Sanitat Universal i Salut Pública
Prevención sanitaria

Professionals de Sanitat elaboren un decàleg amb pautes per a previndre contagis i disfrutar d'unes celebracions saludables

23/12/2020
- Reunir-se en espais ben ventilats, deixar una cadira buida entre comensals, higiene de mans i no brindar són algunes de les claus
- En les tertúlies entre plat i plat, i a la sobretaula, sempre cal portar posada la mascareta
- Reunir-se en espais ben ventilats, deixar una cadira buida entre comensals, higiene de mans i no brindar són algunes de les claus
- En les tertúlies entre plat i plat, i a la sobretaula, sempre cal portar posada la mascareta



Les festes arriben enguany marcades per la pandèmia, però probablement no faltaran clàssics com els menjars copiosos, els aperitius alts en sal, el torró, els capritxos, les copes de més i l'activitat física de menys. Per a evitar excessos, i també previndre contagis per coronavirus, des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es recomanen una sèrie de pràctiques que poden ajudar a gaudir de les celebracions de manera segura i més saludable.

Els espais oberts redueixen les possibilitats de transmissió de la COVID-19. Per això, sempre que siga possible, és preferible menjar a la terrassa o a l'aire lliure. Si aquesta opció no és viable, cal procurar obrir finestres i portes per a facilitar la renovació de l'aire a l'estada que acollirà la reunió. Així mateix, és aconsellable asseure's alternadament i evitar seure davant d'una altra persona si no es pot garantir la distància de seguretat (2 metres).

Tot just arribar al punt de celebració, es recomana rentar-se les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic; igual que a l'inici i al final de cada menjar.

S'aconsella també identificar els gots i coberts per a evitar errors, i cal no utilitzar per a ús individual els estris reservats per a servir el menjar ni compartir el plat amb una altra persona.

A l'hora d'escudellar, és aconsellable seleccionar una única persona perquè s'encarregue de portar-ho tot a la taula, inclosos els aperitius. Aquesta persona s'haurà de rentar les mans amb aigua i sabó, o bé desinfectar-se-les amb gel, cada vegada que servisca el menjar.

Els dinars i sopars de Nadal solen ser moments de tertúlia, per la qual cosa si entre plat i plat cal esperar, és necessari posar-se la mascareta. Així mateix, es desaconsella brindar xocant les copes.

Menús saludables

Respecte al menú, es recomana reduir el consum d'aperitius processats i amb alt contingut en sal, i substituir-los per alternatives saludables com, per exemple, guarnicions a base de verdures i hortalisses de proximitat i temporada.

Prioritzar els productes frescos i de temporada de comerços locals ajuda a mantindre una dieta equilibrada i a més serveix de suport a l'economia de la zona. D'altra banda, per a preparar ensalades, han d'evitar-se salses molt contundents o processades; l'ideal són adobs saludables com macerats i olis aromàtics amb espècies, vinagre, llima, herbes i espècies.

Pel que fa a com maridar els plats, està molt estesa la creença que l'alcohol ajuda a fer la digestió, però més aïna és al contrari. Dosis elevades, com les que se solen consumir en les festes, donen lloc a l'aparició de reflux gastroesofàgic, gastritis i diarrees, entre altres perjudicis. A més, juntament amb les begudes ensucrades, constitueixen una gran aportació de calories.

Si després d'aperitius, primers i segons plats, queda lloc per a les postres, és recomanable reservar-les per als dies puntuals de celebració.