Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Medi natural

Emergència Climàtica detecta que la llúdria cria per primera vegada al parc natural del Fondo

21/10/2020
- La Conselleria d'Emergència Climàtica detecta la presència d'un exemplar adult i dos cries en l'espai protegit entre els termes d'Elx i Crevillent
- El procés és fruit de la col·laboració amb la Comunitat General de Regants Regs de Llevant Marge Esquerre del Segura i la Fundació Biodiversitat
- La Conselleria d'Emergència Climàtica detecta la presència d'un exemplar adult i dos cries en l'espai protegit entre els termes d'Elx i Crevillent
- El procés és fruit de la col·laboració amb la Comunitat General de Regants Regs de Llevant Marge Esquerre del Segura i la Fundació Biodiversitat



La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha detectat la presència de cries de llúdria (Lutra lutra) per primera vegada al parc natural del Fondo (termes municipals d'Elx i Crevillent).

Després d'un laboriós treball de camp i amb l'ajuda de foto parany, s'ha pogut corroborar la reproducció de l'espècie a l'entorn dels embassaments de Regs de Llevant, que s'estima ha hagut de realitzar-se durant la primavera. Les imatges obtingudes mostren un exemplar adult i dues cries que li segueixen durant la nit.

La presència de la llúdria, que va arribar a estar quasi en perill d'extinció, es va descobrir dins d'aquest espai protegit en 2017, i des de llavors s'ha realitzat un seguiment per part de l'equip tècnic del Parc Natural dins de les zones de propietat pública i de tècnics de la Comunitat General de Regants Regs de Llevant Marge Esquerre del Segura en l'àmbit de la seua propietat.

Dins dels embassaments de Regs de Llevant s'ha realitzat un seguiment més exhaustiu des de 2019 gràcies a un projecte de la Fundació Biodiversitat sobre el control de la carpa catalogada com a espècie exòtica invasora.

Entre els anys 2017 i 2019 hi ha hagut escasses cites de llúdria al Parc Natural i amb el projecte per al control de la carpa es pretenia aconseguir més informació sobre la llúdria i la seua relació amb l'abundància de carpa, ja que podria servir per al control d'aquesta espècie invasora.

Com a resultats del seguiment a l'entorn dels grans embassaments, s'ha constatat que la presència de llúdries al Parc Natural del Fondo és una cosa habitual gràcies a l'agricultura i la seua extensa xarxa d'infraestructures hidràuliques associades a l'horta tradicional del Segura, que juntament amb l'esforç per a la millora de la qualitat de l'aigua de reg, han contribuït a l'establiment de les llúdries al Parc.

Hi ha suficients indicis per a afirmar que aquesta extensa xarxa de séquies, canals i assarbs entre la zona sud del Fondo i el tram final del riu Segura, ha funcionat com un corredor ecològic permetent l'arribada de l'espècie a l'aiguamoll.

La llúdria és el major carnívor valencià. Pot mesurar més de 120 centímetres i pesar fins a 8 quilograms. És una espècie estrictament aquàtica, habitant de rius, llacs i marenys amb bona qualitat d'aigua.

Vídeos relacionats

La Conselleria de Emergencia Climática detecta la presencia de un ejemplar adulto y dos crías en el espacio protegido entre los términos de Elx y Crevillent