Sanitat Universal i Salut Pública
Estudio de seroprevalencia

El 5,7 % de la població de la Comunitat Valenciana ha estat infectada per coronavirus en algun moment

15/12/2020
- Castelló és la província amb més prevalença, amb un 9,3 %, seguida d'Alacant, amb un 6,1 %, i València, amb el 4,6 %
-Castelló és la província amb més prevalença, amb un 9,3 %, seguida d'Alacant, amb un 6,1 %, i València, amb el 4,6 %


El 5,7 % dels valencians i valencianes hauria donat positiu en un test ràpid en algun moment de la pandèmia. Aquesta és la conclusió principal, pel que fa a la Comunitat Valenciana, de l'estudi de prevalença realitzat pel Ministeri de Sanitat en col·laboració amb les comunitats autònomes.

En la xifra acumulada després de la quarta onada, en què han participat prop de 50.000 persones, Canàries (amb un 3,8 %), Galícia (amb un 4,5 %) i la Comunitat Valenciana (amb un 5,7 %) són les que menys circulació del virus han tingut. En el costat oposat se situen la Comunitat de Madrid (18,6 %), Castella-la Manxa (16,1 %) i Navarra (14,3 %). La mitjana de seroprevalença de la població espanyola se situa en el 9,9 %.

La contrapartida a aquesta baixa circulació del virus en el cas valencià és que el nombre de persones que porten anticossos és més baix també, per la qual cosa continuen sent susceptibles de patir un contagi. El 5,7 % podria tindre en aquest moment anticossos contra la Covid-19, una quantitat a la qual caldria restar les persones infectades que han perdut ja aquests anticossos que, en l'àmbit espanyol, l'estudi xifra en un 14 %. La província de Castelló, amb un 9,3 %, és la que més seroprevalença té, seguida d'Alacant, amb un 6,1 %, i València, amb un 4,6 %.

En l'àmbit d'Espanya, les xifres de seroprevalença són superiors entre el personal sanitari (16,8 %) i en el grup de "dones que cuiden persones dependents al domicili" (16,3 %).

Respecte a la quarta ronda de l'estudi, la prevalença a escala nacional s'ha situat en el 7,1 % de la població. En el cas de la Comunitat Valenciana és del 4,2 %. A Alacant la seroprevalença d'aquesta última onada és del 4,5 %; a Castelló, del 7,1 %, i a València, del 3,4 %.

En el total de la rondes i en l'àmbit d'Espanya la prevalença per edats és superior en les persones de 50 a 54 anys (12 %), mentre que la taxa més baixa es registra en els xiquets de 0 a 4 anys (5,1 %). En les edats compreses entre els 20 i 89 anys, no obstant això, oscil·la entre el 8,7 i el 12 %.

Finalment, treballadors/ores en actiu (11 %) i jubilats/ades (10,1 %) tenen una alta prevalença, mentre que la més baixa es troba entre les persones desocupades, amb un 8,6 %.