Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Agenda Urbana

Torró apel·la al treball conjunt d'institucions, societat civil i sector privat perquè les ciutats siguen els actors del seu desenvolupament sostenible

20/05/2022
Torró apel·la al treball conjunt d'institucions, societat civil i sector privat perquè les ciutats siguen els actors del seu desenvolupament ...
- La consellera de Política Territorial destaca que la Comunitat Valenciana és la primera a signar un protocol de col·laboració per a l'Agenda Urbana amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez
- Rebeca Torró defineix l'Agenda Urbana Valenciana com "l'instrument per a potenciar la diversitat amb el triple objectiu d'aconseguir ciutats més democràtiques, amb perspectiva de gènere i sostenibles"
- La consellera de Política Territorial destaca que la Comunitat Valenciana és la primera a signar un protocol de col·laboració per a l'Agenda Urbana amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez
- Rebeca Torró defineix l'Agenda Urbana Valenciana com "l'instrument per a potenciar la diversitat amb el triple objectiu d'aconseguir ciutats més democràtiques, amb perspectiva de gènere i sostenibles"



La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha assenyalat que és necessari el treball conjunt d'institucions, universitats, societat civil i sector privat perquè les ciutats prenguen "la posició dominant per a ser actors principals del seu propi desenvolupament sostenible".

Torró ha fet aquestes declaracions després de la signatura del protocol de col·laboració per a l'Agenda Urbana, amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.

En la seua intervenció, la consellera ha destacat que la Comunitat Valenciana és la primera de tota Espanya que signa aquest conveni per a l'elaboració de l'Agenda Urbana Valenciana, instrument que permetrà potenciar la diversitat i que té el triple objectiu d'aconseguir ciutats més democràtiques, amb perspectiva de gènere i sostenibles. Com ha afirmat Torró, "el que decidim hui afectarà com deixarem les nostres ciutats per als qui venen darrere".

Així, la titular de Política Territorial ha recordat que "una agenda urbana és l'instrument que determina el full de ruta cap al futur de les ciutats de la Comunitat Valenciana perquè aconseguisquen la resiliència necessària i s'adapten als grans reptes que s'acosten i garantisquen la sostenibilitat", i des de la Generalitat, ha afegit, "estem posant en marxa l'elaboració de l'Agenda Urbana Valenciana, en línia amb l'espanyola", que serà "una eina per a aconseguir ciutats pensades partint essencialment de les seues veïnes i els seus veïns".

Segons la consellera, convé preservar i potenciar el model mediterrani de les ciutats i els pobles de la Comunitat Valenciana, amb ciutats compactes, denses, complexes, de grandària mitjana, amb mescla d'usos i espais urbans segurs i de relació; valors que "han sigut ignorats en els desenvolupaments urbans de la perifèria de moltes ciutats, amb esquemes anodins, aliens a la seua cultura i sense identitat".

Així mateix, ha reivindicat "el paper vital que tenen en l'Agenda els pobles i les àrees rurals per a garantir el desenvolupament de tot el territori. Aquestes zones viuen sota el risc constant del despoblament".

Col·laboració entre administracions

Igualment, Torró ha destacat que "som la primera comunitat de tota Espanya a subscriure aquest conveni" que afavoreix la implementació d'una iniciativa de les Nacions Unides, passa per la Unió Europea i, gràcies al Ministeri, arribarà a l'administració més pròxima al ciutadà: l'ajuntament". Precisament, la ministra ha signat diversos protocols per al desenvolupament de l'Agenda Urbana amb l'Eliana i Alzira, Castelló i Vinaròs, i Elda.

En aquest sentit, la consellera ha apuntat que "s'aposta per una nova relació entre les diferents escales administratives, estatals, autonòmiques, provincials i locals perquè només amb la col·laboració de totes aconseguirem desenvolupar unes ciutats democràtiques, inclusives i sostenibles".

També ha assenyalat que cal acabar amb els models radials, que generen desigualtats i apostar per ciutats policèntriques, i ha recalcat que "les ciutats s'han de convertir en espais de cohesió i, per a fer-ho, cal garantir la igualtat d'accés a béns i serveis, la qual cosa es pot aconseguir millorant la mobilitat i redistribuint els equipaments".

De la mateixa manera, Torró ha insistit a apostar pel dret a la ciutat, "el dret a gaudir d'un entorn comú en condicions d'igualtat, de salubritat i de benestar per a tots i en l'oportunitat d'accelerar aquesta transformació per a enfrontar-nos als reptes d'aquest segle", i ha afegit que "les ciutats i àrees metropolitanes que aconseguisquen un sistema de transport i mobilitat integrat, eficient, basat en un ús racional de l'espai urbà" seran "més competitives, més humanes i més habitables".

Urbanisme de gènere

A més, ha subratllat que "conéixer i incorporar les necessitats i prioritats de les dones en la configuració dels espais i serveis és ineludible". Torró ha manifestat que "ampliar la mirada a les necessitats que la vida quotidiana planteja en la gestió de l'espai, és parlar d'un urbanisme, d'una mobilitat, d'un paisatge, d'uns habitatges i d'una arquitectura més racionals, que contribueixen a impulsar la igualtat real i efectiva".

En definitiva, ha destacat que "lluitem contra els estereotips i rols de gènere que perpetuen la desigualtat de dones i homes i que es plasmen en l'espai públic físic i simbòlic" i ha especificat que "una democràcia avançada no pot permetre aquesta injustícia, que desaprofita la meitat del talent".

"Des d'aquestes conviccions", ha plantejat la consellera, "impulsem el canvi que s'ha començat a produir" i s'ha referit al fet que "uns espais que faciliten la igualtat d'oportunitats, de manera que cada persona puga desenvolupar les seues capacitats sense traves addicionals, contribuiran a fer les nostres ciutats més habitables, eficients i democràtiques".

Mobilitat sostenible

Per a la consellera, "aquesta transformació té a veure amb la mobilitat, és un factor vital per a qualsevol transformació urbana i un aliat fonamental per a combatre l'emergència climàtica i és, sens dubte, l'oportunitat de la mobilitat sostenible" i ha reiterat que "hem d'aconseguir que ser sostenible siga accessible i fàcil per a tots".

Finalment, ha puntualitzat que "hem de redissenyar les nostres ciutats, perquè moure's a peu, en bicicleta o en transport públic siga l'alternativa més eficient i assequible i hem de fer que les nostres ciutats siguen sostenibles perquè tan important és viure com conviure".

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Política Territorial, Rebeca Torró