Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria històrica

Un monòlit i l'exposició 'Dones de Bandera' recorden la presència del Grup Femení de la Residència d'Estudiants a València

02/12/2020
Un monòlit i l'exposició 'Dones de Bandera' recorden la presència del Grup Femení de la Residència d'Estudiants a València
- La consellera de Qualitat Democràtica assisteix a la inauguració del monòlit en record del Grup Femení de la Residència d'Estudiants a València
- Pérez Garijo destaca el paper de la dona durant la Segona República "en la construcció d'una societat més justa i igualitària"
- La consellera de Qualitat Democràtica assisteix a la inauguració del monòlit en record del Grup Femení de la Residència d'Estudiants a València
- Pérez Garijo destaca el paper de la dona durant la Segona República "en la construcció d'una societat més justa i igualitària"
- A aquesta commemoració se suma l'exposició 'Dones de Bandera' que es podrà visitar entre el 2 de desembre i el 10 de gener al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC)



La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha manifestat que "els espais de la memòria recorden a totes les persones que van lluitar per una societat més avançada, justa i igualitària".

La consellera ha fet aquestes declaracions durant l'acte d'inauguració del monòlit al carrer de La Pau, número 42, una fita urbana en record del Grup Femení de la Residència d'Estudiants a València. Aquest grup, creat a Madrid en 1915, és considerat el primer centre oficial de foment de l'ensenyament universitari per a dones a Espanya. Durant la Guerra Civil es va traslladar a València, com va succeir amb el govern republicà i altres institucions de l'Estat.

La consellera i el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, han participat en l'acte commemoratiu del Grup Femení de la Residència d'Estudiants, en què també han intervingut la regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere de l'Ajuntament de València, Lucía Beamud, i la presidenta de l'Associació Cultural Institut Obrer, Cristina Escrivá.

"Amb actes com el de hui -ha subratllat la consellera- recordem a les dones que ens van precedir en la lluita pels drets igualitaris i posem en valor un important lloc de la memòria democràtica valenciana, la recuperació de la qual constitueix una de les principals línies d'actuació de la conselleria".

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha destacat el paper de la dona durant la Segona República "en la construcció d'una societat més justa i igualitària, a què que van contribuir institucions com la que hui recordem".

En aquest sentit, la consellera de Qualitat Democràtica ha destacat el treball que s'està fent des de la Conselleria "per a impulsar actuacions que incorporen programes d'investigació i difusió, així com d'homenatge i reconeixement públic del paper específic de les dones en la defensa dels valors democràtics i els drets fonamentals".

Pérez Garijo ha reafirmat el suport de la Generalitat "a aquesta mena d'iniciatives, adreçades a recordar i homenatjar als qui van lluitar pels drets i les llibertats de tots i totes", i ha destacat "les inversions orientades a posar en valor els espais de la memòria, amb la instal·lació d'elements testimonials en reconeixement d'edificis, llocs i espais geogràfics".

Exposició 'Dones de Bandera'

A aquesta commemoració se suma l'exposició 'Dones de Bandera. El grup femení de la Residència d'Estudiants a València', que es podrà visitar de manera gratuïta entre el 2 de desembre i el 10 de gener al Centre del Carme de Cultura Contemporània. La mostra, comissariada per Cristina Escrivá i promoguda per la Conselleria de Qualitat Democràtica, recupera l'experiència de les dones que van donar continuïtat a la Residència de Senyoretes a València en temps de guerra.

El director del CCCC i del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont ha destacat el paper de l'art com a vehicle vertebrador de voluntats i com a eina de transformació social i ha explicat que "a través de diferents accions culturals estem desenvolupant diverses línies d'investigació entorn de la visibilització de la dona en la cultura, reivindicant la memòria històrica, l'erradicació de la violència, el respecte, la igualtat i la inclusió social; uns valors pels quals aquestes dones que hui homenatgem tant van lluitar".

El Grup Femení de la Residència d'Estudiants, conegut popularment com 'La Residència de Senyoretes', va ser una institució que va desenvolupar la seua actuació des de 1915 fins a 1936 bàsicament a Madrid, organitzada i dirigida per la pedagoga María de Maetzu. Després de l'esclat de la Guerra Civil l'obra educativa, aleshores dirigida per Regina Lago, es va traslladar a València i es va instal·lar en l'anomenat 'Hort de les Palmes' a Picanya. La Residència d'Estudiants, al seu torn, es va establir a la fi de 1937 a la Casa de la Cultura, situada al carrer de La Pau 42 de la capital.

L'exposició anirà acompanyada d'un fullet-guia de la ruta per la ciutat de València centrada en les dones republicanes.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo