Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Premios Servicios Sociales

El procés participatiu de la Llei de serveis socials inclusius de la Comunitat guardonat amb els Premis Europeus de Serveis Socials 2020

04/12/2020
- Olltra agraeix el premi i el fa extensiu "a totes les persones, administracions públiques i entitats que han participat en el projecte"
- El guardó reconeix la innovació i l'excel·lència en la prestació dels serveis socials a Europa
- Olltra agraeix el premi i el fa extensiu "a totes les persones, administracions públiques i entitats que han participat en el projecte"
- El guardó reconeix la innovació i l'excel·lència en la prestació dels serveis socials a Europa



El procés participatiu que va donar lloc a l'elaboració de la Llei de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana ha sigut guardonat amb els Premis Europeus de Serveis Socials 2020, que organitza la Xarxa Social Europea i que reconeixen la innovació i l'excel·lència en la prestació dels serveis socials, a més de promoure les bones pràctiques en aquest àmbit.

Sota el lema 'Transformant l'atenció comunitària', l'edició de 2020 s'ha centrat en com els Serveis Socials han evolucionat per a millorar l'atenció i el suport que brinden als més vulnerables. Enguany, els premis s'han dividit en les categories d'innovació, equip excepcional, millor pràctica col·laborativa, millor eina tecnològica i millor projecte d'investigació.
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, la qual ha sigut l'encarregada de participar en la gala virtual que ha tingut lloc, ha mostrat la seua "emoció i agraïment" en nom del Consell, i en el seu propi, pel guardó que s'ha concedit, i ha afegit que suposa "un gran estímul per a continuar treballant en la millora de les condicions de vida de les persones, especialment de les més vulnerables".

Oltra ha insistit en la importància que té la "participació social en les polítiques públiques" com a element clau per a afrontar "la vulnerabilitat urbana i social des de la promoció de la cohesió social i el desenvolupament local sostenible".

Enfocament participatiu
La vicepresidenta ha explicat que el projecte premiat 'Repensar els drets socials', que ha presentat la Comunitat Valenciana, se centra en el desenvolupament de polítiques públiques d'atenció i promoció social "a través d'un enfocament participatiu per a la construcció sòlida de drets socials subjectius amb una perspectiva comunitària i territorial".

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha agraït i reconegut "el treball i la implicació" de totes les persones, administracions públiques i entitats que han participat en el projecte que s'ha presentat i, de manera molt especial, s'ha referit a tots els que formen part dels laboratoris de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, com ara les universitats públiques valencianes i les administracions locals i supralocals, que també formen part dels laboratoris, la Diputació Provincial de València, la Diputació Provincial de Castelló, els ajuntaments d'Alacant, Alzira, Benicarló i Vinaròs i la Mancomunitat de la Ribera Alta.

La vicepresidenta també ha recordat que en l'elaboració de la Llei de serveis socials inclusius han participat sindicats, associacions empresarials, col·legis professionals, entitats del tercer sector d'acció social, persones referents en l'elaboració de lleis de serveis socials, així com els departaments del Consell i els grups polítics representats en les Corts.

En total, "més d'un miler de persones i més d'un centenar d'entitats i institucions diverses han participat per a desenvolupar un sistema comú i compartit", ha indicat.

Finalment, Oltra ha reivindicat el compromís del Consell per construir un verdader Sistema Públic Valencià de Serveis Socials com a "garant" dels drets socials, que s'equipare en solidesa al d'Educació, Sanitat i Pensions, "com a verdadera quarta pota de l'estat de benestar". Aquest objectiu, ha afegit, implicava establir un marc normatiu que definira estructuralment "el model de Serveis Socials valencià que volem".

Laboratoris de Serveis Socials

El projecte premiat també recull la xarxa de laboratoris de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana com a espai de diàleg, reflexió, proposició, investigació i innovació en matèria de serveis socials al llarg de les tres províncies valencianes.

Aquests laboratoris constitueixen una eina per a la investigació aplicada sobre els serveis socials, com a instrument idoni per a conéixer en profunditat les necessitats de la població, formar professionals i millorar de manera contínua la qualitat del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

Aquesta metodologia ascendent ha sigut la primera iniciativa a Espanya vinculada als serveis socials. De la mateixa manera, els laboratoris de Serveis Socials han sigut la primera iniciativa pública a desenvolupar investigacions pràctiques segons les necessitats de la població mitjançant la col·laboració política i tècnica.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra