Sanitat Universal i Salut Pública
Día Enfermedad Pulmonar Obstructiva Crónica

Especialistes aconsellen extremar les cures a les persones amb MPOC per a evitar complicacions en cas de contagi per coronavirus

18/11/2020
Especialistes aconsellen extremar les cures a les persones amb MPOC per a evitar complicacions en cas de contagi per coronavirus
- Actualment, més de 100.000 persones tenen un diagnòstic actiu d'MPOC a la Comunitat Valenciana
- Ara més que mai cal complir els tractaments, deixar de fumar, fer activitat física, vacunar-se de la grip i utilitzar mascareta
- Actualment, més de 100.000 persones tenen un diagnòstic actiu d'MPOC a la Comunitat Valenciana
- Ara més que mai cal complir els tractaments, deixar de fumar, fer activitat física, vacunar-se de la grip i utilitzar mascareta



Especialistes en pneumologia han aconsellat a les persones amb MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica) que extremen les cures per a evitar complicacions i una pitjor evolució en cas de contagi per COVID-19.

D'aquesta manera, i coincidint amb el Dia Mundial de l'MPOC, que se celebra aquest dimecres, es vol fer una crida perquè totes les persones amb MPOC siguen conscients de la importància que té, ara més que mai, portar un adequat control de la seua malaltia.

"A més de les mesures generals que la població ha d'adoptar per a limitar el risc de contagi de coronavirus, si es pateix MPOC o una altra malaltia respiratòria, és especialment important prendre la medicació inhalada de manteniment o l'oral que li hagen prescrit a fi que la malaltia estiga completament estable i controlada", ha assenyalat Eva Martínez Moragón, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

Així mateix, si sempre s'ha aconsellat deixar de fumar quan es pateix MPOC, ara és imprescindible fer-ho, ja que la COVID-19 és més greu en persones fumadores (tant de cigarrets manufacturats com de cigarrets electrònics). També és important mantindre una activitat física adaptada a la situació de cada pacient, que pot fer-se al domicili mateix si és necessari a causa de l'evolució de la pandèmia.

Una correcta vacunació antigripal també es recomana especialment a les persones amb MPOC, així com l'ús adequat de la mascareta, ja que aquesta és una de les barreres més efectives davant de la dispersió del virus.

Més de 100.000 diagnòstics d'MPOC

L'MPOC és una malaltia pulmonar crònica progressiva que redueix el flux d'aire i, amb el temps, fa que siga difícil respirar. Dins del diagnòstic d'MPOC s'inclouen la bronquitis crònica i l'emfisema. La seua principal causa és l'exposició al fum del tabac i sol diagnosticar-se quan ja està avançada, generalment en majors de 40 anys.

"Les persones que fumen acostumen a no queixar-se i a no acudir al metge quan tenen tos o dificultats per a respirar, consideren que és una cosa que porta associada el tabac i no una malaltia que pot ser mortal. De fet, l'MPOC és la quarta causa de mort al món i hem de saber que, encara que no té cura, sí que és una patologia prevenible i tractable si actuem a temps", ha assegurat Martínez Moragón.

Actualment, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té registrades 102.858 persones amb diagnòstic actiu d'MPOC (11.292 a la província de Castelló, 54.403 a València i 39.486 a Alacant).

L'atenció a aquestes persones va suposar 277.672 consultes en centres de salut en 2019 i 215.288 consultes de gener a octubre de 2020. A més, els hospitals valencians van registrar 7.147 ingressos per MPOC en 2019.

El 67 % dels casos d'MPOC de la Comunitat Valenciana s'agrupen en les franges d'edat que van dels 65 als 85 anys, un percentatge que puja fins al 90 % si s'amplia la franja per baix fins als 60 anys i per dalt fins als 90. Per sexes, aquesta malaltia respiratòria afecta principalment homes, ja que són ells els que agrupen el 65,8 % dels diagnòstics.

Els símptomes més freqüents d'aquesta patologia són la dispnea (dificultat per a respirar), la tos crònica i la producció de flegmes (expectoració amb mucositat). Amb el temps sol empitjorar i activitats quotidianes com pujar les escales o carregar una maleta es fan extremadament complicades.

"Per això és tan important el diagnòstic precoç mitjançant proves tan senzilles com una espirometria. Si diagnostiquem l'MPOC més prompte i la tractem adequadament, podrem evitar que progresse i incapacite la persona", ha explicat el cap de Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset.

Galeria d'imatges