Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

Les ajudes del Pla IRTA per a impulsar una arquitectura més sostenible es podran sol·licitar fins al pròxim 10 de novembre

20/10/2020
- La Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció recorda que, encara que es prioritzarà la iniciativa pública, està obert a tot el món
- Es tracta d'una nova línia d'ajudes per a fomentar la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica en l'arquitectura
- La Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció recorda que, encara que es prioritzarà la iniciativa pública, està obert a tot el món



La Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha publicat en el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV) la convocatòria de subvencions del Pla IRTA (innovació i recerca per a la transició ecològica en l'arquitectura), el termini de sol·licitud de la qual estarà obert fins al pròxim 10 de novembre.

Es tracta d'una línia d'ajudes que impulsa la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció, destinada a promoure la innovació com a catalitzador d'una arquitectura més sostenible.

Per a dur-ho a terme, en aquesta convocatòria 2020 es cofinancen projectes i obres arquitectòniques, tant d'edificació com d'actuacions urbanes, que fomenten la incorporació de mesures sostenibles en l'àmbit mediambiental, social i econòmic per a millorar la qualitat dels espais que habitem i garantir el respecte al medi ambient i el benestar de les persones.

La convocatòria preveu dos programes de subvencions: la redacció de projectes i l'execució d'obres, respectivament, tant de rehabilitació com de nova planta.

Cal destacar que en els dos casos, tant els projectes com les obres podran estar acabats, o no, en el moment de la presentació de la sol·licitud. En el cas dels projectes ja redactats, s'hauran d'haver conclòs, com a màxim, dos anys abans de la publicació de la convocatòria. Aquells que estiguen en procés de redacció, s'hauran de concloure en el termini màxim d'un any a partir de la publicació en el DOGV de la resolució de la concessió de les ajudes.

Igualment, en el cas de les obres, les ja executades hauran d'estar acabades, com a màxim, dos anys abans de la publicació de la convocatòria; per a aquelles en procés d'execució s'estableix un període màxim per a acabar-les de dos anys a partir de la publicació de la resolució de la concessió de les ajudes.

La directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha destacat que es tracta d'una línia d'ajudes a què pot accedir qualsevol persona física o jurídica, de naturalesa pública o privada, que aposte per la sostenibilitat i la innovació aplicada en la construcció en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

"En aquesta fase de reconstrucció en què ens trobem com a conseqüència de la irrupció de la COVID-19, considerem clau promoure mecanismes que faciliten la incorporació de criteris sostenibles en tots els àmbits", ha matisat Matarredona.

Pel que fa a la quantia de les ajudes, les subvencions poden assolir del 50 % al 95 % del pressupost total de l'actuació. En aquest sentit, la directora general ha apuntat que es prioritzaran les accions promogudes per la iniciativa pública que seguisquen el benestar comunitari.

"El Pla IRTA també pretén conscienciar i potenciar el paper exemplificant de l'Administració amb iniciatives que promoguen una transició verda, justa i integrada, que fomente la sostenibilitat dels llocs que habitem", ha explicat.

Així mateix, ha insistit en el fet que des de la Direcció General es posarà en marxa una campanya informativa perquè "tots els municipis puguen sumar-se a aquesta onada de renovació verda amb el suport de les administracions". No obstant això, el Pla IRTA preveu el finançament a iniciativa privada per a contribuir a l'impuls de la col·laboració publicoprivada en aquest àmbit.

Finalment, cal recordar que el pressupost total destinat al pla en aquesta convocatòria ascendeix a 1.578.000 euros.