Hisenda i Model Econòmic

Soler destaca el repte de la digitalització de l'Administració per a garantir un funcionament eficaç dels serveis públics

26/10/2020
Soler destaca el repte de la digitalització de l'Administració per a garantir un funcionament eficaç dels serveis públics
- El conseller d'Hisenda ha inaugurat el seminari 'L'Administració regional davant del repte de la digitalització', que tindrà lloc en cinc sessions fins al pròxim mes de novembre
- Vicent Soler ha destacat que la situació provocada per la pandèmia "ens ha mostrat amb absoluta claredat la dependència en la gestió pública dels sistemes d'informació i comunicacions"
- El conseller d'Hisenda ha inaugurat el seminari 'L'Administració regional davant del repte de la digitalització', que tindrà lloc en cinc sessions fins al pròxim mes de novembre
- Vicent Soler ha destacat que la situació provocada per la pandèmia "ens ha mostrat amb absoluta claredat la dependència en la gestió pública dels sistemes d'informació i comunicacions"



El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que "el Consell s'enfronta, ara més que mai, al repte de la digitalització de l'Administració per a garantir un funcionament eficaç dels serveis públics".

Així ho ha assegurat durant la inauguració del seminari 'L'Administració regional davant del repte de la digitalització', que ha organitzat la Direcció General de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, en el marc del pla formatiu de la funció pública que s'està desenvolupant fins al pròxim mes de novembre.

El seminari ?en la jornada inaugural del qual també han participat la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira, i el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Pérez? es desenvoluparà en un total de cinc sessions durant els mesos d'octubre i novembre i té com a objectiu servir d'espai de trobada i formació dels responsables de l'execució de les polítiques públiques del Consell.

En el transcurs de l'esdeveniment, Soler ha explicat que "el repte més gran a què ens enfrontem és el de la recuperació econòmica després de l'emergència sanitària que estem vivint, i l'Administració valenciana ha d'estar preparada per a garantir l'eficàcia necessària per a sostindre'n el funcionament, donar resposta al ciutadà i donar suport al nostre teixit empresarial. La situació provocada per la pandèmia de la COVID-19 ens ha mostrat amb absoluta claredat la dependència en la gestió pública dels sistemes d'informació i comunicacions".

Durant la seua intervenció, el conseller ha assenyalat que la digitalització de l'Administració "és un procés extremadament complex, que ha de ser abordat amb una perspectiva holística, que implica una col·laboració plena i efectiva de tots els departaments de la Generalitat i que afecta totes les activitats de la nostra organització".

Soler ha recordat que l'últim estat d'alarma ha comportat un confinament que ha alterat l'activitat quotidiana de les persones i ha exigit de l'Administració un funcionament àgil i eficient, amb capacitat de donar resposta a les necessitats sorgides arran de l'emergència.

"Hem sigut capaços de respondre a l'accessibilitat telemàtica que requeria l'atenció de l'emergència, gràcies a l'esforç important de la Direcció General de Tecnologia de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), però l'Administració digital demana continuar fent passos cap a un nou model de servei públic, tant pel que fa a l'organització d'aquest com respecte a l'administració dels recursos públics".

Assolir la màxima eficiència

No obstant això, ha assegurat que no es tracta de digitalitzar qualsevol procés ja existent, sinó d'assolir la màxima eficiència, per això la Generalitat va implementar un pla estratègic per la digitalització amb l'objectiu d'augmentar el 6 % de digitalització de l'àmbit públic valencià que hi havia en 2015.

Segons ha explicat el conseller, "pretenem utilitzar les TIC per a fer un salt qualitatiu, ja que a través de l'instrument de la digitalització podrem transformar els nostres propis processos, que han de ser millorats i redissenyats per a donar resposta a les actuals necessitats normatives i a una societat cada vegada més capacitada digitalment. I aquest és un dels projectes i reptes més grans als quals s'enfronta qualsevol administració en l'actualitat".

"Per això ?hi ha afegit?, una vegada implantat el primer pla de transformació digital de la Generalitat, que va concloure en 2019, cal dotar de continuïtat l'aposta per la digitalització administrativa del Consell dels últims cinc anys amb el compromís de tots aquells que feu rodar aquesta administració".

Per a Soler, "és evident que la lluita contra el virus i la recuperació econòmica tindrà un dels seus aliats en la digitalització, tal com ha assenyalat la Unió Europea incloent la transició digital dins de l'estratègia per a la sostenibilitat i la resiliència per a la recuperació, com també ho ha fet el Consell en el pacte de recuperació 'Alcem-nos', signat amb els nostres agents socials i econòmics".

Algunes conclusions de la primera jornada

Durant la primera jornada ?que ha tingut lloc aquest dilluns, sota el títol 'Un món digitalitzat. Estat de situació a Espanya i context europeu', i ha estat coordinada per Nicolás Jannone, subdirector de Política Financera i Finançament? han intervingut, com a ponents professionals de prestigi reconegut, Rafael Doménech, de BBVA Research i la Universitat de València; Juan Francisco Jimeno, del Banc d'Espanya, i Matilde Mas, de la Universitat de València i l'IVIE.

Rafael Doménech ha assenyalat que les revolucions tecnològiques en el passat han afectat de manera desigual les distintes classes de treball, però l'evidència apunta un balanç positiu. "La capacitat del progrés tècnic per a crear ocupacions es manté per damunt de la seua capacitat de substitució de llocs de treball".

"El que això continue sent així pot dependre en gran manera de les estratègies i polítiques que les societats adopten. Davant dels costos elevats de transició i els riscos de la desigualtat derivada de la polarització del mercat de treball, és necessari repensar i reorientar les polítiques socials i laborals per a evitar que ningú quede fora del sistema", ha indicat Doménech.

Per la seua banda, Juan Francisco Jimeno ha distingit entre les innovacions de procés que permeten produir el mateix amb menys recursos i les innovacions de productes que provoquen el sorgiment de nous béns i serveis, que són l'autèntic motor del creixement i la millora del benestar de la societat.

En aquest sentit, Jimeno considera que "la capacitat innovadora es pot veure llastada per les tendències demogràfiques d'envelliment de la població, ja que l'evidència observada apunta que les societats més joves són més innovadores i emprenedores".

Així mateix, la catedràtica Matilde Mas ha posat de manifest el que els experts denominen "la paradoxa de la productivitat" i ha assenyalat, en aquest sentit, que "a pesar de l'actual avanç continu de noves tecnologies, aquestes no s'estan traduint en més nivell de productivitat dels factors productius, com sí que succeïa en el passat". Per a superar aquesta paradoxa, l'experta proposa augmentar l'esforç i la inversió en els denominats actius intangibles, entre els quals destaca la formació del capital humà per a aconseguir fer el millor ús d'aquestes noves tecnologies.

En el desenvolupament de la taula redona, Juan Pérez (director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera) ha destacat que, "a més de la digitalització interna, un dels grans reptes de l'Administració autonòmica és fer front a la bretxa digital des de tres punts de vista: les diferències en el grau de digitalització existents entre activitats empresarials; la bretxa d'accessibilitat digital en el territori entre àrees urbanes i rurals, i la bretxa digital en l'àmbit social, tant per edats i gènere com per nivell socioeconòmic".

De la mateixa manera, el director general per a l'Avanç de la Societat Digital, Pedro Pernías, ha afirmat que "la política educativa en les etapes obligatòries, en els estudis superiors i en la formació contínua al llarg de la vida és essencial per a l'èxit de la transició digital d'una comunitat".

El seminari tindrà continuïtat amb quatre jornades, que tractaran la digitalització del sistema educatiu, les noves tecnologies en l'àmbit sanitari, els efectes del món digital en la fiscalitat i el procés de digitalització de l'Administració pública.

Galeria d'imatges