), ha participat en la trobada que dona inici al projecte europeu d'innovació 'H2020 Save the Homes', que s'ha desenvolupat de manera telemàtica a causa de la situació provocada per la COVID-19.

Durant dos dies, els onze socis procedents d'Eslovènia, Bèlgica, els Països Baixos, Alemanya i Espanya han compartit les seues expectatives i experiències en una aposta clara per la simplificació del procediment de renovació energètica de l'habitatge i l'acostament a la ciutadania.

El projecte té com un dels principals objectius generar una xarxa regional d'oficines de serveis integrats de rehabilitació d'habitatge, sota el mecanisme de la finestreta única (One-Stop Shop), per a l'assessorament dels ciutadans en tot el procés de rehabilitació energètica d'una manera transparent i confiable, que inclou l'assessorament inicial, el suport en la recerca, la contractació de solucions tècniques i serveis professionals i el possible finançament.

De la mateixa manera, les oficines tenen com a objectiu la ciutadania en la fase de construcció i posada en ús dels edificis rehabilitats, per mitjà de procediments de qualitat i monitoratge dels beneficis de la rehabilitació, de manera que la visualització d'aquestes bones pràctiques puga servir de palanca a altres comunitats de veïnes i veïns.

'Save the Homes' pretén assessorar en el procés de rehabilitació almenys 1.250 habitatges i serà una de les línies prioritàries d'acció de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la xarxa Xaloc.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha manifestat que "des de la Generalitat estem impulsant un nou model de governança per a gestionar la política d'habitatge, inspirada en casos d'èxit europeus".

"El projecte 'Save the Homes', i el reflex que té en la xarxa Xaloc, proporcionarà un servei de proximitat. En definitiva, un canal estable i fiable de trobada entre el teixit social i material de la Comunitat i els agents involucrats en matèria d'habitatge".

Projecte pilot a València

El primer projecte pilot es desenvolupa a través de l'IVE, junt amb l'Ajuntament de València i el Consell General de Col·legis d'Administradors de Finques de la Comunitat.

L'experiència es duu a terme en l'Oficina de l'Energia de València. A més, compta amb l'adhesió dels municipis d'Alcoi, Elx, Onda i Gandia, les oficines d'Habitatge dels quals pretenen replicar el concepte 'Save the Homes'. Durant els tres anys de duració del projecte, els tres socis valencians treballaran en l'extensió d'aquesta xarxa.

L'IVE estarà a càrrec de proveir les oficines de l'assessorament tècnic necessari, així com de formar el personal que estiga a càrrec del servei.

Durant la trobada, l'IVE ha presentat experiències prèvies en les diverses fases del procés de rehabilitació energètica en l'àmbit residencial, en temes de detecció de necessitats; disseny de solucions; formació i eines disponibles, i monitoratge i avaluació de resultats, tant pel que fa a l'estalvi energètic com l'increment de confort interior.

La coordinadora de l'àrea d'R+D+I de l'IVE, Miriam Navarro, ha recalcat la importància de projectes d'innovació com aquest, enfocats a abordar les barreres a la rehabilitació energètica des d'un punt de vista social.

Per la seua banda, el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha destacat que augmentar la confiança dels usuaris en el procés de renovació dels seus habitatges "és capital per a incrementar les taxes de rehabilitació energètica necessàries en la nostra comunitat, la qual cosa ens ajudarà a complir amb els objectius de sostenibilitat i millorar la qualitat de vida dels nostres habitants. Acostar posicions entre oferta i demanda i canalitzar les solucions a través d'un procés unificat i alineat amb els interessos de la ciutadania és el camí correcte".

Durant els dos dies de la trobada s'han desenvolupat diversos debats entorn de la caracterització de les persones que podrien començar un procés de rehabilitació d'habitatges o edificis, i les seues necessitats; la caracterització del parc residencial i els mecanismes de finançament i les solucions tècniques més efectives, així com els mecanismes que es posen en pràctica per a l'assessorament i l'acompanyament a la ciutadania.