Hisenda i Model Econòmic
Prestación de servicios avanzados

Hisenda i ISTEC conclouen les emissions en difusió simultània com a pas previ al segon dividend digital que permetrà les comunicacions 5G

07/10/2020
- La Comunitat Valenciana compleix amb el calendari i ja rep les emissions íntegrament a través de les noves freqüències
- L'empresa pública, en coordinació amb la DGTIC, està duent a terme els últims ajustos en la reordenació del múltiplex, que conclouran abans del 31 d'octubre
- La Comunitat Valenciana compleix amb el calendari i ja rep les emissions íntegrament a través de les noves freqüències
- L'empresa pública, en coordinació amb la DGTIC, està duent a terme els últims ajustos en la reordenació del múltiplex, que conclouran abans del 31 d'octubre



La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, a través de l'empresa pública Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació (ISTEC) i la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), ha conclòs la fase d'emissions de televisió digital en difusió simultània, prèvia a la liberalització del segon dividend digital que permetrà la generalització de les comunicacions 5G.

El procés s'ha dut a terme en els terminis establits i complint amb tots els requisits establits prèviament a fi de minimitzar possibles inconvenients entre la ciutadania.

Així mateix, s'ha fet de manera coordinada amb els principals agents del procés, entre els quals hi ha el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, ajuntaments, empreses operadores d'altres autonomies i empreses instal·ladores de telecomunicacions.

El cessament de les emissions en difusió simultània, és a dir tant en les antigues com en les noves freqüències, s'ha produït en la matinada del 6 al 7 d'octubre, d'aquesta manera s'ha complit amb el calendari establit per la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals per al segon dividend digital.

D'aquesta manera, les emissions del múltiplex autonòmic pel qual es transmet el senyal tant dels canals públics À Punt, À Punt HD i À Punt Ràdio, com dels privats 8 Mediterráneo i BOM Cine, se sintonitzaran de manera definitiva en els canals 29, a València, i 38, a Castelló.

En el cas d'Alacant, en termes generals, el procés de liberalització no ha tingut impacte, en trobar-se les emissions per davall del canal 49 (canal 25).
Cal recordar que aquest procés no implica l'aparició ni desaparició de canals de televisió, ni l'obsolescència de televisors ni descodificadors de TDT, encara que sí que requeria l'adaptació de l'antena en edificis i la resintonització dels aparells de televisió en habitatges.

Fi del segon dividend digital

El segon dividend digital conclourà de manera definitiva el pròxim 31 d'octubre, ja que, a causa de la pandèmia provocada per la COVID-19 i a la consegüent minva dels treballs, el Govern central va haver d'ampliar la data, inicialment prevista per al 30 de juny.

Actualment, la societat mercantil Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació (ISTEC), en coordinació amb la DGTIC, està duent a terme els últims ajustos, que consisteixen en la reordenació del múltiplex RGE1 i RGE2 dels serveis d'extensió de TDT, amb afecció inferior i localitzada.

L'alliberament del segon dividend digital suposa deixar lliure la banda de freqüència de 700 MHz que utilitzava fins ara la televisió digital terrestre (TDT), per a reordenar l'espectre radioelèctric i generar un dividend que es destinarà a la prestació de serveis avançats de comunicacions electròniques de banda ampla i, en especial, als nous serveis 5G.