Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Medio ambiente

Mireia Mollà destaca que huit embarcacions i una vintena de professionals "protegiran les nostres prades de posidònia"

03/06/2022
Mireia Mollà destaca que huit embarcacions i una vintena de professionals 'protegiran les nostres prades de posidònia'
- Transició Ecològica activa el primer Servei de Vigilància Marina per a conciliar activitat i conservació en 65.000 hectàrees de la Comunitat Valenciana
- La consellera presenta a Dénia la xarxa pionera de vigilància, una de les primeres a escala estatal per a secundar, des de la mar, "el compliment i difusió del nostre decret de protecció"
- Transició Ecològica activa el primer Servei de Vigilància Marina per a conciliar activitat i conservació en 65.000 hectàrees de la Comunitat Valenciana
- La consellera presenta a Dénia la xarxa pionera de vigilància, una de les primeres a escala estatal per a secundar, des de la mar, "el compliment i difusió del nostre decret de protecció"



La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha valorat aquest matí la posada en marxa del Servei de Vigilància Marina per a protegir les prades de posidònia. Es tracta de huit embarcacions, sis itinerants i dos amb seu fixa, així com díhuit persones, que integren aquesta xarxa de proximitat que secunda, des de la mar, el compliment i difusió del nostre Decret de protecció i recuperació d'aquests boscos marins en tot l'arc valencià", ha destacat la consellera.

El Museu de la Mar de Dénia ha acollit la presentació d'aquesta xarxa pionera de vigilància, en un acte en el qual també ha participat la secretària autonòmica, Paula Tuzón, i l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i al qual han assistit diversos alcaldes dels municipis base d'aquest servei.

Mollà ha indicat que l'objectiu de la xarxa de vigilància marina, una de les primeres a escala estatal, és conciliar activitat i conservació en 65.000 hectàrees de superfície marítima de la Comunitat Valenciana.

A bord d'una embarcació, la titular del departament autonòmic, junt amb Tuzón i Grimalt, han seguit els treballs del Servei de Vigilància, la missió del qual és inventariar la distribució de les activitats en la mar, millorar la informació sobre espècies i hàbitats, i informar els usuaris que se situen en zones protegides sobre la normativa de conservació.

En aquest primer operatiu, el personal ha traslladat a altres vaixells pesquers i velers les obligacions i les recomanacions per a assegurar el nul impacte dels usos sobre la posidònia.

Alcalà de Xivert i Orpesa (a Castelló), València i els municipis alacantins d'Alacant, Calp, Dénia, Xàbia i Torrevieja són les seus del Servei, que disposa d'una inversió de mig milió d'euros i es planteja com un espai de protecció mediambiental obert a entitats i administracions en els seus treballs de conservació.

"Els equips explicaran a la gent el que està passant davall de la mar, i entre tots generaran una xarxa per a voler la posidònia, per a protegir-la i lluitar entre tots per la biodiversitat i contra el canvi climàtic", ha assenyalat Mollà.

En aquest sentit, ha remarcat el full de ruta decidit "amb tots els elements necessaris per a recuperar els nostres boscos marins".

Per la seua banda, Tuzón ha destacat que el Decret, aprovat el 20 de maig, valora el paper ecològic de les prades com a font d'oxigenació, grans captadores de CO?, alberg de biodiversitat i barrera natural contra la regressió de les platges.

La secretària autonòmica s'ha referit al coneixement i a la regulació per a preservar la segona extensió de posidònia més gran del Mediterrani occidental: "Resulta prioritari conéixer quin és l'estat de les prades en les nostres costes. Volem compatibilitzar i establir un marc que evite l'impacte de les infraestructures projectades sobre la posidònia".

L'alcalde de Dénia ha assenyalat la importància per al municipi d'acollir la presentació "perquè ara estem immersos en diferents processos i projectes que tenen en comú aquest doble objectiu: protegir les prades de posidònia i sensibilitzar la ciutadania i el turisme que ens visita". Sobre aquest tema, s'ha referit al projecte 'Viu la Posidònia', en el qual col·laboren les poblacions d'Eivissa, Cambrils i Dénia: "Per això, tancar aquesta setmana amb la presentació del Servei de Vigilància ens permet visibilitzar, encara més, el treball que estem fent".

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà