Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Transparència

El portal de Transparència 'GVA Oberta' supera les 720.000 visites en 2020 i aconsegueix la xifra més alta des de la seua posada en marxa en 2015

16/01/2021
- El nou espai de 'Recursos d'informació COVID-19' ha aconseguit 134.354 visites i s'ha convertit en una de les seccions més consultades durant tot l'any
- La consellera Pérez Garijo ha garantit el Consell continuarà treballant perquè "la ciutadania estiga cada vegada més ben informada i que utilitze les eines de transparència"
- El nou espai de 'Recursos d'informació COVID-19' ha aconseguit 134.354 visites i s'ha convertit en una de les seccions més consultades durant tot l'any
- La consellera Pérez Garijo ha garantit el Consell continuarà treballant perquè "la ciutadania estiga cada vegada més ben informada i que utilitze les eines de transparència"



El Portal de Transparència de la Generalitat Valenciana 'GVA Oberta' ha aconseguit en 2020 la xifra més alta de visites des de la seua posada en marxa en 2015, situant-se en 720.369, la qual cosa suposa un increment del 31 % respecte a l'exercici anterior.

D'acord amb l'última anàlisi sobre l'ús del portal de Transparència en 2020, aquesta eina de govern obert ha consolidat la seua tendència de creixement i ús per part de la ciutadania. De fet, des de la creació del portal fa cinc anys s'ha registrat un augment constant en el nombre de visites, usuaris i pàgines vistes.

Tal com reflecteixen les dades analitzades al tancament del passat any, s'han registrat visites de 544.726 usuaris i usuàries, un 37% més que l'any anterior, que van accedir a 1.774.409 pàgines. Així mateix, un total de 461.156 van ser nous usuaris i usuàries.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que aquestes dades "demostren que cada vegada hi ha un major interés de la ciutadania per saber què fa l'Administració".

També ha recordat que aquesta línia de treball en transparència "ve de la primera legislatura del Botànic i cada any anem augmentant els recursos d'informació".

Pérez Garijo ha garantit que es continuarà treballant perquè "la ciutadania estiga cada vegada més ben informada i que utilitze les eines de transparència que el Consell posa a la seua disposició".

Aquestes xifres suposen que les visites acumulades a GVA Oberta des de 2015 -quan es va desenvolupar el Portal de Transparència- ascendeixen a 2.583.299, realitzades per 1.963.811 persones, les quals van accedir a la informació continguda en un total de 7.825.402 pàgines.

El nombre de visites s'ha incrementat en un 31% respecte a 2019, mentre que en relació amb exercici 2015, s'ha multiplicat per cinc.

Les seccions més visitades en 2020 han sigut les fitxes dels alts càrrecs i la seua agenda, l'organigrama del Consell i la pàgina d'inici del portal; seguida dels recursos d'informació sobre la COVID-19 i les retribucions del personal empleat públic.

El 54 % de les visites es van realitzar des d'un ordinador i el 45% des de telefonia mòbil, la qual cosa suposa un important increment en la utilització d'aquesta última via respecte a anys anteriors. Així mateix, per cada sessió s'han vist una mitjana de 2,5 pàgines amb una durada mitjana d'1 minut i 55 segons, mentre que el dia amb més visites va ser el passat 10 de juny.

Nous recursos del portal de Transparència

El portal de Transparència de la Generalitat ha realitzat una actualització constant de continguts durant 2020, adaptant-se a la situació generada per la crisi sanitària.

En aquest sentit, el mes d'abril es va crear l'apartat de 'Recursos d'informació COVID-19', un nou espai que ha aconseguit 134.354 visites i s'ha convertit en una de les seccions més consultades durant tot l'any, arribant a ser la més visitada durant el mes de desembre.

Així mateix, s'han publicat nous continguts relacionats amb la pandèmia com són el seguiment dels contractes tramitats d'emergència, les donacions privades realitzades o els acords i la proposta d'Estratègia per a la Recuperació de la Comunitat Valenciana.

Una altra de les eines creades durant 2020 és el 'Butlletí de novetats' que permet a la ciutadania donar-se d'alta per a tindre accés directe a cadascuna de les informacions i actualitzacions que es realitzen en GVA Oberta.

Al seu torn, s'ha renovat la secció 'Transparència en la Generalitat' i s'ha creat un apartat de 'Guies i Recursos sobre Transparència'. En aquesta secció, s'ha publicat una guia de transparència per a entitats privades i una altra per a federacions esportives. També, la relacionada amb la tramitació d'accés a la informació i pautes i recomanacions per a la presentació de continguts web.

D'altra banda, s'ofereixen nous gràfics interactius de seguiment en temps real de les estadístiques de navegació del portal.

Finalment, s'ha posat en marxa 'GVAGip', la nova aplicació informàtica per a la gestió de les sol·licituds d'accés a la informació pública. Es tracta d'una utilitat que facilita la tramitació interna de les sol·licituds de dret d'accés.

El portal de Transparència 'GVA Oberta' va nàixer amb l'objectiu d'oferir a la ciutadania valenciana i a diferents col·lectius que el necessitaren la informació pública en obert per al control i el coneixement de l'activitat dels alts càrrecs de la Generalitat.

En accedir es pot consultar des de l'organigrama del Govern, els currículums i títols d'estudis dels seus membres, les retribucions salarials, declaracions de renda, relació de béns a l'entrada i eixida de la legislatura, agenda, viatges que realitzen; fins als regals que reben i de qui; entre moltes altres qüestions que estan disponibles per als usuaris i usuàries del portal.

Així mateix, 'GVA Oberta' disposa d'un visor pressupostari on es poden consultar els pressupostos de la Generalitat per a cada exercici o partida, així com les estadístiques dels diversos serveis a la ciutadania que depenen de la institució com, per exemple, els del propi portal.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Participació, Transparència i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo