Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

L'informe sobre àrees de necessitat d'habitatge adverteix que 248 municipis de la Comunitat necessiten habitatge públic de manera urgent

10/12/2020
L'informe sobre àrees de necessitat d'habitatge adverteix que 248 municipis de la Comunitat necessiten habitatge públic de manera urgent
- El vicepresident Martínez Dalmau qualifica les dades d'estremidores i afirma que són una raó per a continuar avançant en les polítiques d'habitatge
- Es necessitarien 30.000 cases per a fer front a les necessitats residencials de les famílies valencianes
- El vicepresident Martínez Dalmau qualifica les dades d'estremidores i afirma que són una raó per a continuar avançant en les polítiques d'habitatge
- Es necessitarien 30.000 cases per a fer front a les necessitats residencials de les famílies valencianes



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha presentat l'Informe sobre àrees de necessitat d'habitatge (ANHA).

Es tracta d'un document metodològic que permet conéixer les necessitats reals dels municipis, un estudi que incorpora dades precises per a fer per primera vegada un diagnòstic que ajude a dissenyar les polítiques residencials basades en dades objectives i que, a més, contribuïsca a quantificar, localitzar i qualificar les necessitats específiques de la població en matèria d'habitatge.

L'informe l'ha elaborat l'Observatori de l'Hàbitat i Segregació Urbana, en coordinació amb la Direcció General d'Habitatge, la Direcció General d'Emergència Habitacional i l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE).

Entre les conclusions s'arreplega que un total de 248 municipis de la Comunitat necessita habitatge públic de manera urgent. Més del 80 % de la població es troba dins d'aquestes àrees, i les administracions públiques necessitarien quasi 30.000 habitatges per a fer front a la quantitat de famílies que necessiten un allotjament permanent.

Aquestes dades han sigut qualificades pel vicepresident Martínez Dalmau "d'estremidores, però al mateix temps constitueixen una raó més per a continuar treballant en la direcció que ens marquem amb la presentació del Pla hàbitat 20-30".

Martínez Dalmau ha afirmat que des del Consell "tenim l'obligació de tirar a la paperera de la història les privatitzacions fetes en el parc públic d'habitatge pels governs que han precedit el Govern del Botànic, i la conseqüent privació del dret a l'habitatge de les valencianes i valencians. Hem de desvincular el factor econòmic per a deixar pas al factor social. Si no ho fem ara, la balança seguirà desequilibrant-se en detriment de les persones més vulnerables".

"En matèria d'habitatge no serveixen les receptes miraculoses", ha assegurat el vicepresident, que ha indicat que, a més d'enfortir el sistema d'ajudes al lloguer, "cal ampliar el parc públic".

En aquest sentit, ha assenyalat que no hi ha dubte que els països amb més parc públic d'habitatges "són els que han sigut capaços de respondre millor a les necessitats residencials de la seua població".

En aquesta direcció, s'ha referit als avanços aconseguits a la Comunitat gràcies a eines que, segons ha destacat, "han permés a la Generalitat adquirir en poc més d'un any una xifra pròxima als 350 habitatges, com el concurs d'adquisició d'habitatges, el decret llei d'ampliació del parc públic i la compra directa a entitats financeres".

En l'acte han intervingut la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, i la directora general d'Emergència Habitacional, Pura Peris, que han desglossat les dades que aporta l'informe.

Necessitats principals en habitatge

La Llei per la funció social de l'habitatge a la Comunitat Valenciana insta la Generalitat a vetlar per la provisió d'un parc d'habitatges digne i assequible per al conjunt de la població. Per a poder aconseguir aquest objectiu, és necessari poder dissenyar les polítiques d'habitatge a partir de dades objectives que permeten quantificar, localitzar i qualificar les necessitats específiques en la matèria. Aquesta és una de les comeses assignades a l'Observatori de l'Hàbitat i la Segregacio? Urbana de la Comunitat Valenciana.

Actualment, el parc públic ascendeix a 12.514 habitatges. La major part estan habitats segons diferents fórmules de cessió, i els que estan ocupats estan tots en procés de regularització.

Part de la resta d'habitatges recuperats per l'Entitat Valenciana d'Habitatge (EVha) necessita una rehabilitació més o menys profunda per a aconseguir un nivell acceptable d'habitabilitat. De manera que hi ha vora quatre-cents habitatges del parc públic que estaran disponibles a curt o mitjà termini.

L'informe és el document previ al Catàleg de les àrees de necessitat d'habitatge (ANHA), en la tramitació del qual també poden participar els municipis.

Tindran la consideració de municipis subjectes als drets d'adquisició preferent en transmissions singulars els que s'ubiquen en les àrees de necessitat d'habitatge que s'hagen declarat i inclòs en el Catàleg d'àrees de necessitat d'habitatge.

S'analitzarà fonamentalment el grau de satisfaccio? de la demanda d'habitatge pu?blic a la Comunitat Valenciana al tancament de l'any 2020.

Es consideren dos indicadors socials, els espais urbans sensibles i el lloguer tensionat, i dos indicadors de caràcter físic, la vulnerabilitat dels habitatges per sisme i la perillositat d'inundació. Aquestes ANHA consten de tres nivells (alta, mitjana i baixa) en funció del grau de desajust entre la demanda i l'oferta d'habitatge i la incidència dels indicadors assenyalats en cada un dels municipis.

S'han establit tres nivells d'àrees de necessitat

De l'informe es desprén que hi ha un total de 12.572 sol·licituds en llista d'espera de demandants d'habitatge en l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha) i 18.268 persones inscrites en el Registre de Demandants d'Habitatge de la Generalitat.

Per a atendre aquesta demanda contrastada, la Generalitat disposa de 844 habitatges sense adjudicar (pendents de rehabilitació), xifra que suposa un dèficit total de 29.996 habitatges públics en el conjunt de la Comunitat Valenciana.

A fi de prioritzar la satisfacció d'aquesta demanda i poder desagregar-la per municipis, s'han establit els tres nivells d'ANHA.
En total, respecte de l'índex ANHA ponderat, 83 municipis s'inclouen en una ANHA ALTA (27 a la província d'Alacant, 8 a la de Castelló i 48 a la de València), 83 en una ANHA MITJANA (20 a la província d'Alacant, 13 a la de Castelló i 50 a la de València) i 82 en una ANHA BAIXA (29 a la província d'Alacant, 10 a la de Castelló i 43 a la de València).

Galeria d'imatges