Sanitat Universal i Salut Pública
Infraestructures sanitàries

Sanitat inverteix prop de 280.000 euros per a millorar els consultoris sanitaris de l'Alt Palància

02/05/2022
- El 70 % de la inversió del Pla d'intervenció arquitectònica de consultoris de Sanitat a Castelló es va concentrar en 2021 en aquesta comarca
- S'estan remodelant els consultoris d'Altura, Benafer, Castellnovo, Geldo, Jérica, Pina de Montalgrao i Villanueva de Viver
- La secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, ha visitat el consultori remodelat de Castellnovo, on s'han invertit 100.000 euros
- El 70 % de la inversió del Pla d'intervenció arquitectònica de consultoris de Sanitat a Castelló es va concentrar en 2021 en aquesta comarca
- S'estan remodelant els consultoris d'Altura, Benafer, Castellnovo, Geldo, Jérica, Pina de Montalgrao i Villanueva de Viver
- La secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, ha visitat el consultori remodelat de Castellnovo, on s'han invertit 100.000 euros



La Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, està reforçant les infraestructures sanitàries d'Atenció Primària a l'Alt Palància. El 70 % de la inversió del Pla d'intervenció arquitectònica de consultoris (PIAC) de la Conselleria de Sanitat a la província de Castelló es va concentrar en 2021 en aquesta comarca.

Amb un pressupost de 274.675,8 euros, en els últims mesos s'estan escometent obres de reforma, rehabilitació i ampliació de consultoris a Altura, Benafer, Castellnovo, Geldo, Jérica, Pina de Montalgrao i Villanueva de Viver.

La secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, i la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo, acompanyades per l'alcaldessa de Castellnovo, Carmina Gil, han visitat les obres de remodelació del consultori de la localitat, que han comptat amb una inversió per part de la Generalitat de 100.000 euros.

Amb aquesta ajuda, l'Ajuntament de Castellnovo ha pogut escometre tasques, tant de remodelació de les antigues dependències d'aquest consultori com d'ampliació, la qual cosa ha permés mantindre l'atenció sanitària durant els mesos que han durat les obres. El consultori remodelat ha permés millorar l'accessibilitat, així com oferir una àmplia sala d'espera, una consulta d'infermeria i sala de cures, a més de consulta mèdica.

La delegada del Consell a Castelló ha agraït l'impuls de la Conselleria de Sanitat a aquestes infraestructures a la comarca de l'Alt Palància, ja que, segons Redondo, "estem parlant de municipis xicotets amb una població reduïda, la major part són persones majors per a les quals aquests consultoris ofereixen un servei essencial". També hi ha afegit que "el PIAC és una eina que millora la qualitat de vida de les persones residents, especialment en localitats en risc de despoblament".

Així mateix, Concha Andrés ha manifestat que "un dels compromisos de la Conselleria de Sanitat és acostar els serveis assistencials als ciutadans i ciutadanes de cada racó de la Comunitat. Per a fer-ho, el PIAC és un projecte de gran envergadura, que ens està permetent remodelar i modernitzar els centres sanitaris dels municipis i, per tant, poder oferir a la població una millor atenció sanitària i de més qualitat".

En total, a la província de Castelló, el PIAC hi ha subvencionat 11 consultoris, amb una inversió total de 389.038,68 euros, que han arribat també a les comarques de la Plana Alta i els Ports.

4,4 milions d'euros per al PIAC en els pròxims dos anys

El PIAC, desenvolupat per la Conselleria de Sanitat, ofereix ajudes dirigides a la intervenció arquitectònica en locals, de titularitat municipal, destinats a la prestació d'assistència sanitària. Entre les actuacions descrites en l'objecte de les ajudes figuren les obres de reforma, reparació, restauració i rehabilitació, així com les de conservació i manteniment.

Per a enguany, la Conselleria de Sanitat ha incrementat l'import màxim de les ajudes del PIAC i per als pròxims dos anys s'hi destinaran 4,4 milions d'euros. En concret, estan pressupostats 2.400.048 euros per a l'any 2022 i 2.000.000 per a l'any 2023.

En aquest sentit, s'ha multiplicat per quatre l'import màxim que pot rebre un ajuntament per a dur a terme aquestes obres, a un màxim de 400.000 euros. Fins ara, aquest límit estava fixat en 100.000 euros. Aquesta inversió permetrà incrementar les obres de millora i remodelació dels consultoris de la Comunitat Valenciana.

Durant l'any 2021, Sanitat va concedir aquestes ajudes a 35 municipis de la Comunitat Valenciana per un import d'1,7 milions d'euros i una quantitat mitjana de 55.556 euros. Des que es va posar en marxa el PIAC, en 2018, s'han concedit subvencions per un import total de 8,1 euros a 177 municipis: 43 de la província d'Alacant, 82 de la de València i 52 de la de Castelló.