Sanitat Universal i Salut Pública
Día Internacional contra la Violencia hacia las mujeres

Barceló: "El Sistema Sanitari no només ha de protegir-nos de la malaltia física, també de malalties socials com el masclisme"

24/11/2020
- L'any passat es van detectar 1.422 casos de dones que han patit violència de gènere, gràcies al cribratge que realitzen els professionals
- Quasi 100.000 dones van participar en el Programa de cribratge de violència de gènere durant 2019
- L'any passat es van detectar 1.422 casos de dones que han patit violència de gènere, gràcies al cribratge que realitzen els professionals
- Quasi 100.000 dones van participar en el Programa de cribratge de violència de gènere durant 2019



La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat amb motiu del Dia Internacional contra la Violència a les Dones que "el Sistema Sanitari no només ha de protegir-nos de la malaltia física i mental, sinó que també ha de fer-ho de malalties socials com el masclisme".

En aquesta línia, ha destacat que durant 2019 es van omplir un total de 4.697 informes mèdics de presumptes maltractaments a la Comunitat Valenciana i quasi el 16 % d'aquests va correspondre a dones ateses en els serveis d'urgències hospitalàries.

Així mateix, durant l'any passat, 96.912 dones van participar en el Programa de cribratge de violència de gènere que es duu a terme des dels centres d'Atenció Primària i Urgències hospitalàries. Gràcies a aquest cribratge, les i els professionals sanitaris van detectar 1.422 casos de violència de gènere.

En concret, 693 han sigut casos de violència física; 1.298, casos de maltractament psicològic, i 129, casos de violència sexual. Aquestes xifres fan referència a persones que han patit diverses classes de violència alhora.

D'altra banda, s'ha detectat que durant l'any 2020, a causa de la pandèmia per coronavirus, s'ha produït una disminució de les dones que han participat en el cribratge de violència de gènere com a conseqüència que l'atenció sanitària s'ha fet de manera telefònica des dels centres de salut.

Els comportaments masclistes i violents, en paraules de la consellera, són "intolerables, per la qual cosa és necessari continuar combatent la violència de gènere en tots els àmbits socials i, especialment, en el sanitari". "La violència contra la dona atempta contra la salut de tota la societat. Previndre aquesta classe de comportaments ens beneficiarà, a totes i tots", hi ha afegit Barceló.