Hisenda i Model Econòmic

La Generalitat forma més de 500 persones que treballen en ajuntaments per a previndre ciberatacs

21/06/2022
El conseller Arcadi España, el secretario autonómico Francesc Gamero y el director general José Manuel Duarte
  • Arcadi España: “L’any passat es van notificar 4.861 atacs informàtics en entitats locals, per la qual cosa la formació és essencial per a minimitzar-ne l’impacte en els serveis essencials”
  • La iniciativa ha sigut seleccionada pel CCN-CERT com a model d’excel·lència per a la resta d’autonomies i ha rebut el Premi Autelsi com al millor pla tecnològic en el sector públic espanyol

La Generalitat ha format ja més de 500 persones treballadores d’entitats locals (ajuntaments, mancomunitats, comarques i àrees metropolitanes) per a previndre ciberatacs i millorar la seguretat informàtica, a través de sessions, cursos i tallers en línia, en el marc del Pla de xoc de ciberseguretat impulsat des de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic.

“La iniciativa està tenint un gran acolliment, ja que hi han participat ja 478 entitats locals, la qual cosa suposa prop del 82 % de les 584 que hi ha. Aquesta xifra, a més, s’ampliarà, ja que es continuaran desenvolupant accions fins a mitjan mes de juliol”, ha anunciat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España.

“Aquest pla pretén capacitar les persones que treballen en entitats locals perquè quan reben un ciberatac, l’impacte en els serveis essencials siga el mínim possible”, ha indicat el conseller.

Arcadi España ha explicat que les entitats locals han esdevingut “objectius blans dels hackers”. “En l’últim any s’han detectat i s’han notificat un màxim de 4.861 incidents en aquestes organitzacions, de manera que el dubte hui dia no és si un ajuntament rebrà un ciberatac, sinó quan”, ha apuntat.

“Per això des de la Generalitat –ha continuat el conseller– volem que estiguen preparats i els estem facilitant una formació que els permet integrar pràctiques segures, extremar la precaució i saber com reaccionar davant de qualsevol amenaça”.

“Totes les persones que treballen en una entitat local han d’esdevindre part activa de la ciberseguretat de la seua organització. Per això hem dissenyat itineraris personalitzats atenent els diversos perfils professionals, des del més genèric fins al més tècnic, que s’adapten a les tasques que realitza cada col·lectiu en el seu dia a dia”, ha explicat Arcadi España.

El conseller ha mantingut aquest dimarts una reunió de treball amb el secretari autonòmic d’Hisenda, Francesc Gamero, i el director general de Tecnologies de la Informació i la Comunicació, José Manuel García Duarte, a les instal·lacions de la DGTIC, on ha pogut comprovar de primera mà el treball que es desenvolupa des d’aquest centre que gestiona les comunicacions de la Generalitat.

Model d’excel·lència reconegut a escala nacional

El Pla de xoc de ciberseguretat dissenyat per la Generalitat ha rebut el reconeixement del CCN-CERT (Centre Criptològic Nacional - Computer Emergency Response Team), que és l’organisme espanyol encarregat de la ciberseguretat de l’Administració pública, fins al punt d’haver sigut seleccionat com a model d’excel·lència a implementar en la resta de comunitats autònomes.

A més, la iniciativa ha sigut reconeguda per l’Associació Espanyola d’Usuaris de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (Autelsi) amb el Premi Autelsi 2022 a la millor iniciativa tecnològica en el sector públic espanyol.

“El model de ciberseguretat impulsat per aquest Consell ha esdevingut referència en l’àmbit nacional. En 2016 l’ús de l’administració electrònica en la Generalitat era quasi inexistent, ja que únicament el 15 % dels tràmits es podia realitzar de manera telemàtica. En l’actualitat tots els tràmits es poden iniciar amb mitjans digitals i, a més, estem liderant iniciatives pioneres en matèria de ciberseguretat en el conjunt del país”, ha apuntat el conseller.

Galeria d'imatges