Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Universidades

El Consell estalvia a les famílies valencianes una mitjana de 250 euros en la primera matrícula dels estudis universitaris

11/06/2022
- La Generalitat ha reduït en els últims cinc anys un 20 % les taxes universitàries, la qual cosa suposa un estalvi d'entre 200 i 300 euros en la primera matrícula, depenent dels estudis
- La Generalitat ha reduït en els últims cinc anys un 20 % les taxes universitàries, la qual cosa suposa un estalvi d'entre 200 i 300 euros en la primera matrícula, depenent dels estudis


La Generalitat ha rebaixat en els últims cinc anys un 20 % els preus dels crèdits de tots els estudis que s'imparteixen en les universitats públiques valencianes, la qual cosa suposa un estalvi anual aproximat en la primera matrícula de qualsevol grau universitari d'entre 200 i 300 euros, depenent dels estudis.

En concret, "el compromís del Govern del Botànic per democratitzar i facilitar l'accés als estudis superiors a tots els valencians i les valencianes li va portar a implementar durant el primer mandat una rebaixa de les taxes universitàries del 15 % en tots els estudis", a la qual es va sumar una altra baixada d'un 5 % més durant el curs 2020/21 per als estudis de més experimentalitat i en el curs 2021/22 per a la resta d'estudis, segons ha explicat la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno.

Aquesta reducció de taxes suposa un esforç econòmic més elevat per al Consell, que li va portar en el curs 2020-21 a transferir a les universitats públiques valencianes més de 22 milions d'euros en concepte de compensació per la reducció del preu del crèdit universitari.

En conseqüència, la rebaixa del 20 % en la primera matrícula dels estudis universitaris, tenint en compte un curs complet conformat per 60 crèdits, suposa aproximadament, per a les carreres de les àrees d'arts i humanitats, un estalvi de 189 euros per curs; per a les carreres de ciències socials i jurídiques, l'estalvi és de 204 euros, i 223 euros per curs és la rebaixa per als graus de la branca de ciències.
I per als estudis de més grau d'experimentalitat, com són els graus de les àrees d'enginyeries i arquitectura i de ciències de la salut, l'estalvi per primera matrícula assoleix els 275 i els 293 euros, respectivament.

Josefina Bueno ha assenyalat que la rebaixa del 20 % de les taxes universitàries suposa un esforç del Govern Valencià "perquè estem compromesos amb els i les estudiants i amb les seues famílies, que fan l'esforç econòmic que suposa cursar estudis superiors", i ha destacat la rellevància de les universitats en la transformació del model productiu de la nostra societat". Per això "necessitem continuar esforçant-nos a facilitar l'accés a la millor formació universitària a totes les persones que vulguen estudiar. Ningú s'ha de quedar fora de l'educació superior per falta de recursos econòmics".

En aquest sentit, Bueno ha recordat que "l'esforç d'aquest govern ens ha permés rebaixar les taxes universitàries un 20 % des de 2017, al fet que se sumarà una rebaixa del 10 % addicional en la matrícula del pròxim curs". A més, ha afegit Josefina Bueno, "aquesta reducció beneficia tots els i les estudiants matriculats en les universitats públiques valencianes, i reforça la política de beques i ajudes universitàries que aquest govern ha impulsat i que li ha portat a duplicar la dotació des de 2015, fins a assolir els més de 32,3 milions d'euros per a aquest exercici".

El Pla de millora del Sistema Universitari Valencià que ha desenvolupat la Generalitat té com a eixos fonamentals la reducció de les taxes universitàries, així com la implementació d'una política d'ajudes i beques que acabe amb qualsevol desigualtat o dificultat per a cursar estudis universitaris.

A més d'aquestes rebaixes en la matrícula, es preveuen diferents exempcions i bonificacions a l'alumnat que reba beques a l'estudi d'altres administracions, els que obtinguen matrícula d'honor, els membres de famílies nombroses, les víctimes de terrorisme, les víctimes d'actes de violència sobre la dona, així com els alumnes amb diversitat funcional igual o superior al 33 %.

Curs 2022/23

Dins de les mesures del Pla Reactiva impulsat pel Consell s'ha establit una rebaixa del 10 % de totes les taxes i els preus públics durant l'any 2022.

Per tant, l'estudiantat de les universitats públiques valencianes gaudirà d'una reducció addicional del 10 % de la matrícula en el pròxim curs lectiu, fet que suposarà un estalvi addicional, depenent dels estudis, de vora 100 euros per curs a les famílies valencianes, i del qual es beneficiaran prop de 132.000 alumnes.