Hisenda i Model Econòmic

Pérez: "La digitalització no implica només incorporar tecnologia, requereix ser capaços de generar informació i optimitzar procediments interns"

23/11/2020
- El director general de Model Econòmic ha clausurat el seminari sobre digitalització en l'Administració i ha assegurat que l'objectiu de la Generalitat és que "ningú quede fora del sistema en aquest procés"
- El seminari ha comptat amb la participació de persones expertes del Banc d'Espanya, l'Agència Tributària, l'Institut d'Estudis Fiscals, així com del BBVA Research o les fundacions COTEC i ELLIS
- El director general de Model Econòmic ha clausurat el seminari sobre digitalització en l'Administració i ha assegurat que l'objectiu de la Generalitat és que "ningú quede fora del sistema en aquest procés"
- El seminari ha comptat amb la participació de persones expertes del Banc d'Espanya, l'Agència Tributària, l'Institut d'Estudis Fiscals, així com del BBVA Research o les fundacions COTEC i ELLIS



"L'efectiva digitalització de l'Administració no és només incorporar tecnologia, requereix ser capaços de generar informació i optimitzar els procediments interns", ha assegurat el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Pérez, durant la clausura de l'última jornada formativa del Seminari de Tardor 2020 'L'Administració regional davant del repte de la digitalització'.

La sessió que ha tingut lloc aquest matí és la cinquena, i última, de les jornades programades durant els mesos d'octubre i novembre per la Conselleria d'Hisenda sobre la digitalització de l'Administració pública, i l'ha coordinat la comissionada per a l'Estratègia valenciana d'intel·ligència artificial de la Generalitat i cofundadora de la Fundació ELLIS, Nuria Oliver.

Així mateix, la jornada també ha comptat amb la participació del director de l'empresa pública de serveis de telecomunicacions ISTEC, Juan Alegre, i del director general de la DGTIC, José Manuel García Duarte.

Durant la seua intervenció, Juan Pérez s'ha referit al fet que en el procés de digitalització la Generalitat ha d'afrontar la bretxa digital des d'una triple perspectiva (empresarial, territorial i social), com una de les principals conclusions del Seminari de Tardor. En aquest sentit ha assegurat que actualment l'àmbit empresarial es caracteritza per una gran heterogeneïtat a causa de les diferents intensitats de digitalització entre sectors i també entre tipologies d'empreses.

Quant a la bretxa digital territorial, ha assenyalat que hi ha diferències òbvies entre les àrees urbanes i rurals i, finalment, pel que fa a la bretxa digital social, ha argumentat que ha de ser superada de tal manera que "es garantisca que ningú es quede fora del sistema en aquest procés d'evolució del progrés tècnic".

Digitalització educativa i sanitària

D'altra banda, el director general s'ha referit a les diverses conclusions extretes de les anteriors jornades que s'han desenvolupat sobre el procés de la digitalització en els diversos àmbits en què la Generalitat té competències, com ara Educació i Sanitat, així com en l'Administració Tributària i l'Administració pública en general.

En aquest sentit, Pérez ha assegurat que entre les conclusions sobre la digitalització del Sistema Educatiu, cal destacar la necessitat de definir els centres docents com a les unitats bàsiques per a dur a terme aquesta transformació. "I amb això ?ha afegit? l'Administració estatal i autonòmica han de proporcionar marcs de resposta al centre docent, per la qual cosa és necessària una planificació que incloga tant l'avaluació com el seguiment dels resultats".

Pel que fa a les conclusions sobre la incorporació de la digitalització en el Sistema Sanitari, el director ha indicat que "ha d'estar orientada al compliment de les cinc P: prevenció, predicció, personalització, participació i població". "L'acceleració en la implementació de noves tecnologies sanitàries ha d'estar acompanyada d'avaluacions 'ex-ante' i 'ex-post', que permeten mesurar el cost i el compliment dels resultats esperats", ha asseverat.

Intel·ligència artificial en l'Administració

Pel que fa a l'ús de la intel·ligència artificial en les administracions tributàries, Pérez ha assegurat que "s'ha d'orientar a favor del contribuent, principalment en la prevenció de comportaments erronis per part dels ciutadans i en una eina que genere més eficiència en la lluita contra el frau".

Finalment, el director general ha destacat que la pandèmia ha accelerat l'ús d'aplicacions basades en la intel·ligència artificial en la digitalització de les administracions públiques. No obstant això, les conclusions de les jornades apunten al fet que cada administració ha de fer una anàlisi interna de l'organització per a conéixer amb exactitud les necessitats pròpies i triar aquella aplicació que genere la millor ràtio cost-benefici.

"Des de la Conselleria d'Hisenda hi ha una idea molt clara, i és que hem d'evitar digitalitzar la ineficiència, per la qual cosa la incorporació de tecnologia ha d'anar acompanyada d'un canvi en la cultura interna i en els procediments", ha conclòs Pérez.

Compromís de la Generalitat

Per la seua banda, els directors generals d'ISTEC i de la DGTIC han coincidit a destacar la implicació i el compromís de la Generalitat per a avançar el procés de digitalització de l'Administració.

García Duarte ha assegurat que "amb el nou reglament orgànic de la Conselleria, la Direcció General de Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (DGTIC) assumeix el lideratge en el procés de digitalització de l'Administració regional valenciana, tant des d'un punt de vista tecnològic com en la modernització dels procediments".

En aquest sentit, Juan Alegre ha destacat que tant la DGTIC com ISTEC ja han iniciat projectes d'aplicació d'intel·ligència artificial en aspectes com la certificació digital, l'atenció sanitària o els serveis judicials. "Els projectes són joves, però sòlids, perquè tinguen un desenvolupament correcte a curt termini", ha assenyalat el director d'ISTEC.

Cal destacar que el Seminari de Tardor, dirigit a alts càrrecs i empleats públics que participen en el disseny i l'execució de les polítiques públiques de la Generalitat, l'ha organitzat la Direcció General de Política Financera i Finançament i ha comptat amb la presència de persones expertes d'importants institucions nacionals, com ara el Banc d'Espanya, l'Agència Tributària, l'Institut d'Estudis Fiscals, així com del BBVA Research o les fundacions COTEC i ELLIS.