Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Calidad Democrática

Pérez Garijo: "La Sindicatura de Greuges es reforça i actualitza per a protegir els drets i les llibertats de la ciutadania"

25/11/2020
- La institució estatutària canvia la denominació de Síndic a Sindicatura de Greuges
- El Projecte de llei preveu protegir de manera preferent i prioritària els drets de la infància, l'adolescència i de les persones que puguen trobar-se en situació de risc d'exclusió o especial vulnerabilitat
- La institució estatutària canvia la denominació de Síndic a Sindicatura de Greuges
- El Projecte de llei preveu protegir de manera preferent i prioritària els drets de la infància, l'adolescència i de les persones que puguen trobar-se en situació de risc d'exclusió o especial vulnerabilitat
- S'enforteix l'estructura de la Sindicatura de Greuges i s'hi afig la figura d'un adjunt o adjunta més, que passen de 2 a 3



La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat en el Ple de les Corts el projecte de llei pel qual es regula la Sindicatura de Greuges de la Comunitat Valenciana, "una de les institucions històriques i estatutàries més importants" que es posa al dia "per a continuar vetlant, reforçant i garantint els drets i les llibertats de la ciutadania", ha subratllat la consellera.

Pérez Garijo ha afirmat que la futura llei "situa la institució en l'avantguarda de la defensa i l'ampliació dels drets de les valencianes i els valencians, en les garanties per al seu exercici, en l'atenció als col·lectius vulnerables, en l'erradicació de les desigualtats i qualsevol causa de discriminació".

La consellera de Qualitat Democràtica ha manifestat que la modernització d'estructura i funcions de la Sindicatura de Greuges "servirà per a establir el marc i orientació d'una de les peces clau de l'arquitectura institucional del nostre autogovern".

Per això, 32 anys després de la recuperació d'aquest òrgan d'autogovern valencià, la institució canvia la denominació i passa de dir-se Síndic de Greuges a Sindicatura de Greuges, "un exemple de llenguatge inclusiu encaminat a revertir la desigualtat entre homes i dones", segons ha assenyalat Pérez Garijo.

El nou text normatiu recull els canvis de la realitat social, les noves necessitats i avanços en els drets de les persones i la manera en què les institucions es relacionen amb una ciutadania molt més activa, que coneix bé els seus drets i també exigeix, amb més contundència, uns serveis i unes institucions públiques adequades.

La consellera de Qualitat Democràtica ha desgranat el contingut del Projecte de llei en les Corts, una norma que ampliarà les funcions i reforçarà l'estructura de la Sindicatura de Greuges, "alhora que millora les garanties que protegeixen els drets de la ciutadania".

Defensora dels més vulnerables

Entre les novetats principals que recull el Projecte de llei destaca la nova atribució a la Sindicatura de Greuges de defensa dels drets de la infància, de l'adolescència i de les persones que puguen trobar-se en situació de risc d'exclusió o especial vulnerabilitat, a més de la defensa de la igualtat de gènere que ja exerceix en virtut de la Llei valenciana d'igualtat.

"Una orientació -ha explicat Pérez Garijo- que adquireix una rellevància especial en un moment com l'actual, en el qual una gran part de la nostra població s'ha vist greument perjudicada per la incidència de la pandèmia del coronavirus".

Estructura i actuació investigadora

Així mateix, el Projecte de llei reforça l'estructura de la institució de la Sindicatura de Greuges de la Comunitat Valenciana. Per a fer-ho, s'hi afig un adjunt o adjunta més, que passen de 2 a 3, designat o designada mitjançant un procediment que permeta complir la paritat entre dones i homes.

D'aquesta manera, es podrà abastar un nombre més elevat d'assumptes i temàtiques, a més d'establir una especialització en drets de la infància i l'adolescència i en defensa de les persones amb diversitat funcional.

La consellera de Qualitat Democràtica ha enumerat algunes de les novetats que introdueix el text normatiu quant a l'activitat investigadora de la institució. Entre aquestes, destaca que la Sindicatura de Greuges podrà conéixer més assumptes incloent-hi entitats privades que gestionen serveis públics o activitats d'interés general per concert o concessió. També les que reben ajudes o subvencions.

Al seu torn, es detalla amb més precisió les administracions, les institucions, les entitats i les persones físiques i jurídiques que poden ser objecte d'investigació; s'amplien els supòsits de legitimació activa per a iniciar el procediment, i s'hi inclou la possibilitat d'investigar les inactivitats de l'Administració.

Queixes de la ciutadania

Una altra de les novetats, en relació a les queixes que formula la ciutadania, és l'admissió, per primera vegada, de les realitzades de manera verbal en la seu de la institució, a més que regula de manera més senzilla el procediment de tramitació.

A més, s'hi inclouen fórmules de conciliació, mediació i composició de controvèrsies que podrà proposar la Sindicatura a les persones afectades i als subjectes investigats per a facilitar la resolució d'un procediment de queixa.

La futura llei de la Sindicatura de Greuges també introdueix l'atribució expressa al síndic o síndica de la facultat d'instar la interposició de recursos d'empara, d'inconstitucionalitat i de conflicte de competències davant del Tribunal Constitucional.

Finalment, el Projecte de llei amplia el ventall de possibles relacions de cooperació amb altres institucions i organismes, com ara l'Agència Antifrau; el Consell de Transparència; el Defensor del Poble Europeu o institucions similars d'altres comunitats autònomes, de l'Administració local o internacionals, com la Federació Iberoamericana de l'Ombudsman (FIO) o l'Institut Internacional de l'Ombudsman (IIO).