Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Igualdad

Oltra: La Comunitat Valenciana és l'única a Espanya que construeix el Sistema de Serveis Socials des de la col·laboració interadministrativa

24/11/2020
- La vicepresidenta ha presidit la reunió constitutiva de l'òrgan de coordinació i col·laboració interadministrativa en serveis socials
- Aquest organisme, pioner a Espanya, supervisarà la implantació del contracte programa que donarà estabilitat al finançament municipal
- La vicepresidenta ha presidit la reunió constitutiva de l'òrgan de coordinació i col·laboració interadministrativa en serveis socials
- Aquest organisme, pioner a Espanya, supervisarà la implantació del contracte programa que donarà estabilitat al finançament municipal



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que la Comunitat Valenciana és l'única a Espanya que compta amb un òrgan de coordinació i col·laboració interadministrativa de serveis socials, en què estan presents l'Administració autonòmica, la provincial i la local.

Oltra ha presidit la reunió constituent d'aquest òrgan, que naix de la Llei de serveis socials inclusius, amb l'objectiu de ser un instrument que permeta el treball conjunt entre les diverses administracions públiques amb competència o atribucions en matèria de serveis socials i igualtat a la Comunitat Valenciana.

"És l'òrgan de governança del Sistema Públic de Serveis Socials en l'àmbit d'atenció primària, tant la bàsica com l'específica", ha explicat. En aquest sentit, ha insistit que "dies com hui són importants" en el camí cap al desplegament de la Llei de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana.

El treball que es desenvoluparà per part d'aquest organisme servirà per a "marcar les directrius que s'han de seguir, sobretot en l'àmbit d'atenció primara, i també per part del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials". Ha insistit i ha recalcat que també suposa "poder començar a construir sistema, que és el que no hi havia en serveis socials".

La constitució d'aquest organisme, ha manifestat, suposa "un pas històric en la vertebració dels serveis socials com a quarta pota de l'estat del benestar, al mateix nivell que la sanitat, l'educació o el sistema de pensions", a més de fer palesa "la voluntat de consens i el desig de construcció comuna d'aquest sistema, en el qual les persones sempre estan en el centre".

En aquest sentit, ha recordat que enguany és el primer en el qual les tres diputacions s'impliquen directament en el finançament dels equips socials base, junt amb la Generalitat. De manera que la Diputació de València es farà càrrec dels municipis de menys de 15.000 habitants, mentre que les d'Alacant i Castelló ho faran de les de menys de 10.000 habitants.

La vicepresidenta ha assenyalat que aquest organisme és pioner en l'àmbit nacional, ja que és l'únic d'Espanya que integra els governs autonòmics i provincials, així com els ajuntaments, que en el cas dels de més de 100.000 habitants estaran representats directament i la resta comptaran amb representants designats des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).

El contracte programa

Oltra ha indicat que una de les primeres qüestions que abordarà l'òrgan de coordinació i col·laboració interadministrativa en serveis socials és la posada en marxa del contracte programa, amb el qual es donarà estabilitat al finançament que el Consell destina als ajuntaments per al reforç dels equips socials municipals.

"El contracte programa és el conveni pluriennal amb els ajuntaments i les entitats locals per a donar estabilitat al Sistema Públic Valencià de Serveis Socials i per a donar estabilitat a les plantilles, que entrarà en vigor l'1 de gener de 2021", ha especificat.

La Conselleria d'Igualtat ha fet, en els últims 5 anys, un esforç inversor sense precedents, que ha suposat multiplicar per 5 el pressupost per a contractar professionals, que ha passat de 353 en 2105 als 1.956 que es financen actualment, la qual cosa està permetent reduir la ràtio d'atenció d'un professional cada 12.743 habitants a 1 per cada 2.181.

La creació de tots aquests llocs de treball suposa millorar l'atenció que es dona a la ciutadania en la gestió d'ajudes com ara la dependència o la renda valenciana d'inclusió, ha declarat la vicepresidenta, que ha afegit que, a més, suposa la consolidació de llocs de treball estables i molt vinculats al territori valencià.

La vicepresidenta també ha explicat que un altre dels aspectes que s'abordaran des d'aquest òrgan de coordinació és el mapa de necessitats de serveis socials, que servirà de base per a l'elaboració del Pla d'infraestructures, que recollirà les instal·lacions de serveis socials que s'hauran de posar en marxa en els pròxims anys.

D'altra banda, l'òrgan de coordinació també té com a funcions la formulació de propostes per al funcionament i la millora de la qualitat del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials i l'actuació com a via de participació per al disseny i la planificació d'aquest.

Facilitar l'intercanvi d'informació entre les administracions públiques, especialment dels recursos destinats a Serveis Socials, és una altra de les tasques d'aquest organisme, que també s'ha d'encarregar d'emetre els informes preceptius sobre el pla estratègic de serveis socials, la cartera de prestacions i el pla d'infraestructures.

Galeria d'imatges