Sanitat Universal i Salut Pública

Més de 240.000 dones han sigut ateses en les unitats de prevenció de càncer de mama durant l'any 2019

18/10/2020
- S'hi van detectar 1.091 càncers i a la majoria se'ls ha aplicat un tractament conservador gràcies a la detecció primerenca
- Barceló: "És fonamental participar en el cribratge per a la detecció precoç del càncer de mama"
- S'hi van detectar 1.091 càncers i a la majoria se'ls ha aplicat un tractament conservador gràcies a la detecció primerenca
- Barceló: "És fonamental participar en el cribratge per a la detecció precoç del càncer de mama"



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va atendre durant l'any passat 243.460 dones de la Comunitat Valenciana en les unitats de prevenció de càncer de mama per a practicar-se una exploració mamària amb la finalitat de detectar de manera precoç un possible càncer de mama.

Aquestes unitats es fan càrrec del programa de cribratge de càncer de mama, que està funcionament 28 anys, i pel qual se cita dones d'edats entre 45 i 69 anys perquè se sotmeten a un estudi mamogràfic cada dos anys. Actualment, la Comunitat Valenciana disposa de 24 unitats de prevenció i 29 equips de treball de prevenció de càncer de mama.

Durant l'any 2019, el programa va citar més de 340.000 dones, el 70,1 % de les quals va accedir a participar en el programa de prevenció.

Segons ha manifestat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama, "des de la Conselleria de Sanitat continuem insistint en la importància de participar en el cribratge de càncer de mama perquè és fonamental per a la detecció precoç i per a millorar la qualitat de vida de les pacients en cas de requerir un tractament".

De fet, l'any passat es van detectar gràcies a aquest programa 1.091 càncers, xifra que suposa una taxa de detecció del 4,46 per mil dones estudiades. A més, dels càncers detectats el 17 % són càncers in situ i el 83 % són infiltrants, i d'aquests últims el 70 % no tenia afectació ganglionar.

D'altra banda, el 82 % dels tumors que s'ha detectat ha requerit un tractament conservador, per la qual cosa els tractaments quirúrgics han sigut menys agressius. Tot això gràcies a la detecció primerenca i als avanços que s'han dut a terme en els tractaments.

Per això, Barceló ha indicat que "és important que totes les dones que estiguen en aquesta franja d'edat s'hi sumen i participen en aquests cribratges de càncer de mama, ja que una detecció precoç implica una millora considerable en la taxa de supervivència d'aquesta mena de càncer".

Així mateix, des de la Conselleria de Sanitat s'han dut a terme millores en el programa de prevenció de càncer de mama, i durant l'any 2019 s'hi van incorporar dos nous mamògrafs amb nova tecnologia digital.

Finalment, cal destacar que des de l'inici d'aquest programa preventiu hi han participat més d'1.100.000 dones de la Comunitat Valenciana, i cada any es du a terme una mitjana de 250.000 estudis mamogràfics. Des que es va posar en marxa, s'han fet 4,6 milions d'estudis, i s'han detectat prop de 18.600 càncers, la majoria en estadis precoços.

Tumor amb més supervivència en dones

La taxa d'incidència de càncer de mama se situa en 122 casos per 100.000 habitants. Així, durant l'any 2017 es van diagnosticar 3.256 nous casos de càncer de mama, la majoria (59 %) en dones d'entre 45 i 69 anys. La mitjana d'edat d'aparició és de 60 anys.

El tumor de càncer de mama és el que presenta més supervivència en dones, el 85 %, al cap de 5 anys. En tumors localitzats, la supervivència se situa en el 95 %; en dones amb càncer de mama i afectació regional se situa en el 85 %, i en tumors amb metàstasis, en el 27 %.

Finalment, la taxa de mortalitat ha anat disminuint entre 2008 i 2017. L'any 2017 van morir per càncer de mama 664 dones. La taxa de mortalitat a la Comunitat és 23,5 per 100.000, similar a l'espanyola, que se situa en 22,7.