Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Vías verdes

La Generalitat commemora el XX aniversari de la Via Verda Ojos Negros

19/05/2022
La Generalitat commemora el XX aniversari de la Via Verda Ojos Negros
- La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha organitzat diversos actes lúdics, culturals i esportius per a aquest cap de setmana
- La Via Verda Ojos Negros, amb els 167,5 quilòmetres de recorregut, és la més llarga d'Espanya
- La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha organitzat diversos actes lúdics, culturals i esportius per a aquest cap de setmana
- La Via Verda Ojos Negros, amb els 167,5 quilòmetres de recorregut, és la més llarga d'Espanya



La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat participa en el XX aniversari de la Via Verda Ojos Negros amb tota una sèrie d'actes lúdics, culturals i esportius que se celebraran del 20 al 22 de maig en diversos municipis del seu itinerari.

La programació s'inicia aquest divendres 20 de maig a Jérica, a les 19.00 hores, amb la presentació de l'Atles de la Via Verda Ojos Negros i la inauguració, al centre sociocultural El Socós, d'una mostra fotogràfica que recorda el ferrocarril miner de Sierra Menera i la reconversió que se'n va fer en la Via Verda Ojos Negros. També hi haurà un breu concert de música renaixentista a càrrec del grup L'Algaravia.

Així mateix, el dissabte 21, a les 10.00 hores, es farà una xarrada sobre la història del ferrocarril miner i la reconversió que se'n va fer en via verda. A continuació, els participants recorreran amb bicicleta el tram Jérica-Navajas-Altura de la Via Verda Ojos Negros, que culminarà a la cartoixa de Valldecrist, no sense abans dur a terme una parada per a plantar arbres en l'antiga pedrera de Navajas.

Una vegada a Altura, a l'església de Sant Martí, es presentarà la 2a edició del festival de l'Alt Palància Ecozine Rural'22. Durant el dia s'intercalaran conferències, passes de documentals, tallers mediambientals i altres activitats per a xiquets i adults.

Per al diumenge 22, el departament que dirigeix la consellera Rebeca Torró ha organitzat un passeig per un tram d'aquesta via, que s'iniciarà al Parc Municipal Piscina d'Altura, al qual seguirà un esmorzar popular i el concert de Dani Miquel, el 'cantacançons' valencià, i els Ma-Me-Mi-Mo-Músics.

20 anys de la Via Verda Ojos Negros

Aquest mes de maig fa 20 anys de la construcció i l'habilitació de la primera via verda, Ojos Negros, que, a més de ser la més antiga, és la de més longitud de la Comunitat Valenciana, amb un poc més de 76 quilòmetres en sòl valencià, els quals, sumats al tram aragonés, constitueixen la via més llarga d'Espanya.

La Via Verda Ojos Negros discorre des de Santa Eulalia, a Terol, fins a Albalat dels Tarongers, a la província de València, i és el resultat de la transformació de la plataforma del 'ferrocarril miner' en un passeig d'oci i esport, que actua com a via de comunicació entre localitats i urbanitzacions, adequada especialment per a ciclistes i vianants, amb gran part del seu traçat accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

El primer tram de la via a la Comunitat Valenciana es va posar en servei en 2002. Amb 67,7 quilòmetres, s'iniciava al municipi d'El Toro i finalitzava a Algímia d'Alfara. Posteriorment, en 2019, es va habilitar un nou tram de 8,5 quilòmetres, des d'Algímia d'Alfara fins a Albalat dels Tarongers.

En l'actualitat, s'estan licitant les obres de connexió de la Via Verda Ojos Negros i la Via Xurra, cosa que suposarà el desenvolupament d'un nou tram de vianants i ciclistes de 8,1 quilòmetres entre Albalat dels Tarongers i Sagunt, i de 4,4 quilòmetres entre Sagunt i Puçol, la qual cosa conformarà un itinerari continu de més de 100 quilòmetres entre la ciutat de València i el límit amb la Comunitat Aragonesa, i de quasi 200 quilòmetres si s'inclou el tram aragonés.

Galeria d'imatges