Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Prevención

El CEAM i Transició Ecològica presenten el projecte Postfire d'ajuda a la gestió de zones afectades per incendis

08/04/2022
- Mireia Mollà tanca la jornada i destaca la suma d'instruments de planificació per a la presa responsable de decisions davant l'impacte del canvi climàtic
- El departament autonòmic assenyala la inversió de 54 milions d'euros en 28 projectes de recuperació d'espais forestals que van patir grans incendis entre 1994 i 2012
- Mireia Mollà tanca la jornada i destaca la suma d'instruments de planificació per a la presa responsable de decisions davant l'impacte del canvi climàtic
- El departament autonòmic assenyala la inversió de 54 milions d'euros en 28 projectes de recuperació d'espais forestals que van patir grans incendis entre 1994 i 2012



La Conselleria de Transició Ecològica i el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) han presentat el projecte Postfire d'ajuda a la gestió de zones afectades pel foc, a partir de la base documental pública i accessible dels incendis forestals al Mediterrani des de l'any 1992.

La responsable de la Conselleria, Mireia Mollà, ha tancat la jornada de presentació, en la qual també s'ha analitzat la capacitat de regeneració de la vegetació després del foc o el risc d'incendis forestals causats pels llamps a la Comunitat Valenciana; en 2021 més d'un quart dels incendis registrats, concretament el 26,25 %, es van produir per un rellamp.

Mollà ha valorat el projecte, que constitueix la base de dades millor documentada sobre les condicions ecològiques dels incendis forestals en l'àmbit mediterrani, disponible en el portal web Postfire.es i a través de l'aplicació mòbil Appostfire.

El projecte ha comptat amb el finançament de l'Agència Valenciana d'Innovació i, junt amb la Fundació CEAM, hi han col·laborat la Direcció General de Prevenció d'Incendis de la Conselleria, el Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant, el Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona i l'empresa valenciana Avantgeo, especialitzada en sistemes d'informació geogràfica (SIG).

La consellera ha destacat que l'eina "suma esforços en la dotació d'instruments de planificació per a la presa responsable de decisions en un territori epicentre del canvi climàtic", en la mateixa línia que el visor cartogràfic d'impacte del canvi climàtic en la costa o el recent inventari municipal d'emissions.

"En matèria de lluita contra el canvi climàtic és important el diagnòstic: veure on estem amb l'objectiu de proposar respostes encertades i efectives. Postfire recull la informació i proposa actuacions urgents de recuperació de l'ecosistema i de mitigació específica per a cada escenari de risc", ha subratllat.

Per la seua banda, la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica, Paula Tuzón, encarregada d'obrir la jornada, ha remarcat l'envergadura del terreny forestal a la Comunitat Valenciana, que ocupa el 56 % del territori, i l'aposta per una gestió "sostenible que afavorisca les espècies resilients, la promoció de la biodiversitat i la restauració d'àrees degradades".

La metodologia fa una avaluació en tres fases que dona com a resultat informació sobre la capacitat de regeneració, severitat, risc de degradació i valoració de l'impacte, a fi de dissenyar una gestió adequada.

L'aplicació ja s'ha validat plenament en l'incendi de 420 hectàrees registrat aquest estiu als termes municipals de Soneja i Azúebar, on es van identificar dues unitats ambientals: pineda madura de pi blanc i matoll amb arbratge dispers. Actualment l'aplicació està centrada en els grans incendis de la Comunitat Valenciana, però el sistema té una clara aplicació en tot l'àmbit forestal mediterrani.

Mireia Mollà ha posat l'èmfasi en la recuperació d'espais forestals madurs i resilients, aliats contra el canvi climàtic. Dins d'aquest objectiu, el departament autonòmic invertirà 54 milions d'euros en 28 projectes de regeneració d'àrees afectades pels grans incendis d'entre 1994 i 2012 per a tornar a la muntanya l'estructura prèvia al foc, trencar l'estancament evolutiu i millorar mediambientalment l'espai.

Galeria d'imatges