Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Transición Ecológica

El Centre d'Educació Ambiental coordina una trentena d'accions en el marc de la XII edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus

24/11/2020
- En aquesta edició s'han inscrit 10.600 accions a Europa, que es duran a terme en 32 països
- Entre les accions destaca l'últim número del butlletí informatiu i un seminari web sobre la importància de l'educació ambiental per a la reducció de residus
- En aquesta edició s'han inscrit 10.600 accions a Europa, que es duran a terme en 32 països
- Entre les accions destaca l'últim número del butlletí informatiu i un seminari web sobre la importància de l'educació ambiental per a la reducció de residus



El Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) està coordinant, un any més, una trentena d'accions de prevenció de residus (EWWR, per les sigles en anglés), organitzades en el marc de la XII Setmana Europea de Prevenció de Residus.

Sota el lema de 'Residus invisibles', Europa està duent a terme, des del 21 fins al 29 de novembre, una nova edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus amb l'objectiu de sensibilitzar i conscienciar tota la societat sobre la importància de canviar la nostra manera de consumir, així com els hàbits de generació de residus, i assolir els objectius climàtics previstos i de reducció de residus.

En aquesta edició s'han inscrit 10.600 accions, que es desenvoluparan en 32 països europeus, relacionades amb la reducció, la reutilització i el reciclatge de residus.
A la Comunitat Valenciana, s'estan desenvolupant enguany un total de 30 accions organitzades per les respectives entitats, com ara parcs naturals, centres educatius, ajuntaments, organitzacions no governamentals, fundacions, empreses, etc., que han inscrit actuacions destinades a sensibilitzar la ciutadania en el consum responsable i la prevenció de residus.

Entre les accions que duu a terme el CEACV, cal destacar la publicació de l'últim número del butlletí informatiu del centre, dedicat a la reflexió sobre tota aquesta matèria, així com el seminari web que organitza dimecres que ve 25 de novembre, que versarà sobre la importància de l'educació ambiental per a la reducció de residus.

Així mateix, diversos consorcis de residus de la Comunitat Valenciana, com el COR-V5, entre d'altres, estan duent a terme, també aquesta setmana, una intensa agenda en relació amb la prevenció en la generació de residus.

'Residus invisibles'

El tema sobre el qual centra l'atenció aquesta XII edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus és el dels 'Residus invisibles': aquells que es generen en la fabricació de productes.

El lema mateix destaca la necessitat de reduir els residus al llarg de tota la vida d'un producte i insta els i les participants que facen visibles aquests residus invisibles i que coneguen el 'pes real' dels productes.

Una mesura eficaç per a reduir els anomenats residus invisibles és allargar la vida útil dels productes, mitjançant la reparació, la reutilització o les compres de segona mà.

Des de la dècada dels anys 70 del segle passat, la generació de residus en la Unió Europea s'ha duplicat i, per aquest motiu, té una importància vital la promoció de polítiques i actuacions encaminades a previndre els residus i a fomentar l'economia circular.

Durant la pandèmia, l'economia circular s'està mantenint com un tema destacat en l'agenda de la Unió Europea i s'han fet crides per a incloure l'economia circular en els plans de recuperació posteriors a la COVID-19.

En els pròxims dies i setmanes, la Generalitat també desgranarà algunes actuacions importants en matèria de prevenció en el consum de matèries primeres i generació de residus a la Comunitat Valenciana.

Per a més informació sobre la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020 es pot accedir a la pàgina web del CEACV, consulteu ací, i a l'espai de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, consulteu ací, en el qual, i entre altres informacions, es facilita un mapa interactiu amb la ubicació i una xicoteta descripció de totes les accions registrades.