Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Arquitectura sostenible

Habitatge llança el Pla IRTA 2022 per a lluitar contra el canvi climàtic des d'una arquitectura més sostenible

06/06/2022
- El pla compta amb una dotació pressupostària d'1,4 milions d'euros
- Es tracta d'ajudes per a fomentar la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica en l'arquitectura a través de tres programes de subvencions
- El pla compta amb una dotació pressupostària d'1,4 milions d'euros
- Es tracta d'ajudes per a fomentar la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica en l'arquitectura a través de tres programes de subvencions



La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha obert la convocatòria de 2022 per a les subvencions del Pla d'impuls a la innovació i investigació aplicada per a la transició ecològica en l'arquitectura (IRTA), que compta amb una dotació pressupostària d'1,4 milions d'euros.

Aquesta línia d'ajudes es du a terme a través de la Direcció General d'Innovació Ecològica i està destinada a promoure la innovació com a catalitzador d'una arquitectura més sostenible.

Per a dur-ho a terme, en aquesta convocatòria de 2022, es finançaran novament projectes i obres arquitectòniques que fomenten la incorporació de mesures sostenibles en l'àmbit mediambiental, social i econòmic per a millorar la qualitat dels espais habitats, a més de projectes d'investigació aplicada i desenvolupament en matèria d'arquitectura i sostenibilitat.

El Pla IRTA compleix la seua tercera convocatòria, després de la bona acollida en les dues primeres edicions, tant en el sector privat com en el públic, i evidencia l'impuls d'iniciatives que aposten per una transició ecològica en l'àmbit de l'arquitectura.

Així mateix, el pla contribueix a complir els objectius internacionals, amb els ODS i amb l'Agenda Europa en la recerca de la sostenibilitat i la resiliència dels espais en què vivim. A més, es pretén donar suport a la investigació per a avançar en la sostenibilitat apostant per la reproductibilitat. Per això, i com a mostra d'exemplaritat, en els últims mesos s'ha publicat un repositori de bones pràctiques que servirà per a aportar referents en sostenibilitat i innovació.

Tres programes de subvenció

En la convocatòria actual figuren tres programes de subvenció, de manera que s'afavoreix que els projectes finançats puguen ser assajats en entorns reals i es facilita la transferència de coneixement i el contacte de diverses iniciatives. Els programes de subvencions són per a la redacció de projectes; l'execució d'obres, tant les de rehabilitació com les de nova planta; la investigació aplicada, i el desenvolupament de producte.

En concret, el programa que subvenciona els projectes d'investigació aplicada i desenvolupament en matèria d'arquitectura i sostenibilitat pretén estimular l'aplicació de coneixement i fomentar la cultura d'innovació i creativitat, i facilitar la col·laboració entre agents que ho generen i especialistes en la transferència de coneixement.

Entre les àrees d'interés de la convocatòria destaquen, entre altres, els sistemes de monitoratge, gestió i sensibilització; el desenvolupament de materials sostenibles que incorporen els principis d'economia circular; el desenvolupament de sistemes de construcció sostenible i solucions de prefabricació; el desenvolupament de sistemes de foment de l'autonomia i la integració; el desenvolupament de sistemes de flexibilització de l'habitatge, o el desenvolupament de l'aplicació de la palla d'arròs en la construcció, junt amb l'impuls a la bioconstrucció.

El pressupost total destinat al Pla IRTA en aquesta convocatòria ascendeix a 1.383.000 euros i cal destacar que s'hi incorporen, com a susceptibles de finançament, les actuacions arquitectòniques de caràcter efímer o les instal·lacions desmuntables que assagen solucions tecnològiques de caràcter innovador. Al seu torn, en aquesta convocatòria s'amplia de 80.000 euros a 100.000 l'import límit de la subvenció per al programa 2, d'obres promogudes per iniciativa pública.

El termini de presentació de sol·licituds estarà obert fins al pròxim 4 de juliol de 2022.