Sanitat Universal i Salut Pública
Coronavirus

Sanitat realitza garbellaments de Covid-19 al personal de centres de majors i de diversitat funcional encara que no hi haja un brot actiu en el centre

11/12/2020
- La finalitat és ampliar les mesures de detecció precoç del coronavirus per a reduir la taxa d'incidència en aquests centres
- El garbellament es realitza en els centres ubicats en departaments o municipis amb unes condicions epidemiològiques específiques
- La finalitat és ampliar les mesures de detecció precoç del coronavirus per a reduir la taxa d'incidència en aquests centres
- El garbellament es realitza en els centres ubicats en departaments o municipis amb unes condicions epidemiològiques específiques



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha ampliat les mesures de detecció precoç del coronavirus entre el personal dels centres residencials de majors i centres de diversitat funcional, a fi de disminuir la taxa d'incidència del virus.

Per a fer-ho, es realitzen garbellaments entre els i les professionals d'aquests centres, tant públics com privats, encara que no hi haja un brot actiu en aquests moments.

Segons ha manifestat la secretària autonòmica de Sanitat, Isaura Navarro, després de la reunió que ha mantingut amb representants de l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (AERTE), "l'objectiu és detectar com més prompte millor un possible cas de coronavirus per a evitar la transmissió del virus a persones tan vulnerables com són els majors o les persones amb diversitat funcional".

Així mateix, hi ha afegit que "si augmentem els garbellaments en els centres ubicats en zones amb un risc més alt de transmissió, podem detectar possibles asimptomàtics i evitar nous contagis".

D'aquesta manera, el garbellament es fa en els centres que estiguen ubicats en un territori que complisca dues condicions epidemiològiques; d'una banda, en els departaments amb una incidència acumulada de > 500 casos per 100.000 habitants i, d'altra banda, als municipis amb una incidència acumulada de > 500 casos per 100.000 habitants i > 10 casos acumulats en els últims 7 dies.

Així mateix, la població diana que es realitza la prova PCR, de manera voluntària, és el personal d'aquests centres que no presenta símptomes Covid-19 o que siga contacte estret en quarantena, el que presente una IgG de serologia positiva en els últims tres mesos o el que tinga una PDIA negativa en els últims 14 dies.

L'objectiu de la Conselleria de Sanitat és reduir la incidència de coronavirus en els centres de persones majors i de persones amb diversitat funcional. Gràcies a aquest estudi de prevalença de Covid-19 entre els i les professionals, es pot realitzar una detecció precoç de la infecció en personal asimptomàtic amb risc elevat per la situació epidemiològica d'un territori.

Cal assenyalar la vulnerabilitat especial de les persones que resideixen en aquests centres, per la qual cosa resulta necessari incrementar les mesures de prevenció per a evitar la transmissió del virus.