President
Debate de Política General

Ximo Puig presenta una Estratègia valenciana per a la recuperació amb 410 projectes fins a 2027 i un pressupost de 21.000 milions d'euros

21/09/2020
Ximo Puig presenta una Estratègia valenciana per a la recuperació amb 410 projectes fins a 2027 i un pressupost de 21.000 milions d'euros
- Anuncia un programa d'autoconcert que permetrà més consultes de Primària per les vesprades als centres de salut, una comissionada per a la transformació del model d'assistència sanitària més pròxim a la ciutadania i la creació del Servei Valencià de Salut
- Proposa a les Corts un gran pacte per la joventut per a evitar que la generació "atrapada entre dues crisis" siga una "generació perduda" i anuncia el pla 'Ariadna' amb mesures per a impulsar l'ocupació, l'accés a l'habitatge i la formació en aquest sector de la població
- Reivindica un nou sistema de finançament i, fins que s'aprove, un mecanisme transitori d'anivellació dotat amb 1.136 milions d'euros anuals, i planteja una "profunda reforma territorial d'Espanya" que minimitze "l'efecte capitalitat" que exerceix Madrid
- Anuncia un programa d'autoconcert que permetrà més consultes de Primària per les vesprades als centres de salut, una comissionada per a la transformació del model d'assistència sanitària més pròxim a la ciutadania i la creació del Servei Valencià de Salut
- Proposa a les Corts un gran pacte per la joventut per a evitar que la generació "atrapada entre dues crisis" siga una "generació perduda" i anuncia el pla 'Ariadna' amb mesures per a impulsar l'ocupació, l'accés a l'habitatge i la formació en aquest sector de la població
- Reivindica un nou sistema de finançament i, fins que s'aprove, un mecanisme transitori d'anivellació dotat amb 1.136 milions d'euros anuals, i planteja una "profunda reforma territorial d'Espanya" que minimitze "l'efecte capitalitat" que exerceix Madrid


València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat, durant la seua intervenció en el debat de política general de les Corts, una Estratègia valenciana per a la recuperació que desplegarà 410 projectes fins a 2027 amb un pressupost global de 21.134 milions d'euros i que suposa una "mirada cap al futur" de la Comunitat Valenciana "que no entén de legislatures ni de 'tempos' partidistes" per a la qual ha demanat el suport de la cambra.

Aquesta estratègia, la primera concreció del gran acord valencià per a la recuperació, està alineada amb les prioritats de la UE i amb les mesures pactades en 'Alcem-nos' amb agents socials, institucionals i amb les Corts i preveu accions que, tal com ha exposat el president, giren entorn de cinc grans eixos estratègics: atenció de les persones i inclusió social; ocupació, coneixement i investigació; transició ecològica i cohesió territorial; resiliència econòmica i transformació digital i administració eficient.

Ximo Puig ha avançat que precisament aquest dilluns "una representació del Consell es troba a Moncloa per a donar a conéixer aquests projectes i també per a influir, des de la mirada valenciana, en el disseny del pla que Espanya comença a negociar aquest mes d'octubre amb la Comissió Europea".

"És l'hora dels ponts, no dels murs", ha assenyalat el president, per a demanar "unitat d'acció" davant de "l'excepcionalitat" de l'actual moment històric. "No tindria cap sentit haver pactat els acords d''Alcem-nos' i ara, a l'hora de la veritat, no concretar-los en les grans decisions que ens esperen", ha afegit el president.

Mesures per a reforçar la sanitat pública

Ximo Puig ha anunciat, a més, quatre importants mesures sanitàries per a protegir la salut pública, entre les quals figura la posada en marxa d'un programa d'autoconcert en Atenció Primària que possibilitarà l'obertura de més consultes per les vesprades als centres de salut. Per a dur a terme aquesta mesura, la Conselleria de Sanitat remunerarà amb un complement tots els i les professionals que, de manera voluntària, vulguen doblar torn i fer hores extres a la vesprada amb atenció presencial.

A més, es propiciarà la reforma de l'arquitectura institucional de la sanitat valenciana "per a fer més eficient la gestió quotidiana dels centres i els serveis sanitaris", amb la creació del nou Servei Valencià de Salut, i el nomenament d'una comissionada per a la transformació de l'Atenció Primària, que "s'encarregarà de realitzar els canvis que requereix la xarxa de salut més pròxima a la ciutadania".

Les iniciatives en aquest àmbit es completaran amb la pròrroga de sis mesos més en tots els contractes realitzats durant la pandèmia per a reforçar les plantilles sanitàries i amb una paga addicional, abans que finalitze l'any, al personal sanitari i als treballadors i les treballadores sociosanitaris de les residències públiques que estan lluitant contra la pandèmia de COVID-19 per a reconéixer-los el sobreesforç realitzat.

"És un gest, un símbol, un acte de reconeixement amb els qui s'han deixat la pell per la vida dels altres", ha remarcat Puig, el qual, mostrant una foto d'un carrer buit, ha agraït l'actitud de respecte a les mesures de control mostrat per la societat valenciana, "principal artífex" que la Comunitat Valencià tinga amb una de les taxes d'incidència del coronavirus més baixes a Espanya.

Creació de la Unitat Valenciana d'Emergències

El president ha anunciat també la creació de la Unitat Valenciana d'Emergències (VE), que estarà formada per un miler d'efectius amb capacitat tècnica i logística per a intervindre en qualsevol punt del territori i davant de qualsevol situació de catàstrofe, com ara incendis forestals, inundacions o emergències sanitàries com l'actual. "En l'últim any, la DANA, la borrasca Gloria i la pandèmia ens han convençut del fet que necessitem un instrument que accelere la resposta davant d'una crisi de gran magnitud", ha precisat.

Pacte per la joventut

El president ha proposat a les Corts un gran pacte per la joventut per a evitar que la generació "atrapada entre dues crisis" siga una "generació perduda" i ha anunciat la posada en marxa del pla 'Ariadna', que servisca de "fil" perquè la població juvenil puga eixir del "laberint" amb mesures com un doble programa per a la contractació de joves per part d'entitats locals i privades, un pla d'ajudes a l'habitatge, tres programes per a donar suport a joves investigadors i investigadores i un programa de formació per a joves en situació d'abandó escolar dirigit a poblacions d'interior.

Reivindicació d'un nou sistema de finançament

El responsable del Consell ha subratllat que Espanya "arrossega un sistema de finançament profundament injust que a les valencianes i als valencians ens converteix en ciutadans de segona en matèria fiscal". "Els valencians tenim dret a disposar dels mateixos recursos per habitant que la resta d'espanyols per a gestionar les mateixes competències, i això es concreta a disposar de 1.336 milions addicionals a l'any", corresponents a un mecanisme transitori d'anivellació, ha reivindicat el president, qui ha afegit que exigirà sempre, "governe qui governe", un finançament just "per convicció, per justícia i per lleialtat".

A més, ha plantejat una "profunda reforma territorial d'Espanya" que minimitze "l'efecte capitalitat" que, en detriment de la igualtat entre els territoris, exerceix Madrid, convertit en una "gran aspiradora" que "absorbeix" recursos, població, funcionariat estatal i xarxes d'influència, amb el 29 % dels treballadors i les treballadores públics estatals i el lloc on es gestionen 9 de cada 10 contractes estatals i on estan domiciliades el 60 % de les empreses que reben adjudicacions de l'Estat.

Així mateix, el president ha manifestat que és el moment de "xafar l'accelerador" per a impulsar un projecte "vital" per al futur de la Comunitat Valenciana, com és el corredor mediterrani, i es proposen 19 actuacions que comporten una inversió de l'Estat de 1.067 milions d'euros.

Lluita contra la violència de gènere

Puig s'ha referit a la necessitat de resituar en l'agenda pública reptes "silenciats" per la pandèmia i ha al·ludit especialment a la prioritat del combat que es lliura contra la violència masclista. En aquest sentit, ha anunciat l'extensió de les oficines d'atenció a les víctimes de la violència de gènere a tots els partits judicials i la creació de dues seus, a Alacant i a Castelló, de l'Oficina de Denúncies Especialitzades en Violència de Gènere.

D'altra banda, s'ha referit també a la necessitat de donar suport a la cultura, un àmbit en què ha anunciat dues iniciatives. En primer lloc, el Consell declararà la cultura com a bé essencial a la Comunitat Valenciana i demanarà que l'Estat la declare també com a essencial en tot Espanya. En segon lloc, es treballa ja en un pla de reactivació del sector cultural valencià, dotat amb 25 milions d'euros, i es crearà un servei d'acompanyament a les empreses culturals perquè puguen accedir a fons europeus.

20 iniciatives de l'Estratègia valenciana per a la recuperació

El president ha avançat les següents 20 iniciatives de l'Estratègia valenciana per a la r:

-Pla d'infraestructures de serveis socials (construcció de nous centres assistencials i pla de millora de centres propis) amb una inversió de 510 milions d'euros.
-Dignificació del parc públic d'habitatges i pla d'ajudes per a la rehabilitació del parc privat d'habitatges (504 milions d'euros).
-Pla de construcció, ampliació i reforma de centres sanitaris (874 milions d'euros, dels quals 228 aniran dirigits a Atenció Primària i 646 es destinaran a centres hospitalaris).
-Pla d'infraestructures judicials (197 milions d'euros).
-Creació d'una xarxa de centres d'excel·lència de Formació Professional (322 milions d'euros).
-Projecte integral per a salvar l'Albufera (240 milions d'euros).
-Pacte pels boscos i contra la despoblació (144 milions d'euros).
-Pla 'Vega Renhace' (500 milions d'euros).
-Intervenció integral en la gestió d'aigües residuals amb l'objectiu de reutilitzar el 100 % de les aigües residuals (1.229 milions d'euros).
-Segona revolució modernitzadora del sistema de regadiu valencià (197 milions d'euros).
-Estratègia valenciana de l'hidrogen verd per a la descarbonització de la indústria termointensiva (267 milions d'euros).
-Impuls de nous sectors tecnològics per a potenciar i transformar sectors valencians tradicionals (50 milions d'euros).
-Desplegament de l'Estratègia valenciana d'intel·ligència artificial (90 milions d'euros).
-Ampliació de les línies de FGV (640 milions d'euros).
-Creació d'un pol econòmic en la zona d'actuacions complementàries de l'aeroport de Castelló (105 milions d'euros ).
-Pla per a la recuperació de la Comunitat Valenciana com a destinació turística segura (196 milions d'euros), amb mesures com el programa 'Bo viatge CV', amb descomptes per a anar de vacacions i una bonificació del 70 % de les despeses, fins a 600 euros.
-Desenvolupament urbanístic de l'àrea logística de Parc Sagunt II (277 milions d'euros).
-Creació de nous instruments financers a través de l'IVF per a donar suport a les empreses (405 milions d'euros).
-Impuls de la gigafactoria de bateries de liti del sud d'Europa a la Comunitat Valenciana (10 milions d'euros).
-Desenvolupament d'una xarxa d'electrogasolineres per a impulsar el desenvolupament de la mobilitat elèctrica (35 milions d'euros).

Documents

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Anuncia un programa de autoconcierto que permitirá más consultas de Primaria por las tardes en los centros de salud, una comisionada para la transformación del modelo de asistencia sanitaria

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig