Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

El Consell aprova el projecte de Llei de canvi climàtic i transició ecològica

01/04/2022
- Aquesta norma vol assolir un 40 % menys d'emissions en 2030 i declarar la neutralitat en 2050
- Permetrà reduir la vulnerabilitat del territori i la població i garantir una transició ordenada cap a una economia baixa en carboni
- Aquesta norma vol assolir un 40 % menys d'emissions en 2030 i declarar la neutralitat en 2050
- Permetrà reduir la vulnerabilitat del territori i la població i garantir una transició ordenada cap a una economia baixa en carboni



El Ple del Consell ha aprovat el projecte de Llei de canvi climàtic i transició ecològica de la Comunitat Valenciana, una proposta normativa de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que traça un full de ruta per a reduir les emissions i fixar els instruments necessaris per a assegurar una transició justa.

La norma, alineada amb els objectius europeus, persegueix revertir l'impacte dels efectes de l'emergència climàtica -especialment virulenta en el nostre territori, epicentre del canvi climàtic- a través de diversos eixos d'acció per a reduir la vulnerabilitat del territori i la població i garantir una transició ordenada de l'economia actual cap a una economia baixa en carboni, competitiva, innovadora, eficient en l'ús de recursos i resilient al clima.

La nova llei marca uns objectius de reducció d'emissions del 40 % en 2030 i assolir la neutralitat en 2050. En matèria de consum energètic l'ambició és, com a mínim, d'una reducció del 35,4 % en 2030, mentre que en transició energètica l'horitzó se situa en un 42 % d'energia d'origen renovable, també en 2030.

El nou projecte legislatiu defineix quatre eixos prioritaris d'acció per a adaptar l'estratègia d'adaptació i mitigació del canvi climàtic: energia, urbanisme i territori, mobilitat i fiscalitat verda.

Una de les iniciatives de transició justa del projecte legislatiu és la del fons verd finalista que destina l'import dels gravàmens a mesures d'acompanyament i impuls contra el calfament global. Així, la justícia social travessarà totes les accions i sumarà també l'Estratègia valenciana de transició justa, els convenis de transició justa i el Pla d'acció contra la pobresa energètica. Tres mesures específiques inclusives i integradores.

Pel que fa a l'eix de l'energia, l'eficiència, l'estalvi i l'expansió de renovables són les tres estratègies per a assolir els percentatges d'origen renovable de l'energia des de la planificació i la democratització de l'energia neta. Aquesta comptarà amb l'impuls del Pla director d'energies renovables de la Conselleria.

Per a complir els propòsits vinculants, la Conselleria es dota d'un Pla valencià integrat d'energia i canvi climàtic, ja en licitació, un instrument, integrat i transversal, d'ordenació i planificació dels objectius sectorials i de les accions específiques que es desenvoluparan per a donar resposta a les finalitats d'aquesta llei.

En referència a les actuacions de territori, el projecte de llei al·ludeix a l'establiment de zones de desenvolupament prioritari, en col·laboració amb els ajuntaments, o al dret de superfície, dos mecanismes dedicats a simplificar la implantació de projectes promoguts per cooperatives, comunitats energètiques locals o fins i tot corporacions locals.

Dins de les principals mesures en mobilitat, destaca la xarxa pública de punts de recàrrega, juntament amb fórmules de transport sostenible i conversió en zona de vianants, mentre que la fiscalitat verda articula un fons amb caràcter finalista per a assumir les inversions en transició ecològica, a més de comptar amb una partida dels pressupostos autonòmics i del finançament que reconega tant el Govern estatal com el Pacte Verd Europeu.

Una altra de les novetats està relacionada amb el paper d'una societat formada i informada. És per això que s'inclou l'educació ambiental en el currículum escolar.