Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

Personal investigador valencià monitora de continu la COVID-19 a la recerca de mutacions que n'alteren la capacitat d'infectar o la resistència a les vacunes

24/12/2020
- L'equip ha rebut 10.000 mostres procedents d'hospitals de tot Espanya i ja ha assolit més de 5.000 seqüenciacions
- De moment, no s'ha detectat la variant britànica
- L'equip ha rebut 10.000 mostres procedents d'hospitals de tot Espanya i ja ha assolit més de 5.000 seqüenciacions
- De moment, no s'ha detectat la variant britànica



Investigadors i investigadores valencians monitoren de manera permanent el virus SARS-CoV-2, causant de la COVID-19, a la recerca de mutacions que en modifiquen la virulència, la capacitat d'infectar les persones o la resistència davant de les vacunes. En aquest sentit, han rebut 10.000 mostres procedents d'hospitals de tot Espanya i ja han assolit més de 5.000 seqüenciacions del genoma del virus. De moment, els equips valencians no han detectat a Espanya la variant britànica, a la qual s'atribueix més capacitat de transmissió, però no, més gravetat de la malaltia.

El grup de treball està liderat per especialistes de la Fundació FISABIO i de l'Institut de Biomedicina de València del Consell Superior d'Investigacions Científiques, que treballen junt amb professionals de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, també del CSIC, i de la Universitat de València. Aquest personal expert col·labora amb més de 40 unitats de microbiologia clínica d'hospitals de tot Espanya i centres de seqüenciació per a monitorar de manera continuada l'evolució del virus al nostre país.

Des de maig, aquests i aquestes professionals estan seqüenciant el virus de manera ininterrompuda. Han rebut al voltant de 10.000 mostres i ja han processat i obtingut més de 5.000 seqüències del coronavirus. La informació que obtenen es comparteix amb la resta de la comunitat científica internacional amb un únic objectiu: entendre millor el virus i vigilar si experimenta mutacions que poden fer-lo més agressiu o resistent enfront de les vacunes que estan en investigació o s'han desenvolupat ja.

Aquesta col·laboració científica és la que ha possibilitat el descobriment de la variant del Regne Unit que, segons dades preliminars, es transmet amb més facilitat, però no és més mortal ni provoca una manera més greu de la malaltia o redueix l'eficàcia de les vacunes.

"La variant identificada al Regne Unit té 17 mutacions i alguna d'aquestes podria estar implicada en una certa pèrdua d'activitat d'algun dels molts anticossos que es generaran en les persones que es vacunen. Per tant, no sembla que globalment comprometa l'eficàcia de la vacuna", ha explicat Fernando González Candelas, investigador de l'Àrea de Genòmica i Salut de FISABIO.

Els mostrejos que han realitzat els investigadors i investigadores de la Comunitat Valenciana no han detectat, de moment, la presència de la variant britànica del coronavirus en les mostres procedents de les més de 40 unitats de microbiologia clínica d'hospitals de tot Espanya i centres de seqüenciació que col·laboren amb aquests. No obstant això, per a confirmar aquest extrem, l'equip de treball ha intensificat els mostrejos i les seqüenciacions que duu a terme.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de Fernando González Candelas, investigador de l'Àrea de Genòmica i Salut de Fisabio