Sanitat Universal i Salut Pública
Investigación COVID-19

Fisabio, IIS La Fe, UPV i CIBER-BBN treballen en un nou sistema de detecció de COVID-19 ràpid, barat i d'ús fàcil, alternatiu a les PCR

29/09/2020
Fisabio, IIS La Fe, UPV i CIBER-BBN treballen en un nou sistema de detecció de COVID-19 ràpid, barat i d'ús fàcil, alternatiu a les PCR
- Es tracta d'un test 'Point-of-care' basat en nanosistemes amb portes moleculars que permetria detectar la infecció per SARS-CoV-2 en 30 minuts
- El projecte, finançat pel Fons Supera COVID-19, busca una sensibilitat i una especificitat elevades per a poder utilitzar el test en la pràctica clínica
- Es tracta d'un test 'Point-of-care' basat en nanosistemes amb portes moleculars que permetria detectar la infecció per SARS-CoV-2 en 30 minuts
- El projecte, finançat pel Fons Supera COVID-19, busca una sensibilitat i una especificitat elevades per a poder utilitzar el test en la pràctica clínica



La detecció primerenca de COVID-19 es duu a terme en aquests moments principalment mitjançant PCR, la prova que ofereix el nivell d'especificitat i sensibilitat més elevat, però que requereix equips costosos, laboratoris especialitzats i personal expert.

Un equip d'investigació en el qual participen personal de FISABIO, de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) i del CIBER-BBN, coordinats per la Universitat Politècnica de València (UPV), treballa pràcticament des que va esclatar la pandèmia en una alternativa a les PCR. Fruit d'aquests mesos, han dut a terme ja diversos assajos amb un primer prototip de test.

Es tracta d'un test ràpid de classe 'Point-of-care' (POC, sigles en anglés de proves de laboratori en el lloc d'assistència) basat en nanosistemes amb portes moleculars, que permetria detectar de manera ràpida -en 30 minuts?, fiable i senzilla si una persona està o ha estat infectada per SARS-CoV-2.

"Entre els avantatges de les tècniques POC destaca la capacitat de diagnosticar en llocs amb infraestructura limitada, sense personal especialment qualificat i sense el requisit de transportar la mostra a una instal·lació centralitzada. A més, les tecnologies de POC són eines de detecció global per a la vigilància davant de possibles brots nous en el futur. El seu ús permetria la implementació ràpida de mesures de contenció, la reducció dels temps de resposta terapèutica, la detecció 'in situ' i l'ús d'un volum de mostra baix", explica Ramón Martínez Máñez, de l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) en la UPV, director científic del CIBER-BBN i coordinador del projecte.

Com funciona

El test ideat i desenvolupat per la UPV, FISABIO, IIS La Fe i CIBER-BBN conté suports porosos funcionalitzats amb molècules amb capacitat per a bloquejar les entrades dels porus. Així, en presència d'estímul extern predefinit la porta "s'obri" i permet l'alliberament d'un indicador contingut en l'interior dels porus.

L'equip d'investigació ja ha obtingut resultats preliminars que demostren que és possible emprar seqüències del genoma específiques de SARS-CoV-2 per a activar l'alliberament d'un colorant fluorescent des d'una matriu porosa.

"S'està treballant en diversos aspectes que impliquen la detecció directa del virus SARS-CoV-2, detectar seqüències específiques d'RNA que indiquen la presència de la infecció i la detecció d'anticossos, tot això en mostres que s'agafen directament del pacient. La detecció es realitzarà mitjançant una simple mesura de la fluorescència del medi", explica Elena Aznar, investigadora del CIBER-BBN en l'Institut IDM-UPV.

Primers assajos

Els sistemes desenvolupats s'estan testant amb mostres clíniques en el laboratori de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, en col·laboració amb el doctor Javier Pemán, responsable de la Unitat de Micologia i Parasitologia del Servei de Microbiologia del HUiP La Fe i del Grup d'Investigació en Infecció Greu de l'IIS La Fe.

"Esperem que aquest sistema es puga emprar tant per a detectar directament el coronavirus com per a detectar seqüències específiques d'RNA, que indiquen la infecció per SARS-CoV-2 sense amplificació per PCR. El sistema s'ha assajat amb pacients del HUiP La Fe i amb persones asimptomàtiques i ha demostrat una alta fiabilitat diagnòstica, amb gran sensibilitat i especificitat, amb la qual cosa estem molt esperançats que aquest producte arribe al mercat i es puga utilitzar com més prompte millor per a ajudar a controlar la pandèmia", destaca el doctor Javier Pemán.

Segon test per a identificar pronòstics greus

L'equip d'investigadors valencians treballa també en el desenvolupament d'un segon test dirigit a identificar pacients amb alta probabilitat de desenvolupar símptomes aguts (pronòstic greu).

I és que, entre els pacients de COVID-19, hi ha un nombre d'individus elevat que desenvolupen símptomes molt lleus o que són, fins i tot, asimptomàtics. No obstant això, altres desenvolupen símptomes molt greus.

"Això podria ser conseqüència d'una resposta immunitària subòptima en relació amb les cèl·lules T o una exposició prèvia a uns altres coronavirus. Entendre la resiliència natural al virus pot oferir algunes de les claus per a combatre'l", apunta el doctor Alejandro Mira, investigador sènior del Laboratori del Microbioma Oral de la Fundació FISABIO.

La hipòtesi que fa servir l'equip d'investigació del Dr. Mira és que un individu és resilient o susceptible en gran part per la presència de polimorfismes en la seqüència de la proteïna ACE2, que actua com a receptor del virus, i/o per la sobreexpressió d'aquest receptor, que s'ha trobat relacionat amb la protecció a la síndrome respiratòria aguda severa.

D'aquesta manera, duent a terme una anàlisi comparativa de la seqüència gènica del gen ACE2 entre individus sensibles a la infecció (amb símptomes greus) i individus resilients (amb símptomes lleus o asimptomàtics) durant la fase infectiva, i una anàlisi de l'expressió gènica d'aquest gen, es podria obtindre una eina amb capacitat per a predir l'evolució dels pacients cap a un quadre greu de la malaltia.

"Aquest test de pronòstic s'haurà d'implementar inicialment a l'hospital i en unes hores podrà determinar si el pacient té una variant del receptor del virus que el faça susceptible i, per tant, amb alta probabilitat de desenvolupar símptomes severs. Això agilitzaria notablement el cribratge de pacients, la selecció del tractament i l'optimització de recursos i llits d'hospital, i contribuiria a reduir l'impacte sociosanitari de la pandèmia", conclou el doctor Mira.

Fons Supera COVID-19

Aquest projecte ha sigut un dels seleccionats en la convocatòria del Fons Supera COVID-19, que ha impulsat Crue Universitats Espanyoles, Banc Santander ?a través de Santander Universitats? i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Galeria d'imatges