Presidència
Antidespoblació

El Consell impulsa la primera Trobada Nacional sobre Despoblament, que reunirà a Castelló 17 universitats

12/05/2022
- La trobada, organitzada per la Càtedra Avant, tindrà lloc el 31 de maig i l'1 de juny a l'UJI
- La directora de l'Agenda Avant, Jeannette Segarra, ha indicat que la Comunitat Valenciana lidera aquesta trobada que es reuneix per primera vegada a Espanya i posarà en comú totes les investigacions que s'han fet
- La trobada, organitzada per la Càtedra Avant, tindrà lloc el 31 de maig i l'1 de juny a l'UJI
- La directora de l'Agenda Avant, Jeannette Segarra, ha indicat que la Comunitat Valenciana lidera aquesta trobada que es reuneix per primera vegada a Espanya i posarà en comú totes les investigacions que s'han fet



La Generalitat impulsa la primera Trobada Nacional de Càtedres i Centres d'Estudis sobre Despoblament, que reunirà a la capital de la Plana 17 universitats nacionals i internacionals i més de 20 experts en la matèria.

La trobada, que tindrà lloc els dies 31 de maig i 1 de juny a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), està organitzada per l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant) de la Generalitat i per la Càtedra Avant, en què estan representades les cinc universitats públiques valencianes.

Segons la directora general d'Avant, Jeannette Segarra, "la Comunitat Valenciana lidera aquesta trobada, que es reuneix per primera vegada a Espanya i posarà en comú totes les investigacions realitzades", i ha afegit que poder reunir experts i universitats de tot el país entorn del despoblament "és ja un indicatiu que des de tots els àmbits, tant des de les institucions públiques com des de l'àmbit acadèmic, s'ha pres consciència d'aquesta problemàtica".

Per a la directora d'Avant, "el despoblament té solucions diferents per a cada territori, però és important compartir experiències que ens permeten avançar cap a la cohesió territorial, corregint els desequilibris".

La trobada té com a objectiu visibilitzar el treball que, des dels centres universitaris, s'està desenvolupant, per a identificar els motius que hi ha darrere del despoblament i de les mesures i les propostes adoptades davant d'aquest problema. En aquest sentit, s'abordaran diverses anàlisis demogràfiques i els efectes que tenen en la prestació de serveis, així com qüestions relacionades amb el dinamisme econòmic i l'ocupació en àrees rurals despoblades.

A més dels investigadors i investigadores de les universitats valencianes que formen part de la Càtedra Avant (Universitat Jaume I de Castelló, Universitat de València, Universitat d'Alacant, Universitat Politècnica de València i Universitat Miguel Hernández d'Elx), hi estaran presents alguns dels principals experts en l'àmbit acadèmic, com ara Ignacio Molina de la Torre, de la Universitat de Valladolid, o Jaime Izquierdo Vallina, comissionat per al Repte Demogràfic del Principat d'Astúries.

Així mateix, hi participaran professionals del Centre d'Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona; les càtedres de despoblament de les universitats de Salamanca, Ciudad Real i Extremadura; la Universitat d'Alcalà, i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, entre altres.

Durant la trobada se celebrarà també el II Workshop on Depopulation, de caràcter internacional, que estarà centrat en economia. Hi participaran investigadors i investigadores reconeguts, com ara Raquel Franklin, de Newcastle University; Hans Westlund, de la Jönköping University (Suècia), o Paulo Anciaes, del University College of London.

L'assistència a la trobada és lliure i gratuïta i es podrà seguir per 'streaming' en els enllaços que estaran disponibles en el web de l'UJI.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la directora de l'Agenda Avant, Jeannette Segarra