Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

Héctor Illueca signa un acord amb la ministra d'Agenda Urbana per a construir 1.100 habitatges públics en 17 solars de la Generalitat

20/05/2022
Héctor Illueca signa un acord amb la ministra d'Agenda Urbana per a construir 1.100 habitatges públics en 17 solars de la Generalitat
- Els fons europeus destinen 54,1 milions a ajudes a la construcció d'habitatges en lloguer social en edificis energèticament eficients
- La Comunitat Valenciana és la primera autonomia a posar en marxa aquest programa que impulsa la col·laboració publicoprivada per mitjà d'un concurs en dret de superfície
- Aquests habitatges hauran d'estar finalitzats el 30 de juny de 2026
- Els fons europeus destinen 54,1 milions a ajudes a la construcció d'habitatges en lloguer social en edificis energèticament eficients
- La Comunitat Valenciana és la primera autonomia a posar en marxa aquest programa que impulsa la col·laboració publicoprivada per mitjà d'un concurs en dret de superfície
- Aquests habitatges hauran d'estar finalitzats el 30 de juny de 2026



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, han signat aquest divendres un acord bilateral per a la promoció en règim de cessió de drets de superfície de 1.100 habitatges en 17 parcel·les propietat de la Generalitat.

Per a fer-ho, el Ministeri d'Agenda Urbana destina 54.105.000 euros dins del Programa d'ajudes a la construcció d'habitatges en lloguer social en edificis energèticament eficients dels fons Next Generation.

La promoció d'aquests habitatges es durà a terme per mitjà d'un concurs per a la constitució de dret de superfície sobre les 17 parcel·les de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), que té com a objectiu la construcció i la gestió d'aquests habitatges públics en règim de lloguer. Una actuació que s'emmarca en els programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR).

"Amb aquesta signatura se certifica un nou pas d'aquest Govern en la promoció del lloguer assequible i en la consecució i la materialització del dret a un habitatge digne", segons ha manifestat la ministra en la seua intervenció.

"Es tracta d'una necessitat democràtica perquè d'aquesta depén l'exercici d'altres drets fonamentals, a més de ser essencial per a les nostres relacions personals, la integració i el nostre propi desenvolupament com a éssers humans", ha afegit Raquel Sánchez.

Per la seua banda, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge ha destacat en la seua intervenció la "capacitat transformadora i l'oportunitat única que suposen els fons europeus". També ha mostrat la seua satisfacció perquè "la Comunitat Valenciana serà la primera autonomia a posar en marxa els fons per al programa de foment i d'increment del parc públic d'habitatges energèticament eficients".

Aquestes construccions es desenvoluparan en règim de col·laboració publicoprivada per mitjà d'ajudes per a "promoure la implicació decisiva i necessària dels agents privats", ha assenyalat sobre aquest tema Héctor Illueca.

El vicepresident també ha destacat la importància d'aquest acord bilateral perquè "avança cap a una economia sostenible, equitativa i resilient".

En aquest sentit, el vicepresident ha puntualitzat que aquest acord "vindrà acompanyat de 54 milions més per a construir 1.100 habitatges més". Amb això "continuem treballant en el Pla 2400, amb la disposició d'ampliar i consolidar el parc públic d'habitatge de la Generalitat amb una perspectiva transversal en el territori", ha conclòs.

A l'acte també ha assistit el secretari general d'Agenda Urbana del Ministeri, David Lucas, i hi ha intervingut el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar.

Característiques del concurs de solars

Per al concurs de constitució del dret de superfície, la Conselleria posa a disposició 17 parcel·les agrupades en tres lots. El primer i segon lots corresponen a la província d'Alacant. El primer ofereix tres parcel·les en el sector de l'Alqueria a Sant Joan d'Alacant, una a l'avinguda Ausiàs March al Campello i una altra en el sector Rabassa fase II a Alacant. El segon lot també ofereix quatre parcel·les més a l'Alqueria, a Sant Joan d'Alacant, i dos al carrer de l'Horta, a Sant Vicent del Raspeig.

El tercer lot correspon íntegrament a la província de València. Concretament, s'ofereixen tres parcel·les a la Torre de València, dues a Santa Anna, a Gandia, i una al carrer de l'Horta de Silla.

EVha realitzarà una licitació pública en la qual s'adjudique la promoció, construcció i posterior gestió dels habitatges. L'ajuda serà proporcional a la superfície útil de cada habitatge, que serà d'un màxim de 700 euros per metre quadrat i una subvenció màxima de 50.000 euros per habitatge.

El dret de superfície tindrà un termini de 55 anys. Una vegada finalitzat, l'immoble serà gestionat per la Generalitat, que mai en perdrà la propietat.

El termini d'execució màxim des de la llicència d'obres serà de 36 mesos, per la qual cosa hauran d'estar finalitzades el 30 de juny de 2026.

El preu del lloguer d'aquestes promocions estarà limitat a un màxim de 7,5 euros per metre quadrat útil al mes per habitatge i els immobles es destinaran a arrendament un mínim de 50 anys.

Pel que fa a les condicions de les persones arrendatàries, l'habitatge haurà de ser el seu domicili habitual i permanent, hauran d'estar inscrites en el Registre de demandants d'habitatge de la Comunitat i tindre uns ingressos màxims de 4,5 vegades l'IPREM referits a 12 pagues, que seran menys restrictius per a famílies nombroses i amb persones amb discapacitat.

Un comité d'experts garantirà la solidesa i viabilitat de les propostes que valorarà diferents criteris d'adjudicació. D'una banda, dins de la proposta arquitectònica i d'integració urbana es valorarà el punt de vista urbanístic i habitacional, els habitatges, les zones comunes, l'eficiència energètica i el control mediambiental, la racionalitat constructiva i el manteniment, i des del punt de vista social i comunitari. D'altra banda també es tindrà en compte el model de gestió i manteniment proposat per a l'immoble.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca