Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Campaña 25N

Oltra anuncia la posada en marxa d'un programa amb itineraris d'acompanyament sociolaboral i residencial per a dones prostituïdes

23/11/2020
Oltra anuncia la posada en marxa d'un programa amb itineraris d'acompanyament sociolaboral i residencial per a dones prostituïdes
- La vicepresidenta ha presentat la campanya del 25N 'Ho comptes com ho comptes, és violència sexual', que incideix en el fet que la societat no esdevinga còmplice
- Una de cada dues dones ha patit violència per ser dona i només el 8 % de les que han patit violència sexual fora de la parella ho han denunciat
- La vicepresidenta ha presentat la campanya del 25N 'Ho comptes com ho comptes, és violència sexual', que incideix en el fet que la societat no esdevinga còmplice
- Una de cada dues dones ha patit violència per ser dona i només el 8 % de les que han patit violència sexual fora de la parella ho han denunciat



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que la Generalitat posarà en marxa un "programa amb itineraris d'acompanyament sociolaboral i residencial per a dones prostituïdes".

Aquestes dones "estan patint especialment les conseqüències de la pandèmia, amb unes condicions de vida encara més precaritzades; abandonades, segrestades o posades en perill de mort".

Per això, ha destacat que és "imprescindible" una "actuació integral, que vaja des de la informació fins a l'assessorament en matèria social, sanitària, formativa i laboral, fins a la promoció de la seua autonomia a través d'un itinerari amb estratègies i xarxes de suport, que els facilite que puguen reprendre una vida independent en què elles trien el seu propi camí".

A més, ha recordat que ja s'ha incorporat la Llei d'acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per a 2021, "una mesura econòmica que incrementa en 300 euros mensuals la renda valenciana d'inclusió, per a equiparar-la a l'SMI en els casos de les dones prostituïdes que es troben en una situació d'explotació sexual".

La vicepresidenta ha fet aquestes declaracions durant l'acte de presentació de la campanya de la Generalitat per a commemorar el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, que se celebra el pròxim 25 de novembre, en el qual ha informat també sobre els avanços de l'Estratègia contra la violència sexual, sobre la qual està treballant la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

En la seua intervenció, s'ha referit especialment a la violència sexual contra la infància i ha recordat que, segons dades de l'ONU, el gros de les dones víctimes de l'explotació sexual i de la ciberdelinqüència el componen menors d'edat (un 77 %). A més, el 74 % de les agressions a menors d'edat es produeix en l'àmbit familiar o de l'entorn de la xiqueta.

En aquest sentit, Oltra ha informat que, per a abordar la violència sexual intrafamiliar contra la infància, l'Estratègia incorporarà "el model Barnahaus, un servei que agrupa en un mateix espai persones professionals especialitzades i coordinades que intervenen en aquests casos" de manera més amigable i eficaç.

A aquesta mesura se sumaran altres, com l'ampliació de l'educació afectiva i sexual dins de l'educació reglada en totes les etapes educatives i també en tots els ensenyaments. També s'està estudiant el desenvolupament d'una plataforma de recursos educatius i de formació digital a través d'un conveni amb l'IVAJ.

'Ho comptes com ho comptes, és violència sexual'

Durant l'acte, la vicepresidenta ha explicat que enguany la campanya institucional per a commemorar el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones se centra en la violència sexual, sota el lema 'Ho comptes com ho comptes, és violència sexual'.

Es tracta "d'una campanya directa", que apel·la directament la societat a mirar cap a una altra banda. En aquest sentit, "posa l'èmfasi en quatre classes de delictes que ocorren hui en dia i que no hem de tolerar: l'assetjament, l'agressió, l'explotació i la violació", que es presenten amb "un enfocament molt quotidià, perquè quan parlem de violències no sempre som conscients d'aquestes".

En cada escena, el que es mostra és "aquesta justificació que fa que algú actue malament i continue fent-ho. Però el missatge ens interpel·la, ens parla directament a nosaltres perquè reprovem aquestes paraules i aquestes accions, ja que d'una altra manera serem còmplices. Si mirem cap a una altra banda, si ens mantenim neutrals, ens posem en la banda equivocada", ha insistit.

Oltra ha lamentat que la violència sexual roman oculta en un percentatge elevat de casos. Així, una de cada dues dones ha patit violència per ser dona, la qual cosa suposa 11.688.411 dones de 16 o més anys, i, en concret, una de cada cinc l'ha patit en els últims 12 mesos (4.048.273 dones de 16 o més anys).

D'altra banda, només un 8 % de les dones que han patit violència sexual fora de la parella han denunciat el que els ha succeït en la Policia, la Guàrdia Civil o en el Jutjat. Així mateix, si es tenen en compte les denúncies realitzades per una altra persona o institució, el percentatge de denúncia només arriba a l'11,1 %.

En el cas de la violència sexual que ocorre fora de l'àmbit de la parella, els agressors són pràcticament sempre homes: el 99,6 % de les dones que han patit violència sexual la van experimentar per part d'un home.

Per tot això, l'objectiu de la Generalitat amb aquesta campanya és que "en veure-la, les persones reflexionen sobre si alguna d'aquestes situacions són dignes d'una societat democràtica i igualitària; si són admissibles en una societat que pretén defensar i promoure els drets humans, els drets de les dones com la llibertat, la seguretat, la mobilitat o la capacitat de decisió sobre el seu propi cos, així com els seus drets sexuals i reproductius".

Per això, apel·la a la necessitat que la societat reflexione sobre que és necessari "modificar estereotips, prejudicis, relacions de poder i rols perpetuats per la societat que atempten contra les dones i, per tant, contra els drets humans".

Premis de Festes no Sexistes 2019

Durant l'acte, Oltra ha felicitat els municipis reconeguts amb els Premis de Festes Inclusives i no Sexistes 2019: la Mancomunitat de la Ribera Alta, Montanejos, Ondara, Pego i Oliva.

"Aquests premis són el nostre reconeixement a treball que es fa cada dia en cada poble del nostre territori per a assolir aquesta societat que entre tots i totes estem fent possible, una societat que respecte totes les persones, siguen qui siguen, vinguen d'on vinguen i que puguen ser i voler lliurement", ha conclòs.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

La vicepresidenta ha presentado la campaña del 25N 'Lo cuentes como lo cuentes, es violencia sexual', que incide en que la sociedad no se convierta en cómplice

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra